Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, στη δήλωσή του μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη στη Λευκωσία, επισήμανε την ανάγκη επανεκκίνησης των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Ο κ. Κασσελάκης τάχθηκε υπέρ μιας λύσης με διζωνική και δικοινoτική ομοσπονδία στην Κύπρο, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα.

Αναφορικά με τον ελληνοτουρκικό διάλογο, είπε πως «είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη» αλλά «πρέπει να είναι ξεκάθαρο στην Τουρκία, ότι ενέργειες που αποσκοπούν σε αναγνώριση του ψευδοκράτους είναι εξαιρετικά αρνητικές για τον ελληνοτουρκικό διάλογο».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε «αυτό που χρειαζόμαστε είναι όχι μονομερείς ενέργειες αλλά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Ερωτηθείς σχετικά με την αναφορά που είχε κάνει σε «κρατίδιο» για το ψευδοκράτος, ο Στέφανος Κασσελάκης τονίζει: «Οι θέσεις μου, όπως και του κόμματος που εκπροσωπώ, είναι σαφείς». «Ως προς το λάθος μου, όπως ξέρετε ανασκεύασα αμέσως και ζήτησα συγγνώμη. Αλίμονο αν οι άνθρωποι καθορίζονται από τα λάθη που διορθώνουν και όχι από τα πιστεύω τους και τις πράξεις τους».

Νωρίτερα ο κ. Χριστοδουλίδης, καλωσορίζοντας τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τον συνεχάρη για την εκλογή του λέγοντας πως: «Χαιρετίζω το γεγονός ότι την πρώτη σου επίσκεψη την πραγματοποιείς στην Κύπρο» με τον κ. Κασσελάκη να απαντά « Χάρηκα που το πρώτο τηλεφώνημα που έλαβα μετά την εκλογή μου ήταν το δικό σας».

Στη συνέχεια ο Στέφανος Κασσελάκης επισκέπτεται τη διερευνητική επιτροπή για τους αγνοούμενους. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τους αρχηγούς των κυπριακών κομμάτων και τον Αρχιεπίσκοπο.

Νωρίτερα το πρωί ο κ. Κασσελάκης επισκέφθηκε τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, καθώς και τα Φυλακισμένα Μνήματα, για να αποτίσει φόρο τιμής στους πεσόντες.

Διαβάστε ακόμη: