Σε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης προχώρησε η κεντρική τράπεζα του Καναδά, οδηγώντας το κόστος δανεισμού στο 2,75%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2022.
Αν και η απόφαση ήταν ευρέως αναμενόμενη από τις αγορές και τους οικονομολόγους, η κεντρική τράπεζα προειδοποίησε ότι οι περαιτέρω μειώσεις δεν είναι προδιαγεγραμμένες, ενώ χαρακτήρισε την εμπορική σύγκρουση με τις ΗΠΑ ως μία «νέα κρίση».
Ο διοικητής της τράπεζας, Τιφ Μάκλεμ, τόνισε πως οι νέοι αμερικανικοί δασμοί ενδέχεται να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομία, ανάλογα με το εύρος και τη διάρκειά τους. «Αντιμετωπίζουμε μία νέα κρίση. Η αβεβαιότητα της εμπορικής διαμάχης είναι διάχυτη και ήδη προκαλεί ζημιά», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι η διαρκώς μεταβαλλόμενη απειλή των αμερικανικών δασμών επηρεάζει τόσο τις καταναλωτικές δαπάνες όσο και τα επιχειρηματικά σχέδια για επενδύσεις και προσλήψεις.
Παρά τη μείωση των επιτοκίων, η κεντρική τράπεζα τόνισε ότι θα κινηθεί με προσοχή σε οποιαδήποτε μελλοντική προσαρμογή του κόστους δανεισμού. Σύμφωνα με τον Μάκλεμ, οι αξιωματούχοι θα πρέπει να αξιολογήσουν τόσο τις ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό λόγω του αυξημένου κόστους όσο και τις καθοδικές πιέσεις από την αποδυνάμωση της ζήτησης.
Μετά την ανακοίνωση της μείωσης των επιτοκίων, το καναδικό δολάριο περιόρισε τα κέρδη του, στα 1,4420 δολάρια Καναδά ανά δολάριο ΗΠΑ, σημειώνοντας άνοδο μόλις 0,1%. Παράλληλα, η απόδοση του διετούς κρατικού ομολόγου του Καναδά αυξήθηκε στο 2,525%.
Η κεντρική τράπεζα επανέλαβε ότι υπάρχουν όρια στην παρέμβασή της, καθώς η εμπορική διαμάχη αναμένεται να προκαλέσει πληθωριστικές πιέσεις. «Η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις ενός εμπορικού πολέμου. Αυτό που μπορεί και πρέπει να κάνει είναι να αποτρέψει τη διατήρηση του υψηλού πληθωρισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά η τράπεζα.
Η μείωση των επιτοκίων και η επικοινωνιακή στρατηγική της Τράπεζας του Καναδά σηματοδοτούν μία «στροφή» προς τη στήριξη της εγχώριας οικονομίας, εν μέσω των κινδύνων που δημιουργεί η επιθετική εμπορική πολιτική του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Παρόλα αυτά, οι αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι η αντίδρασή τους θα είναι πιο περιορισμένη σε σύγκριση με την περίοδο της πανδημίας, όταν το βασικό επιτόκιο είχε υποχωρήσει στο 0,25%.
Διαβάστε ακόμη:
- Ποιές τράπεζες πρωταγωνιστούν; Γιατί οι επενδυτές δεν πρέπει να τις αγνοήσουν
- ΑΒΑΞ: Επιτυχές το placement για 6,5 εκατ. μετοχές – Στα 2 ευρώ η συναλλαγή
- Η Morgan Stanley προτείνει αγορά Tesla στη πτώση – Αναμένει άνοδο άνω του 90%
- Εθνική Ασφαλιστική: Στόχος να πέσουν οι υπογραφές μεταξύ Πειραιώς και CVC σε 10 μέρες