Μέχρι το τέλος του χρόνου (και βλέπουμε) θα πρέπει να περιμένουν χιλιάδες μικροεπενδυτές φωτοβολταϊκών μικρομεσαίας ισχύος που θέλουν να βάλουν λεφτά για να εγκαταστήσουν ηλιακά πάνελ σε Κρήτη, Πελοπόννησο, Εύβοια, και Κυκλάδες.
Η σχετική Υπουργική Απόφαση που προβλέπεται από τη νομοθετική ρύθμιση για την ενεργοποίηση της πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ, η οποία θα «υποδεχθεί» τις αιτήσεις πάει μάλλον Νοέμβριο οπότε οι επενδυτικές κινήσεις μετατίθενται για το τέλος του χρόνου.
«Κριτήριο για την πρόκριση των έργων που θα εγκατασταθούν, θα είναι αποκλειστικά η χρονική προτεραιότητα υποβολής των αιτήσεων για τα μικρά φωτοβολταϊκά συνεπώς η έγκαιρη προετοιμασία μέχρι τη λειτουργία της πλατφόρμας θα η …λεωφόρος για να πάρει ένα έργο κομμάτι από τον διαθέσιμο ηλεκτρικό χώρο» μας λέει υποψήφιος επενδυτής από την Εύβοια που περιμένει στο …ακουστικό του και είναι ένας μέσα από αρκετές χιλιάδες.
Από την πλευρά του κορυφαίο στέλεχος του ΔΕΔΔΗΕ μας λέει πως : «ο ΔΕΔΔΗΕ είναι έτοιμος τεχνικά για την υποδοχή των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους και κάθε ενδιαφερόμενος επενδυτής, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, θα μπορεί να καπαρώσει την εγκατάσταση ενός μόνο φωτοβολταϊκού σταθμού, αλλά όλοι περιμένουμε την υπουργική απόφαση για να ξεκινήσουμε».
Διευκρινίζει επίσης πως «η υπουργική απόφαση θα καθορίζει το μοντέλο εγγυητικής επιστολής που θα συνοδεύει τα αιτήματα, όπως βασικά και συμπληρωματικά στοιχεία και δικαιολογητικά για την υποβολή των αιτήσεων. Επομένως, από τη στιγμή της έκδοσης και μέχρι την έναρξη υποβολής, θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας μήνας, ίσως και παραπάνω για την προετοιμασία των επενδυτών, οπότε ίσως φτάσουμε στην αρχή της επόμενης χρονιάς».
Στο θέμα παρενέβη και παλαιό έμπειρο στέλεχος του ΥΠΕΝ που υπενθύμισε πως : «με την αναπροσαρμογή του περιθωρίου ισχύος στα κορεσμένα δίκτυα των τεσσάρων περιοχών, που θεσμοθέτησε τον Ιούλιο το ΥΠΕΝ με τη νομοθετική ρύθμιση στο νομοσχέδιο για τη διαχείριση των αποβλήτων, απελευθερώθηκε ηλεκτρική ισχύς 86 Μεγαβάτ στην Πελοπόννησο, 45 Μεγαβάτ στις Κυκλάδες (από τα οποία 15 Μεγαβάτ για net metering), 40 Μεγαβάτ στην Εύβοια και 140 Μεγαβάτ στην Κρήτη (εκ των οποίων 40 Μεγαβάτ για net metering). Επίσης η μέγιστη ισχύς κάθε φωτοβολταϊκού έχει ορισθεί στα 400 Κιλοβάτ. Εξαίρεση αποτελεί η Εύβοια, όπου το πλαφόν ανέρχεται στο 1 Μεγαβάτ, καθώς εκεί δεν είχε υπάρξει αναστολή αιτήσεων, όπως στις άλλες τρεις κορεσμένες περιοχές».
Όπως έχουμε ήδη αναφέρει και παλαιότερα τα έργα θα κατακυρώσουν ταρίφα χωρίς τη διεξαγωγή διαγωνισμών, με βάση τον πίνακα Τιμών Αναφοράς για έργα ΑΠΕ εκτός ανταγωνιστικών διαδικασιών και το παλαιό στέλεχος του υπουργείου μας αποκαλύπτει πως για να οφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι επενδυτές : «Το ΥΠΕΝ δεν προτίθεται στο εγγύς μέλλον να προχωρήσει σε επικαιροποίηση του Πίνακα με υπουργική απόφαση, κάτι που σημαίνει ότι θα παραμείνουν σε ισχύ οι τρέχουσες τιμές. Επομένως, τα έργα με ηλέκτριση (ή δήλωση ετοιμότητας) από 1 Μαρτίου 2022 έως και 31 Δεκεμβρίου 2022, θα «κλειδώσουν» ταρίφα στα 63 ευρώ ανά Μεγαβατώρα».