Ξεκίνησαν τα «φωτοβολταϊκά του λαού» όπως εγκαίρως είχε γράψει το radar.gr. Hδη το Σεπτέμβριο ανοίγει η εφαρμογή του ΔΕΔΔΗΕ για την δήλωση συμμετοχής στα μικρά ηλιακά πάνελ, σε Κρήτη, Πελοπόννησο, Εύβοια, και Κυκλάδες.

Η συνολική δυναμικότητα που μπορεί να εγκατασταθεί είναι 90 Μεγαβάτ στην Πελοπόννησο, 45 στις Κυκλάδες, 40 στην Εύβοια και 140 Μεγαβάτ στην Κρήτη.

Οι ιδιώτες αλλά και οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα υποβάλλουν μία και μοναδική αίτηση για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού σταθμού ο καθένας, ώστε να υπάρξει χωρητικότητα για όσο το δυνατόν περισσότερους μικροεπενδυτές.

Κριτήριο για την πρόκριση των έργων που θα εγκατασταθούν, θα είναι αποκλειστικά η χρονική προτεραιότητα υποβολής των αιτήσεων ώστε όλοι να πάρουν από ένα φωτοβολταϊκό.

Η μέγιστη ισχύς κάθε φωτοβολταϊκού θα φτάνει στα 400 Κιλοβάτ, αλλά στην Εύβοια, θα ανέβει στα 1000 Κιλοβάτ, αφού δεν θεωρείται κορεσμένη περιοχή.

Πολύ σημαντική λεπτομέρεια της προκήρυξης με εντολή του ΥΠΕΝ, είναι ο προσδιορισμός ταρίφας χωρίς διαγωνισμούς, με βάση τον πίνακα Τιμών Αναφοράς για έργα ΑΠΕ εκτός ανταγωνιστικών διαδικασιών, ώστε να μείνουν σε ελκυστικό επίπεδο οι τιμές και να μην τις «διαλύσει» η παρέμβαση των λεγόμενων μεγάλων του χώρου.

«Ο υπουργός κ.Σκρέκας δεν προτίθεται να προχωρήσει σε επικαιροποίηση του Πίνακα με υπουργική απόφαση, κάτι που σημαίνει ότι θα παραμείνουν σε ισχύ οι τρέχουσες τιμές, που είναι προσιτές για χιλιάδες μικρούς επενδυτές» μας είπε στέλεχος του ΥΠΕΝ και συνέχισε: «η ταρίφα θα μείνει στα 63 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για την ταρίφα ενός φωτοβολταϊκού ισχύος έως 500 κιλοβάτ σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή του διασυνδεδεμένου δικτύου, που θα μπορεί να αναπτύξει κάθε πολίτης ο οποίος δεν διαθέτει έως τώρα κανένα έργο ΑΠΕ. Η δυνατότητα αυτή θα θεσμοθετηθεί με τροπολογία του κ.Σκρέκα που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στο σχέδιο νόμου για τη διαχείριση αποβλήτων. Έτσι θα ωφεληθούν όσα ηλιακά πάνελ λειτουργήσου από 1 Μαρτίου έως και 31 Δεκεμβρίου 2022».

Τη νομοθετική ρύθμιση μέσα στο νομοσχέδιο για τη διαχείριση αποβλήτων επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο ΥΠΕΝ κ.Κ. Σκρέκας με χθεσινές δηλώσεις.

Θυμίζουμε πως στις 7 Ιουνίου το radar.gr με τίτλο «έρχονται και τα …λαϊκά φωτοβολταϊκά» σημείωνε: «το ΥΠΕΝ με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 100 εκατ. ευρώ, θα επιδοτήσει Δήμους και Περιφέρειες αλλά και χιλιάδες μικρούς ιδιώτες επενδυτές με ελκυστικές ταρίφες σε περιοχές της Νότιας Ελλάδας ώστε να εγκαταστήσουν πάνελ σε φωτοβολταϊκά πάρκα και από τα έσοδα να καλύψουν με τη σειρά τους τις ενεργειακές ανάγκες 30.000 ευάλωτων νοικοκυριών.Προβλέπεται δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων 120 Μεγαβάτ, τα έσοδα των οποίων θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών ανθρώπων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες».

«Έρχονται» 10-12.000 ηλεκτροκίνητα ταξί με επιδότηση