Google doodle για την Kamal Ranadive, την Ινδή βιολόγο με την τεράστια προσφορά στην μελέτη του καρκίνου. Η Google τιμάει τα 104 χρόνια από τη γέννηση της Ινδής κυτταρικής βιολόγου.

Η Dr. Kamal Ranadive γεννήθηκε σαν σήμερα, το 1917.

Google doodle για την Kamal Ranadive

Η Kamal Ranadive γεννήθηκε, σαν σήμερα, στις 8 Νοεμβρίου του 1917, «αφιερώνοντας τη ζωή της» στην έρευνα για τον καρκίνο των γυναικών και των παιδιών, αποτελώντας πηγή έμπνευσης για το επιστημονικό πεδίο της Ινδίας στην μάχη με την επάρατη νόσο.

Η Kamal Ranadive είναι περισσότερο γνωστή για την πρωτοποριακή έρευνα για τον καρκίνο και την αφοσίωσή της στη δημιουργία μιας πιο δίκαιης κοινωνίας μέσω της επιστήμης και της εκπαίδευσης.

Έκανε διδακτορικό στην κυτταρολογία και τη μελέτη των κυττάρων, ενώ εργαζόταν ως ερευνήτρια στο Ινδικό Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο (ICRC).

Μετά από υποτροφία στο Πανεπιστήμιο «Johns Hopkins» στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ των ΗΠΑ, επέστρεψε στη Βομβάη και στο ICRC, όπου και ίδρυσε το πρώτο εργαστήριο καλλιέργειας ιστών της χώρας.

Τα επιτεύγματα της σταδιοδρομίας της περιλαμβάνουν την έρευνα για την παθοφυσιολογία του καρκίνου μέσω των ζώων, η οποία οδήγησε στην περαιτέρω εκτίμηση των αιτιών ασθενειών όπως η λευχαιμία, ο καρκίνος του μαστού και ο καρκίνος του οισοφάγου.

Επίσης, η εξέλιξη του εμβολίου κατά της λέπρας ήταν αποτέλεσμα της βασικής της έρευνας για τα βακτήρια που σχετίζονται με τη λέπρα.

Η Kamal δημοσίευσε περισσότερες από 200 επιστημονικές ερευνητικές εργασίες για τον καρκίνο και τη λέπρα.

Το 1973, η Kamal Ranadive και 11 συνάδελφοί της ίδρυσαν την Ινδική Ένωση Γυναικών Επιστημόνων (IWSA), για να υποστηρίξουν την γυναικεία παρουσία στον επιστημονικό χώρο. Το IWSA έχει φτάσει να απαριθμεί σήμερα 11 ερευνητικά κέντρα στην Ινδία και παρέχει υποτροφίες και επιλογές παιδικής φροντίδας για γυναίκες στην επιστήμη.

Η αφοσίωσή της σε μια πιο δίκαιη κοινωνία και καλύτερη εκπαίδευση για την υγεία παραμένει παράδειγμα προς μίμηση για τους μαθητές της που εργάζονται ως επιστήμονες σήμερα.

Η Dr. Kamal τιμήθηκε με το «Padma Bhushan», το τρίτο υψηλότερο βραβείο για την Ιατρική, το 1982.

Πέθανε στις 11 Απριλίου του 2001.

Charles K. Kao: Η Google τιμά με doodle τον «πατέρα» των οπτικών ινών