Αξιωματούχοι της Federal Reserve στην πιο πρόσφατη συνάντησή τους εξέφρασαν περιορισμένη βούληση για μείωση των επιτοκίων σύντομα, ιδίως καθώς ο πληθωρισμός παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο τους, σύμφωνα με πρακτικά που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη.

Η περίληψη της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε 31 Οκτωβρίου με 1η Νοεμβρίου, έδειξε ότι τα μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς εξακολουθούν να ανησυχούν ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να είναι ανελαστικός ή να κινηθεί υψηλότερα και ότι μπορεί να χρειαστεί να γίνουν περισσότερα.

Τουλάχιστον, είπαν ότι η πολιτική θα πρέπει να παραμείνει «περιοριστική» έως ότου τα στοιχεία δείξουν τον πληθωρισμό σε μια πειστική πορεία πίσω στον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας.

«Στη συζήτηση για τις προοπτικές πολιτικής, οι συμμετέχοντες συνέχισαν να κρίνουν ότι ήταν κρίσιμο η στάση της νομισματικής πολιτικής να παραμείνει αρκετά περιοριστική για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο στόχο του 2% της Επιτροπής με την πάροδο του χρόνου», αναφέρουν τα πρακτικά.

Μαζί με αυτό, ωστόσο, τα πρακτικά έδειξαν ότι τα μέλη πιστεύουν ότι μπορούν να κινηθούν «να προχωρήσουν προσεκτικά» και να λάβουν αποφάσεις «για το σύνολο των εισερχόμενων πληροφοριών και τις επιπτώσεις τους στις οικονομικές προοπτικές καθώς και στην ισορροπία των κινδύνων».

Η κυκλοφορία έρχεται εν μέσω συντριπτικών συναισθημάτων στη Wall Street ότι η Fed έχει τελειώσει την διαδικασία αυξήσεων των επιτοκίων.

Οι έμποροι στην αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης των Fed Funds δεν υποδεικνύουν σχεδόν καμία πιθανότητα ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα αυξήσουν ξανά τα επιτόκια αυτόν τον κύκλο και στην πραγματικότητα τιμολογούν με περικοπές από τον Μάιο.

Τελικά, η αγορά αναμένει ότι η Fed θα εφαρμόσει το ισοδύναμο περικοπών τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων πριν από το τέλος του 2024.

Καμία αναφορά σε περικοπές

Ωστόσο, τα πρακτικά δεν έδωσαν καμία ένδειξη ότι τα μέλη συζήτησαν πότε θα μπορούσαν να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια, κάτι που αντικατοπτρίστηκε στη συνέντευξη Τύπου του προέδρου Jerome Powell μετά τη συνεδρίαση.

«Το γεγονός είναι ότι η Επιτροπή δεν σκέφτεται καθόλου τη μείωση των επιτοκίων αυτή τη στιγμή», είπε τότε ο Powell.

Το επιτόκιο αναφοράς κεφαλαίων της Fed, το οποίο καθορίζει το βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού, βρίσκεται επί του παρόντος σε ένα εύρος μεταξύ 5,25%-5,5%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών.

Η συνάντηση έλαβε χώρα εν μέσω ανησυχιών της αγοράς για την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, ένα θέμα που φάνηκε να προκάλεσε ουσιαστική συζήτηση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Την ίδια μέρα, την 1η Νοεμβρίου, όταν η Fed δημοσίευσε τη δήλωσή της μετά τη συνεδρίαση, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τις δανειακές του ανάγκες τους επόμενους μήνες, οι οποίες στην πραγματικότητα ήταν λίγο μικρότερες από ό,τι περίμεναν οι αγορές.

Διαβάστε ακόμη: