Η Ειδική Διοικητική Περιοχή Μακάου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ευρύτερα γνωστή ως Μακάο, είναι μικρή περιοχή της νοτιοανατολικής ακτής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, με έκταση 33 τ.χλμ. και πληθυσμό 672.800 κατοίκους, σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση για το 2022. Μάλιστα η πρώην αποικία της Πορτογαλίας θεωρείται μία από τις πιο πλούσιες περιοχές του πλανήτη, με το κατά κεφαλήν εισόδημα των κατοίκων της να ξεπερνά ακόμη κι αυτό της Ελβετίας. Εκεί, λοιπόν, σε λίγες ημέρες θα ανοίξει το πρώτο (και μοναδικό) ξενοδοχείο στον κόσμο σχεδιασμένο από τον θρυλικό Karl Lagerfeld.

Η απαράμιλλη δημιουργικότητα του Γερμανού σχεδιαστή είναι ορατή σε κάθε γωνιά του Grand Lisboa Palace Resort Macau, ενός από τα τελευταία του έργα εσωτερικής διακόσμησης. Τον Ιούνιο του 2023 αναμένεται να εγκαινιαστεί το πεντάστερο ξενοδοχείο, που αποτελεί την τελευταία κληρονομιά του θρύλου της μόδας. Ένα έργο που ανακοινώθηκε από τον Lagerfeld το 2014 ως ένα όνειρο στο οποίο θα συνδύαζε τη μόδα, την πολυτέλεια και την τέχνη και πάνω στο οποίο εργάστηκε μέχρι το θάνατό του το 2019. Σήμερα, σχεδόν μια δεκαετία αργότερα, έχει γίνει πλέον πραγματικότητα.

Μπαίνοντας στο λόμπι του ξενοδοχείου, οι επισκέπτες αντικρίζουν τη ρεσεψιόν, με το όνομά του σχεδιαστή και μια τεράστια σιλουέτα του στον τοίχο. Η ιδέα που ενέπνευσε τον Karl Lagerfeld να σχεδιάσει αυτό το ξενοδοχείο προήλθε από μια εκλεπτυσμένη επανεφεύρεση του καλλιτεχνικού στυλ chinoiserie. Πρόκειται για μια τάση στη διακόσμηση που συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία της Ανατολής και της Δύσης και χαρακτηρίζεται από κομψότητα και στολίδια γεμάτα πολυτέλεια και λεπτότητα, συγχωνευμένα με παραδοσιακή δεξιοτεχνία, έντονα χρώματα και μοτίβα.

Κάθε ένα από τα 271 δωμάτια και σουίτες του ξενοδοχείου θα σας αφήσει με το στόμα ανοιχτό. Όλα τους εξαιρετικά διακοσμημένα, διαθέτουν επιρροές που ξεκινούν από το παραδοσιακό κινεζικό σχέδιο και φτάνουν μέχρι τη σύγχρονη δυτική αισθητική. Τα κεφαλάρια των κρεβατιών είναι εμπνευσμένα από θαυμαστά κινεζικά νομίσματα, τα πορσελάνινα βάζα είναι χειροποίητα στο Jingdezhen, τη γενέτειρα της κινεζικής πορσελάνης, ενώ τα κυκλικά χωρίσματα μεταξύ των δωματίων είναι εμπνευσμένα από τις παραδοσιακές κινεζικές φεγγαρόπορτες.

Όσο για το κεφάλαιο “γαστρονομία”, το εστιατόριο Mesa του ξενοδοχείου διευθύνει ο βραβευμένος Πορτογάλος σεφ José Avillez. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν πορτογαλική κουζίνα, δημιουργικά κοκτέιλ ή μια εξαιρετική ποικιλία πορτογαλικών κρασιών. Για τους λάτρεις του πολιτισμού, το εντυπωσιακό Book Lounge, με 4000 βιβλία που έχουν επιλεγεί προσεκτικά είναι εμπνευσμένο από την προσωπική βιβλιοθήκη του Karl Lagerfeld στο σπίτι του στη Γαλλία.