Το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές, αλλά και θανάτους με την Καρδίτσα να αντιμετωπίζει τρομερά προβλήματα.

Κάτοικος του χωριού Μαραθέα Καρδίτσας, μίλησε στο MEGA για την κατάσταση που επικρατεί.

«Είμαστε από χθες το πρωί εγκλωβισμένοι από 2 έως και 3 μέτρα το νερό. Μαζευτήκαμε όλο το χωριό σε μία καφετέρια που ήταν κλειστή και μπράβο στον ιδιοκτήτη που μας άνοιξε το μαγαζί και ανέβηκε ο κόσμος, είναι διώροφη. Είμαστε σε 60 τ.μ. 100 άτομα, δεν έχουμε νερό για τουαλέτα, δεν έχουμε νερό να πιούμε. Έχει γίνει ένα μπάχαλο εδώ, δεν σηκώνει κανείς το τηλέφωνο, δεν ήρθε ούτε ο δήμαρχος να μας φέρει ένα μισό λίτρο νερό. Έχουμε νεφροπαθείς εδώ, έχουμε μωρά 16 μηνών, έχουμε εγκλωβισμένους κατάκοιτους στα σπίτια», ανέφερε αρχικά ο κ. Στέφανος Σακκας.

«Ο Στρατός δεν έπρεπε να βγάλει τον κόσμο έξω με βάρκες; Είμαστε στο έλεος. Δεν γνωρίζουμε για αγνοούμενους. Έχουν πέσει και σπίτια που κατοικούνταν. Το χωριό έχει 450-500 ανθρώπους. Είναι στο κέντρο του χωριού και στα σπίτια και άλλοι άνθρωποι. Στο διπλανό χωριό, στην Κόρδα είναι στα κεραμίδια άνθρωποι. Εμείς εδώ, δεν έχουμε καμία επικοινωνία. Μόνο με βάρκα μπορεί να προσεγγιστεί το χωριό», συμπλήρωσε ο κ. Σακκάς.

Και συμπλήρωσε: «Στην καφετέρια που είμαστε πάνω υπάρχει ταράτσα που μπορεί να μας φέρει τρόφιμα. Εμείς τώρα εδώ πρέπει να φύγουμε. Έχουμε 10 μωρά από 16 μηνών έως 3 ετών. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι μόνοι, δεν έχουν συγγενείς και είναι εγκλωβισμένοι. Ολόκληρη χώρα δεν μπορούν να στείλουν 10-20 βάρκες να πάρουν τον κόσμο; Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έκανε ένα αντλιοστάσιο πριν από 8 χρόνια. δεν είχε πλημμυρίσει ποτέ το χωριό μας, με το που έκαναν αυτό το έργο όλα τα νερά καταλήγουν στο χωριό. Το αντλιοστάσιο έχει 5 μήνες τεράστιες και δουλεύουν 2, γιατί δεν φτάνει το ρεύμα. Μετά τον Ιανό μας υποσχέθηκαν ότι θα γίνει άλλο ποταμό έξω από το κεντρικό για να διοχετεύονται τα βρόχινα νερά και να τα τραβάει το αντλιοστάσιο».

Κακοκαιρία Daniel – Καρδίτσα: «Ο πατέρας μου έχει πνευμονία και είναι εγκλωβισμένος δύο μέρες χωρίς οξυγόνο»

Κάτοικος του Κοσκινά στην Καρδίτσα, Ματίνα Χαλιμουρδά, μίλησε στο MEGA για την κατάσταση που επικρατεί.

«Έχουμε στείλει πολλά μηνύματα, δεν έχει βρεθεί κανένας να προσεγγίσει το χωριό. Κάνουμε έκκληση βοήθειας σε ανθρώπους που είναι στο χωριό, έχω τον μπαμπά μου με πνευμονοπάθεια δύο μέρες χωρίς οξυγόνο. Το χωριό είναι κοντά στη Μεταμόρφωση, είναι 8 χλμ. από τα Παλαμά. Άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι σε ταράτσες, έχουν γκρεμιστεί σπίτια γύρω. Οι γονείς μου είναι εγκλωβισμένοι με 35 ακόμα άτομα σε βεράντα διώροφου σπιτιού. Τα ελικόπτερα δεν μπορούν να προσεγγίσουν το σημείο, δεν είναι προσβάσιμο το σημείο, δεν μπορεί κανείς να τους πάρει. Είναι χωρείς νερό και ρεύμα δεν ξέρουμε τι γίνεται», είπε αρχικά.

«Μας είπαν ότι δεν έχει έκταση το σημείο για να προσγειωθεί το ελικόπτερο και να πάρει κόσμο. Από χθες δεν έχω επικοινωνήσει με τους δικούς μου, ξέρω ότι έχουν βυθιστεί σπίτια, έχουν πέσει σπίτια. Δεν γίνεται να μην μας ενημερώνει κανείς. Κάνεις δεν έχει φύγει από το χωριό, δεν έχουμε ενημέρωση», συμπλήρωσε η κ. Ματίνα.

Ένα 24ωρο τώρα δεν έχει προσεγγίσει κανείς στο χωριό, είναι απάντηση αυτή; Δεν μπορώ να δεχθώ αυτή την απάντηση, είναι επιτακτική ανάγκη να φύγουν οι άνθρωποι από το χωριό», τόνισε κλείνοντας.

Κακοκαιρία Daniel – Καρδίτσα: Χωρίς νερό και φαγητό οι κάτοικοι στον Βλοχό Καρδίτσας – Ανάμεσά τους και ένα μωρό 27 ημερών

Δραματικές είναι οι στιγμές που βιώνουν οι κάτοικοι των χωριών της Καρδίτσας. Πολλά είναι τα χωριά που έχουν «βυθιστεί» κάτω από τα λασπωμένα νερά, τα οποία έχουν καλύψει τα πάντα.

Οι κάτοικοι έτρεξαν στις στέγες των σπιτιών τους για να σωθούν από τη στάθμη του νερού που ανέβαινε επικίνδυνα. Ολόκληρες οικογένειες και ηλικιωμένοι πέρασαν ένα εφιαλτικό 24ωρο στις ταράτσες των σπιτιών τους.

Οι εικόνες διάσωσης συγκλονίζουν. Κάτοικοι βγήκαν με βάρκες στους πλημμυρισμένους δρόμους για να προσεγγίσουν τα σπίτια όσων είχαν εγκλωβιστεί, ενώ στη μάχη της διάσωσης ρίχτηκε η Πυροσβεστική και ο στρατός.

Στον Βλοχό Καρδίτσας όλα τα σπίτια έχουν βυθιστεί κάτω από το νερό, είπε στο MEGA ο Γιάννης Κουκάς, πρόεδρος της κοινότητας. Το μεσημέρι της Τετάρτης φρόντισε να φύγουν οι γηραιότεροι του χωριού με λεωφορείο προς τον Παλαμά, ενώ οι υπόλοιποι κάτοικοι έφυγαν με δικά τους οχήματα.

Στο χωριό, το οποίο έχει συνολικά 467 κατοίκους, έχουν μείνει πίσω περίπου 120 άτομα. Όπως είπε ο κος Κουκάς, όσοι απέμειναν έχουν συγκεντρωθεί στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου.

«Από τη στιγμή που εγκλωβιστήκαμε δεν έχουμε νερό και φαγητό. Υπάρχουν άνθρωποι που αρχίζουν να δείχνουν αφυδάτωση. Υπάρχουν και μικρά παιδιά, έχουμε εδώ ένα μωρό 27 ημερών», είπε.

«Το δικό μου χωριό χάθηκε. Πάει, τελείωσε. Ότι χρήματα και να έχει κάποιος στην άκρη, όση βοήθεια κι αν πάρουμε, γιατί ξέρω δεν θα είναι μεγάλη, εγώ προσωπικά δεν θα επενδύσω ξανά σε αυτό το μέρος. Δεν μπορώ».

Ο κος Κουκάς έριξε ευθύνες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, αποκαλύπτοντας πως από τα 4 αναχώματα που είχαν υποσχεθεί, τελικά έγινε μόνο το ένα.

«Έχουμε αναχώματα γύρω από το χωριό. Το 2020 είχαμε τον Ιανό. Πήραν πολλά χρήματα και μην το ρίξουν τώρα ότι ήταν το μέγεθος της φυσικής καταστροφής. Ναι, ήταν, αλλά εάν τα αναχώματα ήταν φτιαγμένα από την Περιφέρεια και είχε μεγαλώσει ένα μέτρο από τα δικά μου τα αναχώματα, αυτή τη στιγμή δεν θα μιλούσαμε μαζί. Το σπίτι μου και το χωριό μου αυτή τη στιγμή θα είχε σωθεί», είπε.

Διαβάστε ακόμη: