To ένα ρεκόρ μετά το άλλο καταρρίπτουν οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου καθώς οι αγορές συνεχίζουν να εστιάζουν στον αντίκτυπο των κυρώσεων της Δύσης στη Ρωσία.

Η τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε τα 118 δολάρια το βαρέλι, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, καταγράφοντας άνοδο 4,6% σε σχέση με χθες, με τους αγοραστές να συνεχίζουν να αποφεύγουν το ρωσικό αργό μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον ΟΠΕΚ+ να αγνοεί επιδεικτικά τον αντίκτυπο του πολέμου στις τιμές.

Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη (TTF) για συμβόλαια παράδοσης Απριλίου συνέχισε τη ξέφρενη κούρσα των τελευταίων ημερών και εκτινάχθηκε το πρωί στα 197 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καταγράφοντας αύξηση 19%, για να υποχωρήσει πριν λίγο στα 184 ευρώ.

Η ρωσική εισβολή προκάλεσε ανησυχίες για την προσφορά βασικών εμπορευμάτων, από την ενέργεια έως τα δημητριακά, αναγκάζοντας χώρες να ψάχνουν για πρώτες ύλες στην υφήλιο, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Κίνας.

Οι αγοραστές συνεχίζουν να αποφεύγουν το ρωσικό πετρέλαιο εν μέσω των κυρώσεων και οι traders στοιχηματίζουν ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Αδιαφορία του ΟΠΕΚ

Ο ΟΠΕΚ+, στον οποίο τον τόνο δίνουν η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία, αγνόησε στη χθεσινή σύνοδο του, το πρόβλημα που υπάρχει στις καταναλώτριες χώρες λόγω της ξέφρενης κούρσας των τιμών του αργού και επικύρωσε συνοπτικά, σε μόλις 13 λεπτά, μία μικρή αύξηση της παραγωγής τον Απρίλιο, κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα, όπως προβλεπόταν από αποφάσεις που είχαν ληφθεί το 2021.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο υπουργός Ενέργειας του Μεξικό, Ρόκιο Νάλε, προσπάθησε να θέσει το θέμα του πολέμου, αλλά οι εκπρόσωποι άλλων μελών του καρτέλ προχώρησαν αμέσως, χωρίς συζήτηση, σε άλλα θέματα.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) έχει προειδοποιήσει ότι απειλείται η παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια και ότι η έκτακτη αποδέσμευση από τα στρατηγικά πετρελαϊκά αποθέματα των ΗΠΑ και άλλων χωρών δεν έχει βοηθήσει στο να μειώσει τους φόβους της αγοράς.

Η Surgutneftegas PJSC δεν μπόρεσε να πουλήσει, για Τρίτη φορά, το ρωσικό αργό που πρόσφερε.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν αποφύγει έως τώρα να επιβάλλουν κυρώσεις στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου και αερίου, λόγω του αντίκτυπου που θα υπήρχε στις τιμές ενέργειας για τους καταναλωτές, αλλά στην πράξη το εμπόριο με τη Ρωσία έχει περιοριστεί καθώς οι τράπεζες αποσύρουν τη χρηματοδότησή τους και το κόστος των ναύλων εκτοξεύεται.

«Υπάρχουν πραγματικοί φόβοι σύνθλιψης της προσφοράς. Αν η κατάσταση στην Ουκρανία επιδεινωθεί, τότε θα δούμε και άλλες αυξήσεις των τιμών», δήλωσε αναλυτής της Samsung Futures στη Σεούλ.