Σύσκεψη για την επερχόμενη κακοκαιρία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον Υπουργό, Χρήστο Στυλιανίδη.
Ήδη, έχει σταλεί μηνύματα από το 112 σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, όπως η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά και η Αχαΐα. Παράλληλα, στη σύσκεψη αποφάσισε να ενεργοποιηθεί το 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων σε συγκεκριμένες περιοχές.
Ο υπουργός κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας είναι ήδη σε αυξημένη ετοιμότητα ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα όποια προβλήματα προκύψουν εξαιτίας των επερχόμενων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το ΕΣΚΕΔΙΚ έχουν ήδη ενημερώσει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και όλες τις αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας καθώς και όλους τους παραχωρησιούχους των αυτοκινητοδρόμων της χώρας ώστε να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απευθύνει ισχυρή σύσταση στους πολίτες (πέραν των οδηγιών του 112) να είναι πολύ προσεκτικοί, να περιορίσουν στις απολύτως αναγκαίες τις μετακινήσεις τους στις περιοχές όπου αναμένονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΠΠ.
Σε επιφυλακή η Ζάκυνθος – Κλειστά τα σχολεία αύριο
Σε επιφυλακή βρίσκονται οι τοπικές αρχές στη Ζάκυνθο, ενώ αποφασίστηκε να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία του νησιού αύριο, Πέμπτη 26 Ιανουαρίου.
Η ισχυρή βροχόπτωση ήδη έχει δημιουργήσει μικροπροβλήματα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ενώ εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που θα φθάσουν τα 8 με 9 μποφόρ είναι πιθανόν να απαγορευθούν τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από Ζάκυνθο προς Κυλλήνη.
Από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου γίνεται «έκκληση σε όλους τους κατοίκους της Ζακύνθου, εάν και εφόσον προκύψουν κατά τόπους έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως ισχυρή βροχόπτωση και θυελλώδεις άνεμοι, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις ειδικά σε περιοχές που ενέχουν κίνδυνο κατολισθήσεων και τοπικών πλημμυρικών φαινομένων».
Χιονοπτώσεις και μικροπροβλήματα στα Τρίκαλα
Καταπτώσεις βράχων στον ορεινό όγκο και υποχώρηση εδαφών σε ορισμένα σημεία της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων καταγράφονται τις τελευταίες ώρες στην περιοχή, ως αποτέλεσμα των ισχυρών βροχοπτώσεων.
Όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων, Χρήστος Μιχαλάκης, χιονίζει σε υψόμετρο άνω των 1.200 μέτρων χωρίς να έχουν σημειωθεί προβλήματα στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο και 15 μηχανήματα της ΠΕ Τρικάλων συμμετέχουν στο έργο του αποχιονισμού.
Η έντονη βροχόπτωση είχε ως αποτέλεσμα να υποχωρήσει το υπέδαφος σε ένα σημείο του πάρκινγκ της Ιεράς Μονής Βαρλαάμ στα Μετέωρα.
Η Μακεδονία μετράει τις πληγές της και αναμένει νέες βροχοπτώσεις
Σε ύφεση βρίσκονται σήμερα τα καιρικά φαινόμενα στην Κεντρική Μακεδονία, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει από το απόγευμα το επόμενο κύμα κακοκαιρίας, με βροχές και χιόνια, που θα διαρκέσουν ως το μεσημέρι της Παρασκευής.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπη Στεργιάδη, η διαδικασία των αποκαταστάσεων στις περιοχές που επλήγησαν τις προηγούμενες μέρες από τις σφοδρές βροχοπτώσεις βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ο ίδιος ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «επιτροπές μηχανικών επισκέπτονται τις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας όπου σημειώθηκαν πλημμύρες, για την κρατική αρωγή», ενώ «μεταβαίνουν στο νομό Πέλλας για να ελέγξουν τις ζημιές και να ξεκινήσουν να συντάσσουν τις καταστάσεις για τις αποζημιώσεις».
Την ίδια στιγμή, όπως είπε, μηχανήματα έργου εκτελούν εργασίες αποκαταστάσεων από τις πλημμύρες στην Σκύδρα, την Αλμωπία και τα Γιαννιτσά καθώς και στο Κιλκίς (στη Γρίβα και την Καστανερή), αλλά και στην Πιερία (στην Καρίτσα και τη Λεπτοκαρυά). Καθαρισμοί από την περιφέρεια γίνονται και στην Ημαθία στο Ρέμα Κρασοπούλου.
Διαβάστε ακόμη: