search

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καλά νέα για τον πληθωρισμό – Στο 10% για την Ευρωζώνη, στο 9% για την Ελλάδα

Επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός σε Ελλάδα και Ευρωζώνη τον Νοέμβριο

Πληθωρισμός: Αποκλιμάκωση στο 2,8% τον Μάιο - «Αγκάθι» τα τρόφιμα στο +11,6%

Θετικά είναι τα νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να καταγράφει επιτέλους αποκλιμάκωση, γεγονός που οφείλεται στην υποχώρηση των τιμών της ενέργειας.

Τα στοιχεία δημιουργούν προσδοκίες ότι η EKT θα επιβραδύνει τις αυξήσεις των επιτοκίων στη συνεδρίαση της 15ης Δεκεμβρίου, μετά τη βελτίωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό.

Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο του 2022 αναμένεται στο 10%, από 10,6% τον Οκτώβριο. Στην Ελλάδα ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε περαιτέρω αποκλιμάκωση τον Νοέμβριο στο 9%, από 9,5% τον Οκτώβριο.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος στο 5%. Οι αναλυτές της ING εκτιμούν ότι τα βελτιωμένα στοιχεία ανοίγουν τον δρόμο για μία αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο, μετά από δύο διαδοχικές αυξήσεις της τάξης των 75 μ.β.

Παραμένουν ωστόσο επιφυλακτικοί για την πορεία του πληθωρισμού, καθώς ένα νέο ενεργειακό σοκ αρκεί για να επιδεινωθεί εκ νέου το outlook.

Μείωση των τιμών της ενέργειας

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό το Νοέμβριο στο 34,9%, σημειώνοντας ωστόσο πτώση από το 41,5% τον Οκτώβριο, ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (13,6%, έναντι 13,1% τον Οκτώβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (6,1%, σταθερό σε σύγκριση με τον Οκτώβριο) και οι υπηρεσίες (4,2%, σε σύγκριση με 4,3% τον Οκτώβριο).

Διαβάστε ακόμη: