Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε σημαντικά τον Μάιο και διαμορφώθηκε στις – 34,5 μονάδες, έναντι -44,6 μονάδες τον Απρίλιο, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 21 μηνών και σε επίπεδο κατά πολύ υψηλότερο εκείνου πριν ένα χρόνο (-51,3 μονάδες).

Σύμφωνα με τα στοιχεία και την ανάλυση του ΙΟΒΕ, η προεκλογική περίοδος δημιούργησε ένα κλίμα αισιοδοξίας το οποίο υπερίσχυσε των συνεχών ανατιμήσεων των προϊόντων και του υψηλού κόστους ζωής, καθώς ειδικά οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Βεβαίως κατά μέσο όρο φέτος ο δείκτης κινείται υψηλότερα του περυσινού μέσου όροι υποδηλώνοντας βελτίωση εντός του 2023.

Ωστόσο και πάλι οι Έλληνες καταναλωτές βρίσκονται στη δεύτερη χαμηλότερη θέση μετά την Ουγγαρία με επίπεδο δείκτη –38,7. Όπως συμβαίνει από τις αρχές του έτους καμιά χώρα δεν βρίσκεται στο θετικό πεδίο τιμών. Οι μέσοι ευρωπαϊκοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις -18,3 μονάδες στην ΕΕ και στις -17,4 μονάδες στην Ευρωζώνη. Αναλυτικά:

  • Αισθητή βελτίωση στις εκτιμήσεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους τελευταίους 12 μήνες Οι αρνητικές εκτιμήσεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προηγούμενους 12 μήνες αποκλιμακώνονται αισθητά τον Μάιο στις -41,7 μονάδες (έναντι – 51,6). Το 60% (από 68%) των νοικοκυριών εκτίμησε ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ μόλις το 5% θεωρεί πως επήλθε μικρή βελτίωση. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -18,7 και -18,6 μονάδες αντίστοιχα.
  • Περισσότερο αισιόδοξες οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προσεχείς 12 μήνες ενισχύθηκαν τον Μάιο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -32,4 (από -39,9) μονάδες τον Απρίλιο. Το 47% (από 56%) των νοικοκυριών αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 9% (από 8%) προβλέπει μικρή βελτίωση. Οι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -8,2 και -7,1 μονάδες αντίστοιχα.
  • Περισσότερο αισιόδοξες και οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Ο αρνητικός δείκτης των προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές 12-μηνο παρουσίασε αισθητή υποχώρηση τον Μάιο και διαμορφώθηκε στις – 26,1 (από –38,4) μονάδες. Το 48% (από 57%) των καταναλωτών προέβλεψε ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, έναντι του 20% το οποίο αναμένει σταθερότητα. Οι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -28,8 και -24,9 μονάδες αντίστοιχα.
  • Αισθητή βελτίωση στην πρόθεση για μείζονες αγορές Η πρόθεση των καταναλωτών για σημαντικές αγορές τους προσεχείς 12 μήνες (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.) ενισχύθηκε με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -37,9 (από – 48,7) μονάδες. Το 49% (από 58%) των καταναλωτών προέβλεψε ότι θα προβεί σε λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες, ενώ το 8% (από 4%) αναμένει το αντίθετο. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις -17,6 μονάδες στην ΕΕ και στις -18,9 μονάδες στην Ευρωζώνη.
  • Μικρή βελτίωση της πρόθεσης για αποταμίευση Ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες ενισχύθηκε ελαφρά τον Μάιο και διαμορφώθηκε στις –63,0 μονάδες (από -69,4). Το 83% των νοικοκυριών δεν θεωρεί πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, ενώ το 16% τη θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή. Οι σχετικοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις +1,9 μονάδες στην ΕΕ και αντίστοιχα στην Ευρωζώνη.
  • Μικρή βελτίωση στις προβλέψεις για την ανεργία. Ο δείκτης πρόβλεψης για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες υποχώρησε τον Μάιο, στις +9,7 μονάδες, από +18,7 τον Απρίλιο. Το ποσοστό των νοικοκυριών που προέβλεψε μικρή ή αισθητή άνοδο της ανεργίας εξασθένισε στο 33% (από 40%), με το 25% (από 22%) των ερωτηθέντων να αναμένει ελαφρά μείωσή της. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις +20,3 και +17,3 μονάδες.
  • Μικρή εξασθένιση των προβλέψεων για άνοδο των τιμών Ο θετικός δείκτης για τις προβλέψεις μεταβολών στις τιμές τους προσεχείς 12 μήνες υποχώρησε αισθητά τον Μάιο και διαμορφώθηκε στις +14,6 μονάδες, έναντι +29,5 μονάδων τον Απρίλιο. Το 45% (από 57%) των νοικοκυριών προέβλεψε άνοδο τιμών με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό και το 20% (από 17%) αναμένει σταθερότητα. Οι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις +11,7 και 12,2 μονάδες αντίστοιχα.
  • Μείωση του ποσοστού που «μόλις τα βγάζει πέρα». Σχετικά με τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» εξασθένισε ήπια στο 58% (από 61%), ενώ στο 13% διατηρήθηκε το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους. Οι καταναλωτές που δήλωσαν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ αποτελούν το 21% (από 17%) του συνόλου, ενώ το ποσοστό όσων δήλωσαν ότι «έχουν χρεωθεί» υποχώρησε οριακά στο 8%.
  • Διατήρηση του ποσοστού των νοικοκυριών που είναι αβέβαια για τη μελλοντική οικονομική κατάστασή τους. Στο ερώτημα το οποίο αξιολογεί το βαθμό αβεβαιότητας των νοικοκυριών ως προς τις μελλοντικές οικονομικές εξελίξεις, το 60% έκρινε τον Μάιο ότι η οικονομική κατάστασή του μπορεί να προβλεφθεί δύσκολα ή σχετικά δύσκολα, σχεδόν όσο και τον προηγούμενο μήνα που διαμορφώθηκε στο 61%.

Διαβάστε περισσότερα