Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι.

Η…γκαστρωμένη κάλπη “ξεγέννησε” αισιοδοξία και σχεδόν εξαφάνισε την όποια μετεκλογική αβεβαιότητα, γεγονός που με πανηγυρικό τρόπο επιβεβαιώθηκε πρωτίστως με το ράλι κατά 6% κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, το οποίο προβλέπεται να συνεχιστεί και σήμερα. Τώρα, ραντεβού στις 25 Ιουνίου, για την τελική έκβαση και το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Εκλογές Μάϊου 2023: Η Οικονομία “κέρδισε” την Πολιτική

*** Το αποτέλεσμα της κάλπης της Κυριακής, πέρα από την καθαρά πολιτική του ανάγνωση, έχει σαφώς και άλλες, το ίδιο σοβαρές, ίσως και σημαντικότερες, που μπορεί να εξηγούν σε σημαντικό βαθμό και την απότομη και μη αναμενόμενη από όλους θεαματική πτώση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυριότερη όλων των άλλων αναγνώσεων κατά την άποψη της στήλης είναι η οικονομική, καθώς είναι δεδομένο ότι “η οικονομία κέρδισε την πολιτική”. Με την έννοια ότι οι υψηλοί αναπτυξιακοί ρυθμοί που επιτεύχθηκαν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, οι επενδύσεις που έφεραν νέες θέσεις εργασίας και μείωσαν δραστικά την ανεργία και η επανεκκίνηση πολλών μεγάλων έργων και δεκάδων μικρότερων (έστω και με τις όποιες καθυστερήσεις), η καθοριστική στήριξη χιλιάδων επιχειρήσεων (που θα έκλειναν διαφορετικά) με την επιστρεπτέα προκαταβολή, αλλά και οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ενέργειας (που ανακούφισαν έστω και με σχετική καθυστέρηση χιλιάδες οικογένειες) επέδρασαν όπως συνάγεται καταλυτικά στο εκλογικό αποτέλεσμα. Η μεν κυβέρνηση καρπώθηκε την ανάσχεση πολύ χειρότερων κοινωνικών καταστάσεων, καθώς φαίνεται ότι ένα μέρος των ψηφοφόρων, πέραν του ποσοστού των προηγούμενων εκλογών, της πίστωσε ότι έκανε ότι μπορούσε για να κρατήσει οικονομία, κοινωνία και επιχειρήσεις όρθιες.

Ο καταγγελτικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ και οι αλλοπρόσαλλες προτάσεις Τσακαλώτου και Βαρουφάκη για τα «νομίσματα των πόλεων»!

*** Από την άλλη, ο συνεχής καταγγελτικός λόγος από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και οι αλλεπάλληλες και αλλοπρόσαλλες προτάσεις και προσεγγίσεις ευαίσθητων οικονομικών θεμάτων, συμπεραίνεται πλέον ότι λειτούργησαν αποτρεπτικά σε σημαντικό μέρος πρώην ψηφοφόρων του, που προέρχονταν όχι από τη δική του αριστερή “μήτρα’, αλλά από άλλους πολιτικούς χώρους και στρώματα, που τον είχαν ακολουθήσει σε προηγούμενες αναμετρήσεις. Σπεύδω να προσθέσω, πως το λιθαράκι της αμφιβολίας και της αμφισβήτησης ως προς τις προθέσεις και τις ικανότητες του ΣΥΡΙΖΑ, το μετέτρεψαν σε τσουνάμι κατολισθήσεων και ο Τσακαλώτος με τις ιδέες για τα “νομίσματα πόλεων” (ήρθε και η “Δήμητρα” του Βαρουφάκη να προσθέσει ακόμα μεγαλύτερη ανασφάλεια σε κάθε ψηφοφόρο), αλλά και ο συνήθως μετρημένος Κατρούγκαλος, με τη δήλωσή του περί αύξησης κατά 20% των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών. Τι κι αν γρήγορα επιχειρήθηκε από την Κουμουνδούρου να σβηστεί η φωτιά, τι κι αν ο ίδιος…διευκρίνισε και παραιτήθηκε στη συνέχεια, διαγραφόμενος παράλληλα, οι σπίθες είχαν γίνει ήδη καυτές και εξελίχθηκαν σε φλόγες με προδιαγεγραμμένο το καταστροφικό τους έργο. Κάπως έτσι, η Πολιτική βρέθηκε σε δεύτερη και τρίτη μοίρα, καθώς τα θέματα της Οικονομίας, της τσέπης των πολιτών, κυριάρχησαν στη σκέψη και συνεπώς και στην απόφαση των ψηφοφόρων. Και αυτών που παρέμειναν ή και προτίμησαν τη Νέα Δημοκρατία και αυτών που εγκατέλειψαν το ΣΥΡΙΖΑ, διασκορπιζόμενοι σε άλλα κόμματα.

Οι ξένοι οίκοι ποντάρουν στις αναπτυξιακές προοπτικές, στο θετικό επιχειρηματικό κλίμα, στην “υγεία” των τραπεζών και στην αναβάθμιση

*** Standard & Poor’s και Moody’s, με αναλύσεις τους, αμέσως μετά τις εκλογές της Κυριακής, βλέπουν θετικές προοπτικές για την Ελλάδα, ποντάροντας στα δυνατά και θετικά της σημεία. Επισημαίνουν ιδιαίτερα τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, τις συνεχείς μεταρρυθμίσεις, την πολύ καλή πορεία των τραπεζών και το εν γένει θετικό επιχειρηματικό κλίμα που επικρατεί και έχει αφήσει πίσω του χρόνιες αγκυλώσεις, βλέποντας κάπου στους επόμενους μήνες να αποκτά η Ελλάδα την πολυπόθητη και πολυαναμενόμενη επενδυτική βαθμίδα, που στερείται επί 12 και πλέον χρόνια. Το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών συνιστά λαϊκή εντολή για συνέχεια της πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με την Standard & Poor’s, τονίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία παραμένει το «φαβορί» στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, ενώ αν αποτύχει να επαναλάβει την επιτυχία της Κυριακής, τα κόμματα θα αναγκαστούν να μπουν σε διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση ενός κυβερνητικού συνασπισμού. Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει πως στις 23 Απριλίου, αναθεώρησε το outlook για την Ελλάδα σε θετικό από σταθερό, τονίζει πως θα μπορούσε να αναβαθμίσει την αξιολόγηση για την ελληνική οικονομία μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες, εάν διατηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία. Η επόμενη προγραμματισμένη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας έχει οριστεί για τις 20 Οκτωβρίου του 2023.

*** Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, επισημαίνει πως το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες για μια νέα κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας, υποδηλώνοντας μια συνέχεια στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές, που είναι credit positive (πιστωτικά θετική). Μια κίνηση, που ουσιαστικά «ανοίγει το δρόμο» προς μια αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου προς το «Ba2» από το «Ba3», από έναν οίκο με μια πιο ετεροχρονισμένη και βραδεία μεταβολή των αξιολογήσεών του σε βάθος χρόνου. Ο Steffen Dyck, Senior Vice President της Moody’s και υπεύθυνος για την Ελλάδα, αναφέρει χαρακτηριστικά τα ακόλουθα: «Ειδικότερα, η συνεχής έμφαση στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και στην «υγεία» του τραπεζικού κλάδου, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των ορόσημων και μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης θα στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη. Το πλαίσιο αυτό, συνδυαστικά, με τη δέσμευση για μια δημοσιονομική προσαρμογή και την αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, βελτιώνει τις προοπτικές για περαιτέρω σημαντική μείωση της επιβάρυνσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας».

Οι εκλογές έφεραν ράλι στα ελληνικά ομόλογα και φέρνουν πιο κοντά την επενδυτική βαθμίδα

*** Αναμενόμενο μεν, αλλά σαφώς αποτελεί πολύ καλό νέο για τη χώρα μας, ειδικά στα μάτια των ξένων επενδυτών. Ράλι κάνουν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση ανάμεσα στα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου κινείται καθοδικά, κοντά στο 3,88%, μειώνοντας το κόστος δανεισμού της χώρας και φτάνοντας στο πιο χαμηλό σημείο από τον Δεκέμβριο του 2022. Το spread μεταξύ ελληνικών και γερμανικών αποδόσεων 10ετών ομολόγων μειώθηκε στις 138 μονάδες βάσης, στην πιο μικρή διαφορά από τον Νοέμβριο του 2021. Κατά τις εκτιμήσεις αναλυτών, δεδομένης της ευρωπαϊκής οικονομικής στήριξης και του τρέχοντος χαμηλού κόστους του χρέους, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ, κάτι που θα ήταν κρίσιμο για το ελληνικό χρέος, έτσι ώστε να ανακτήσει την πολυαναμενόμενη επενδυτική βαθμίδα, πιθανώς πριν από το τέλος της χρονιάς. Προσθέτουν επίσης ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ήδη από το 2022.

Η ΕΚΤ, μεταξύ αύξησης και… παύσης των αυξήσεων στα επιτόκια/ Πιθανή “παύση” και από τη Fed

*** Έβλεπα μία θεατρική παράσταση το Σάββατο (Ο χρυσός δράκος), στην οποία ο συγγραφέας ή ο σκηνοθέτης, αντί για μία παύση, χωρίς λόγια, έβαζε τους ηθοποιούς να λένε οι ίδιοι “παύση” και να συνεχίζουν. Δεν ξέρω αν το ίδιο θα κάνουν και οι κεντρικές τράπεζες, εν προκειμένω η ΕΚΤ και η Fed, επιλέγοντας μία “παύση” των αυξήσεων των επιτοκίων τους και εν συνεχεία την περαιτέρω αύξησή της, έστω και με ηπιότερους ρυθμούς. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ωθήσει τα επιτόκια στο peak τους, στις επόμενες τρεις συνεδριάσεις της, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι θα προβεί σε αύξηση επιτοκίων και στις τρεις από αυτές. «Έχουμε τρεις πιθανές συνεδριάσεις, είτε για αύξηση είτε για παύση» ανέφερε. Σύμφωνα με τον ίδιο, πάντως, μόλις φθάσουν στο peak τους, τα επιτόκια της ΕΚΤ θα πρέπει να μείνουν εκεί για κάποια χρονική περίοδο. Από την άλλη πλευρά, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ (η οποία έχει περάσει στο μπλοκ των λεγόμενων “γερακιών”, μόλις την Κυριακή, ανέφερε εμμέσως πλην σαφώς, ότι τα τρέχοντα επίπεδα του πληθωρισμού δεν δικαιολογούν μια παύση. Οι αγορές, πάντως φαίνεται ότι είναι πεπεισμένες για ακόμα μία αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της 15ης Ιουνίου.

*** Αλλά και πέραν του Ατλαντικού, είναι πολύ πιθανή μία “παύση” και στις ΗΠΑ, καθώς οι φόβοι για νέα τραπεζική κρίση, ουσιαστικά συνέχεια αυτής που άρχισε προ διμήνου με τη SVB, αποτελούν σχεδόν μόνιμο στοιχείο της οικονομικής και τραπεζικής πολιτικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε επίπεδο ανεύρεσης ασφαλούς τραπεζικού καταφυγίου, γίνεται μία άνευ προηγουμένου “μάχη” μεταξύ τραπεζών , για την προσέλκυση καταθέσεων από τράπεζες με εμφανή προβλήματα. Αλλά χαρακτηριστικότερη όλων είναι η προτροπή-επίκληση των αρμόδιων τραπεζικών αρχών προς τις τράπεζες, για συγχωνεύσεις και συνεργασίες μεταξύ τους, ώστε να περιοριστούν οι κίνδυνοι, που τείνουν να αποτελέσουν καθημερινή ανησυχία όλων, κυβέρνησης, Fed, καταθετών, τραπεζών και funds. Υπό αυτές τις συνθήκες, λοιπόν, είναι πιθανή μία “παύση” αυξήσεων και από την αμερικανική κεντρική τράπεζα.

Θα ενταχθούν στον “Ηρακλή” και πακέτα κόκκινων δανείων μη συστημικών τραπεζών;

*** Για εκτιμήσεις του εκλογικού αποτελέσματος και της συνέχειας του αρχίσαμε να συζητάμε με μία εκ των τραπεζικών πηγών μου και φτάσαμε σε ένα θέμα, που αν επιβεβαιωθεί, ίσως αποτελέσει σημαντική είδηση. Σύμφωνα με τον συνομιλητή μου, η κυβέρνηση που απέρχεται σχεδίαζε – και εφόσον επανεκλεγεί, θα το συνεχίσει – να εντάξει στον “Ηρακλή” και κόκκινα δάνεια άλλων τραπεζών, εκτός των συστημικών. Αυτός μάλιστα αναφέρει η πηγή μου, ήταν ένας εκ των λόγων που καθυστερούσε η ένταξη των πακέτων Frontier 2 και Sunrise 3, ενώ είχαν δοθεί οι σχετικές άδειες και από τα αρμόδια κοινοτικά όργανα και τον SSM. Αντιλαμβάνεστε ότι, αν επιβεβαιωθεί η πρόθεση αυτή, θα πρόκειται για ένα μεγάλο δώρο προς τις μη συστημικές τράπεζες, το οποίο θα τις απελευθερώσει από το άγος μεγάλων βαρών και θα εξυγιάνει τους ισολογισμούς τους, με ότι θετικό αυτή η εξέλιξη συνεπάγεται για τη συμβολή τους στην οικονομική ανάπτυξη και τη στήριξη επιχειρήσεων και καταναλωτών.

Ενδιαφέρουν

*** Σήμερα η Εθνική τράπεζα ανακοινώνει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, τα οποία αναμένεται να ικανοποιήσουν την αγορά. Πιθανές και άλλες ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις από τη διοίκησή της. Πάντως, η έγκριση δανειοδότησης της αυστραλιανής First Sentier για την εξαγορά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής δόθηκε, μετά από αρκετό χρονικό διάστημα και αυτό σημαίνει ότι οι σχετικές διαδικασίες βαίνουν προς ολοκλήρωση, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις.

*** Σήμερα ανακοινώνει αποτελέσματα 1ου τριμήνου και η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, του ομίλου Βιοχάλκο, ο οποίος διανύει στο σύνολό του και σε όλες τις θυγατρικές, περίοδο επίτευξης ιδιαίτερα υψηλής κερδοφορίας.

*** Συνολικά 13 εκατομμύρια ευρώ βάζει στο ταμείο της η Reds, από την πώληση των δύο οικοπέδων της στο Βουκουρέστι. Καθόλου άσχημα να έχεις “ταμείο” σε τέτοιες περιόδους.

*** Από το χθεσινό πάρτι στο Χρηματιστήριο, απουσίαζαν κάπου 18 εισηγμένες, αν μέτρησα καλά. Εντύπωση μου προκάλεσαν οι περιπτώσεις των 3Ε, ΟΛΘ και Σαράντη.

*** Τα Public σαφώς αποτελούν τα σήμα κατατεθέν του ομίλου Γερμανού. Αλλά, η αιμορραγία τους είναι συνεχής, απόδειξη ότι μέσα σε περίπου έναν χρόνο, χρειάστηκαν 3 αυξήσεις κεφαλαίου, η τελευταία πρότινος, ύψους 50 εκατ. ευρώ και συνολικά απορρόφησαν κεφάλαια 150 εκατ. ευρώ περίπου από τον όμιλο Olympia. Ο Γερμανός (της Ελβετίας) δεν συνηθίζει να χάνει, πάντως…

*** Προφανώς συμπτώσεις… Κεπενός και Λούλης χθες έκλεισαν και οι δύο με απώλειες, σε ημέρα πανηγυριού στο Χρηματιστήριο. Το λες και αδιαφορία των ιδιοκτητών τους…

*** Πάλι οι φήμες φέρουν τον Άβακα να αλλάζει χέρια, ενώ στα σενάρια εμπλέκεται (πάλι) και ο Μυτιληναίος. Από εκεί θα έρθουν τα νέα, ή, από αλλού;…

*** Αυτά και για σήμερα, κυρίες μου και κύριοι. Ψυχραιμία και σύνεση σε όλες και σε όλους, σε όλα τα επίπεδα – και της πολιτικής και του Χρηματιστηρίου. Την καλημέρα μου!