Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι αδιαμφισβήτητα συνώνυμες με την επίσκεψη κάποιου νησιού καθώς και της παραλίας. Μπορεί οι περισσότεροι από εμάς να θυμόμαστε τους εαυτούς μας παιδιά σε μια παραλία όλο το καλοκαίρι ωστόσο, οι «κανόνες», μεγαλώνοντας, για κάποιους αλλάζουν.

Κι αν λοιπόν, πλέον, για εσάς «καλοκαίρι» δεν σημαίνει απαραίτητα «παραλία» τότε σε αυτήν τη λογική υπάρχουν ελληνικά νησιά που αξίζει κάποιος να τα επισκεφθεί όχι μόνο για τις χρυσαφένιες αμμουδιές και τα κρυστάλλινα θαλασσινά νερά, αλλά και για να επιστρέψει στη φύση.

Μπάνια ανάμεσα σε καταρράκτες, φυσικές «πισίνες» και «μαγικές» λίμνες.

Καλοκαιρινές διακοπές κι «επιστροφή στην φύση»

Καλοκαιρινές διακοπές στη Σάμο

Η Σάμος δεν έχει μόνο παραλίες και γαλάζιες θάλασσες. Στη βορειοδυτική πλευρά της Σάμου, πέντε χιλιόμετρα από το κέντρο του Καρλοβάσου, στην περιοχή Ποτάμι, βρίσκονται οι περίφημοι καταρράκτες.

Αποτελούν αδιαμφισβήτητα από τα πιο όμορφα και δημοφιλή μέρη του νησιού.

Οι καταρράκτες δημιουργούνται ένα χιλιόμετρο περίπου από την εκβολή του ποταμιού της Καστανιάς. Βρίσκονται σε φαράγγι που έχει δημιουργήσει ο ποταμός, το οποίο είναι καλυμμένο με πυκνό δάσος από πλατάνια και άλλα δέντρα και φυτά.

Οι καταρράκτες έχουν εξαιρετική φυσική ομορφιά και σχηματίζουν δύο μικρές λίμνες. Ο ένας έχει ύψος περίπου δύο μέτρα και ο άλλος, σχεδόν πέντε μέτρα.

Σαμοθράκη

Αυτό το νησί του Θρακικού Πελάγους είναι φημισμένο σε όλο τον κόσμο για τις φυσικές πέτρινες πισίνες του, τους καταρράκτες του και το τοπίο του που μοιάζει να έχει βγει από παραμύθι.

Και ναι, εδώ ο κανόνας λέει πως μπάνιο θα κάνεις στα ποτάμια και τις λιμνούλες του – ο ορισμός της επιστροφής στη φύση.

Στη Σαμοθράκη δεν βαριέσαι ποτέ.

Στο ανατολικό τμήμα του νησιού επιβάλλεται να επισκεφθείς την Άνω Μεριά, εκεί όπου δεσπόζει ο ποταμός Φονιάς, ένας ποταμός που δημιουργεί στο διάβα του βάθρες και καταρράκτες, ανάμεσα σε τεράστια πλατάνια.

Εξίσου εντυπωσιακό είναι το τοπίο και στις βάθρες της Γριάς, ενώ αν θέλεις πιο extreme καταστάσεις τότε αξίζει να επισκεφθείς το φαράγγι του Κρεμαστού.

Ο ποταμός φονιάς.

Κύθηρα, μία ακόμη επιλογή για…επιστροφή στην φύση

Τα Κύθηρα, για όσους δεν ξέρουν, είναι ένα πανέμορφο νησί με πάρα πολύ ωραίες παραλίες.

Αλλά αυτό που ξεχωρίζει σε αυτό το νησί κάτω από την Πελοπόννησο δεν είναι οι θάλασσές του αλλά ο καταρράκτης της Νεράιδας (ή της Φόνισσας, ανάλογα πώς θέλει να το δει ο καθένας).

Περίπου 25 λεπτά μακριά από τη Χώρα, στο δυτικό τμήμα του νησιού, κρύβεται ένα μέρος «μαγικό» στο χωριό του Μυλοπόταμου.

Ένας καταρράκτης ύψους 20 μέτρων σχηματίζει μια «παραμυθένια» φυσική λίμνη, με γαλαζοπράσινο χρώμα και χαμένη ανάμεσα στα μεγάλα πλατάνια, όπου οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν τις βουτιές τους στα κρύα νερά.

Κέρκυρα

Σε υψόμετρο 200 μέτρων στη Βόρεια Κέρκυρα είναι κτισμένο το κεφαλοχώρι Νυμφές, μέσα σε δρύες, πουρνάρια και τρεχούμενα νερά. Στο χωριό την παράσταση κλέβουν οι εντυπωσιακοί καταρράκτες. Ορμητικά νερά πέφτουν από ύψος 15 μέτρων στη χαράδρα.

Για να φτάσει κάποιος στους Καταρράκτες Νυμφών θα πρέπει να περάσει μέσα από το χωριό και έξω από το γήπεδο ποδοσφαίρου θα ακολουθήσετε για 1,5χλμ έναν χωματόδρομο που θα σας οδηγήσει στους καταρράκτες.

Το καταπράσινο αυτό χωριό με τα κυπαρίσσια, τα πλατάνια, τις βελανιδιές, τους ελαιώνες, τις δρύες και τα πουρνάρια είναι γεμάτο πηγές με τρεχούμενα νερά.

Ιδανική εποχή για να επισκεφτείς τους καταρράκτες ανέκαθεν θεωρούνταν η άνοιξη, ωστόσο οι καλοκαιρινές διακοπές στο συγκεκριμένο μέρος σίγουρα δεν θα ήταν καθόλου κακή επιλογή!

Καλοκαιρινές διακοπές στην Λευκάδα

Ακούγοντας «Λευκάδα», η σκέψη των περισσοτέρων πηγαίνει αυτόματα στους πανέμορφους καταρράκτες στο Δημοσάρι, πάνω από το Νυδρί, ένα από τα πιο γνωστά φυσικά αξιοθέατα του νησιού.

Βορειοανατολικά του νησιού της Λευκάδας, όμως, εκτείνεται κι η ευρύτερη περιοχή της Ακόνης.

Στην Ακόνη συγκεντρώνονται ρέματα από τον Κάμπο της Καρυάς, τους Σφακιώτες και τον Αλέξανδρο, δημιουργώντας μια φυσική πηγή. Η μορφολογία του εδάφους σε συνδυασμό με το υψόμετρο της περιοχής συνέβαλλαν στη δημιουργία ενός ποταμού, τα νερά του οποίου διασχίζουν μεγάλης έκτασης περιοχή, δημιουργώντας σε ορισμένα σημεία, καταρράκτες καθώς και μικρές λίμνες.

Σήμερα, η προσέγγιση σε πολλά σημεία είναι αρκετά δύσκολη μιας και οι λιγοστοί χωματόδρομοι σε αρκετά σημεία είναι απροσπέλαστοι και επιπλέον στην περιοχή δεν υπάρχει καθόλου σήμανση, με αποτέλεσμα κάποιος που δεν γνωρίζει την περιοχή να μην μπορεί να την επισκεφθεί.