Οι ακτές του Περού, του Ισημερινού και της Χιλής επλήγησαν από ασυνήθιστης σφοδρότητας κύματα, φουσκοθαλασσιά η οποία στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους και οδήγησε στο κλείσιμο των περισσότερων περουβιανών λιμανιών.

Τα κύματα ξεπερνούσαν τα τέσσερα μέτρα στο Περού και τα δύο στον Ισημερινό, σύμφωνα με τις αρχές των δύο χωρών.

Ο επικεφαλής της γραμματείας διαχείρισης κινδύνων του Ισημερινού Χόρχε Καρίγιο έκανε λόγο κατά τη διάρκεια συνέντευξης για «ακραίο» φαινόμενο και προειδοποίησε πως μπορεί να επανεμφανιστούν ανάλογα στο μέλλον.

 

 

 

 

«Δυστυχώς, καταγράψαμε δυο θανάτους», και τους δύο στη Μάντα (νοτιοδυτικά), πρόσθεσε.

Εξάλλου, σύμφωνα με το πολεμικό ναυτικό της Χιλής, 30χρονος πέθανε στο βόρειο τμήμα της χώρας, σε παραλία στην πόλη Ικίκε, όπου είχε απαγορευτεί στους πολίτες να πάνε για μπάνιο κι είχε εκδοθεί προειδοποίηση για ψηλά κύματα, σε ισχύ ως την Τρίτη.

Στα ανοικτά του Περού, 31 αλιείς αποκλεισμένοι στη θάλασσα διασώθηκαν από το πολεμικό ναυτικό και οδηγήθηκαν στην πόλη Τούμπες (βορειοδυτικά), σύμφωνα με τον Τύπο.

Ο ένας από αυτούς είπε ωστόσο στον ραδιοφωνικό σταθμό Exitosa ότι παρέμεναν αποκλεισμένοι στη θάλασσα τουλάχιστον 180 συνάδελφοί του.

 

«Τα τρόφιμα εξαντλήθηκαν, το νερό εξαντλήθηκε. Οι αδελφοί μας αλιείς είναι πρακτικά σε ακυβέρνητα σκάφη. Χρειαζόμαστε πετρέλαιο, τρόφιμα για τα παιδιά και παρουσία του πολεμικού ναυτικού. Τα πλοία παρασύρονται διότι δεν έχουν καύσιμα», σημείωσε.

Στο Περού, έκλεισαν 91 από τα 121 λιμάνια της χώρας από προχθές Σάββατο ως μεθαύριο Τετάρτη και επιβλήθηκαν περιορισμοί στην πρόσβαση στις παραλίες, ανέφερε το εθνικό κέντρο επιχειρήσεων αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης (COEN) μέσω X.

Σύμφωνα με προειδοποιητικό δελτίο που εξέδωσε ο ίδιος θεσμός την Παρασκευή, η παλίρροια αναμενόταν να διαρκέσει ως την Τετάρτη 1η Ιανουαρίου, πλήττοντας διάφορες περιοχές, από βορρά προς νότο.

Ο δήμος του Καγιάο, του μεγαλύτερου λιμανιού του Περού, σε μικρή απόσταση από την πρωτεύουσα Λίμα, απαγόρευσε την πρόσβαση σε όλες τις παραλίες στη δικαιοδοσία του και έκλεισε την εμβληματική πλατεία Γκράου, μπροστά στη θάλασσα, που πλημμύρισε εντελώς.

«Έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Αυτά τα κύματα δεν είναι σαν τα άλλα. Και αυτοί που πλήττονται περισσότερο είναι οι ψαράδες», είπε ο Ρομπέρτο Καρίγιο Σαβάλα, δήμαρχος της Λα Κρους (βόρεια), που πέταξε με ελικόπτερο στην περιοχή των ακτών μαζί με τον υπουργό Άμυνας Ουάλτερ Αστουδίγιο Τσάβες.

Τα κύματα προκάλεσαν ζημιές σε δεκάδες πλεούμενα και εμπορικά καταστήματα κοντά σε παραλίες, σύμφωνα με οπτικό υλικό που μεταδόθηκε. Αναφέρθηκαν ζημιές σε διάφορες παραθαλάσσιες πόλεις, όπου πολλοί κάτοικοι τράπηκαν σε φυγή.

«Αυτή η παλίρροια δημιουργείται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το Περού, ανοικτά των ακρών των ΗΠΑ, από επίμονο άνεμο στην επιφάνεια του ωκεανού που κινείται προς τις ακτές μας», δήλωσε ο πλοίαρχος του ΠΝ του Περού Ενρίκε Βαρέα στο Canal N.

Το ωκεανογραφικό και ανταρκτικό ινστιτούτο του πολεμικού ναυτικού του Ισημερινού ανέφερε πως το φυσικό φαινόμενο μεταφράζεται σε κύματα «υψηλότερα του μέσου όρου», συνεχή και «μακράς διάρκειας», που προκαλούνται από μακρινές καταιγίδες και μετακινούνται κατά μήκος του Ειρηνικού Ωκεανού ώσπου «φθάνουν στις ακτές μας»

Η κλιματική αλλαγή «προκαλεί αυτού του είδους την αφύσικη φουσκοθαλασσιά», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Λάρι Λιντς, υπεύθυνος της γραμματείας πολιτικής προστασίας στον δήμο του Καγιάο. Ισχυροί άνεμοι προς την κατεύθυνση των ακτών αύξησαν ακόμη περισσότερο το επίπεδο της παλίρροιας στην περιοχή.

Διαβάστε ακόμη