Μια μικρή «ανάσα» θα πάρει ένα μεγάλο ποσοστό των οδηγών που έχουν εγκλωβιστεί στην Αθηνών-Κορίνθου, εξαιτίας της φωτιάς στο βυτιοφόρο.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, λίγο πριν από τις 20:00 άνοιξε το ένα ρεύμα προς Κόρινθο, στην παλιά εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου.

Κατά τις 20:25 άνοιξε το ρεύμα προς Αθήνα στη νέα εθνική οδό.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς στο βυτιοφόρο υπάρχουν πάνω από 7 τόνους υγραέριο. Αυτό, όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Βαθρακογιάννης, θα σήμαινε ότι τυχόν έκρηξη θα δημιουργούσε ένα ωστικό κύμα τουλάχιστον 500 μέτρων

Ξεκίνησε, η διαδικασία μετάγγισης σε άλλο βυτιοφόρο του επικίνδυνου φορτιού (σ.σ. υγραερίου) που μετέφερε το βυτιοφόρο, που έπιασε φωτιά λίγο μετά τις 12:30 στο ύψος της Κακιάς Σκάλας.

Για την ασφάλεια των πολιτών και την αποφυγή έκρηξης λόγω διαφυγής υγραερίου έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Ν.Ε.Ο Αθηνών – Κορίνθου:

– Από το 39ο χιλιόμετρο στο ρεύμα προς Κόρινθο,

– Από το ύψος των διοδίων Ελευσίνα στο ρεύμα προς Κόρινθο,

– Από το 57ο χιλιόμετρο στο ρεύμα προς Αθήνα.

Παράλληλα διεκόπη η κυκλοφορία και στην Παλαιά Εθνική οδό από το ύψος των διοδίων της Ελευσίνας έως την Κινέττα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας με αποτέλεσμα να έχουν σχηματιστεί ουρές χιλιομέτρων και οι οδηγοί να παραμένουν εγκλωβισμένοι για τουλάχιστον τέσσερις ώρες.

Υγραέριο 7,2 τόνων μετέφερε το βυτιοφόρο όχημα, στο οποίο ξέσπασε πυρκαγιά στο 45,7 χιλιόμετρο της Αθηνών – Κορίνθου.

Σημειώνεται πως, με εντολή της Τροχαίας πραγματοποιείται αναστροφή των οχημάτων γίνεται σε Ελευσίνα και Ισθμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά έχει σβησει, ωστόσο έχει παρατηρηθεί διαρροή από το υγραέριο κίνησης που μετέφερε το βυτιοφόρο. Μετά απο εξέταση με θερμική κάμερα διαπιστώθηκε ότι η διαρροή υγαερίου προέρχεται από σωληνάκια πληρώσεως που καήκανε λόγω της πυρκαγιάς.

Οι πυροσβέστες που βρίσκονται στο σημείο προχώρησαν σε διαβροχή από απόσταση ασφαλείας ενώ η «γυμνή» φλόγα έχει περιοριστεί. Κατά τις πρώτες πληροφορίες η φωτιά μεταδόθηκε από τον χώρο της καμπίνας.

Λίγο μετά τις 2:10 στην περιοχή έφτασε εκπρόσωπος της εταιρείας του βυτιοφόρου προκειμένου να εξεταστεί αν υπάρχει δυνατότητα μεταγγίσεως των περισσότερων από επτά τόνων του εύφλεκτου φορτίου.

Όπως εξηγούν άνθρωποι που έχουν διαχειριστεί τέτοια περιστατικά ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να παρουσιαστεί το φαινόμενο Bleve. Πρόκειται για το αρκτικόλεξο της φράσης Boiled Liquid Expanding Vapour Explosion που αφορά περιπτώσεις υγροποιημένου αερίου υπό έντονη πίεση. Πρακτικά προκειται για τον κίνδυνο υπερπίεσης του αερίου που μεταφέρεται σε υγροποιημένη μορφή, η οποία πίεση οδηγεί σε έκρηξη μεγάλης κλίμακας.

Η Ολυμπία Οδός με ανακοίνωσή της «παρακαλεί τους οδηγούς που βρίσκονται στο δρόμο να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις της Τροχαίας και να επιδείξουν προσοχή κατά τη διέλευσή τους από την περιοχή και εκείνους που δεν έχουν ξεκινήσει το ταξίδι τους ακόμα να το αναβάλλουν προσωρινά μέχρι νεοτέρας».

Διαβάστε ακόμη: