Σε καταλύτη αλλαγών στον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας αναμένεται να εξελιχθεί η πανδημία οδηγώντας παράλληλα σε μια νέα κοινωνική πολιτική μηχανική. Έτσι με δεδομένο ότι η πλειοψηφία του ελληνικού επιχειρείν είναι μικρής κλίμακας, οι συνθήκες ασφυξίας που έχει επιφέρει στην οικονομία η πανδημία, οδηγούν αναπόδραστα σε «μαύρες» προβλέψεις για το μέλλον.
Υπενθυμίζεται, ότι με βάση μελέτη της Alpha Bank του 2019 οι ΜμΕ αποτελούν βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, καθώς αντιπροσωπεύουν το 99,9% των επιχειρήσεων του μη-χρηματοπιστωτικού τομέα, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα κλάδων οικονομικής δραστηριότητας, απασχολούν το 87% του εργατικού δυναμικού και συμβάλλουν κατά 64% στην παραγωγή προστιθέμενης αξίας.
Ειδικά οι πολύ μικρές επιχειρήσεις (1-9 άτομα) αντιπροσωπεύουν τη συντριπτική πλειονότητα (97,3%) των μη-χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων και απασχολούν περίπου 6 στους 10 εργαζόμενους, ενώ στις χώρες του ΟΟΣΑ, οι αντίστοιχες επιχειρήσεις απασχολούν 3 στους 10 εργαζόμενους.
Εύκολα κατανοεί κάποιος λοιπόν το ότι οι φωνές πολλών φορέων της αγοράς για τον κίνδυνο πολλών λουκέτων και εκτίναξη της ανεργίας πέρα από το προφανές σε σχέση με την νέα οικονομική γεωγραφία οδηγούν και σε «ζοφερές» σκέψεις για το πώς θα διαμορφωθούν νέες κοινωνικές ισορροπίες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καταλύτης για την οικονομία η μικρομεσαία επιχείρηση
Σε καταλύτη αλλαγών στον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας αναμένεται να εξελιχθεί η πανδημία οδηγώντας παράλληλα σε μια νέα κοινωνική πολιτική μηχανική. Έτσι με δεδομένο ότι η πλειοψηφία του ελληνικού επιχειρείν είναι μικρής κλίμακας,…