Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 15-06-2023/13.00 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, ανακοίνωσε η ΕΜΥ.

Βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και πιθανώς χαλαζοπτώσεις θα επηρεάσουν την ανατολική χώρα.

Πιο συγκεκριμένα έντονα φαινόμενα προβλέπονται:

Σήμερα Σάββατο (17-06-2023)

α)μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία (ειδικότερα στην περιοχή της Χαλκιδικής και της Πιερίας) και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου,

β) πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, την κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και τη βόρεια Πελοπόννησο,

γ) κατά διαστήματα στη Θεσσαλία (συμπεριλαμβανομένων των Σποράδων) και την Εύβοια

 

SOS για τέσσερις περιοχές

Τα φαινόμενα στην περιοχή της Χαλκιδικής και της Πιερίας, στην ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες ενδεχομένως να είναι ιδιαίτερα έντονα μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες.

 

Την Κυριακή (18-06-2023)

α)τις πρώτες πρωινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία (ειδικότερα στην περιοχή της Χαλκιδικής και της Πιερίας),

β)τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία (συμπεριλαμβανομένων των Σποράδων),

γ)μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες στην Εύβοια, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής και της Βοιωτίας) και πρόσκαιρα στη βορειοανατολική Πελοπόννησο,

δ)κατά διαστήματα μέχρι νωρίς το απόγευμα στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και τις βόρειες Κυκλάδες.

Τα φαινόμενα στην περιοχή των Σποράδων τις πρωινές ώρες, της Εύβοιας, της Αττικής και της Βοιωτίας μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες ενδεχομένως να είναι ιδιαίτερα έντονα.

Τα φαινόμενα στην περιοχή των Σποράδων τις πρωινές ώρες, της Εύβοιας, της Αττικής και της Βοιωτίας μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες ενδεχομένως να είναι ιδιαίτερα έντονα.

 

 Πλημμύρισαν σπίτια και δρόμοι στη Θεσσαλονίκη

Ισχυρή βροχόπτωση, που επηρεάζει κυρίως περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης, το κέντρο της πόλης και τα Μουδανιά Χαλκιδικής όπου σημειώθηκαν και τοπικές διακοπές ρεύματος, πλήττει την Κεντρική Μακεδονία από τα ξημερώματα του Σαββάτου 17/6.

Στο στόχαστρο των έντονων καιρικών φαινομένων βρίσκονται περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης και κυρίως την Πολίχνη, ενώ προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και σε Τούμπα και Διαβατά. Μέχρι στιγμής, η πυροσβεστική έχει δεχθεί σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα περισσότερες από 300 κλήσεις , με τις περισσότερες σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, εκ των οποίων οι 25 αφορούν αντλήσεις υδάτων, δύο κοπές δέντρων και τρεις μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο.

Μερικά από τα πιο ενδεικτικά προβλήματα που προκάλεσε η ισχυρή βροχόπτωση είναι το κλείσιμο του τούνελ στην εσωτερική περιφερειακή, στο ύψος της Μαιάνδρου στον Εύοσμο, και στα δύο ρεύματα, αλλά και η υπερχείλιση του ρέματος Ξηροποτάμου για τρίτη φορά, με τα ορμητικά νερά να παρασύρουν αυτοκίνητα και να μπαίνουν μέσα σε σπίτια. Σε δήλωσή του για το συγκεκριμένο θέμα, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας, Πρασίνου και Εθελοντισμού του δήμου Παύλου Μελά, Σάκης Λαζαρίδης, σημείωσε ότι στο σημείο βρίσκονται από τα ξημερώματα άνθρωποι του δήμου και επιχειρούν με τα μηχανήματα και σημείωσε χαρακτηριστικά:«Έχουν κατέβει ολόκληρα δέντρα από το βουνό και αρκετά φερτά υλικά με αποτέλεσμα να προκαλείται υπερχείλιση στο ρέμα».

Σε ποτάμι μετατράπηκε η λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας, ενώ προβλήματα υδροδότησης αντιμετωπίζουν περιοχές της κοινότητας Μελισσοχωρίου, λόγω βλάβης που σημειώθηκε στο δίκτυο ύδρευσης.

Οπως ανακοίνωση η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ωραιοκάστρου (ΔΕΥΑΩ), η προαναφερόμενη βλάβη οφείλεται στην ισχυρή βροχόπτωση, που είχε ως συνέπεια να παρασυρθούν αμμοχάλικα από σκάμματα που διανοίχθηκαν για την κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης. Στο σημείο βρίσκονται τεχνικοί και εργάζονται για την αποκατάσταση της υδροδότησης.

Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και συνεχίζονται ακόμη, καταγράφηκαν από τους μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στον σταθμού του Επταπυργίου στη Θεσσαλονίκη, από τις 02:30 περίπου, οπότε ξεκίνησε η ισχυρή βροχόπτωση, έως τις 09:30 περίπου, καταγράφηκαν 84 χιλιοστά υετού. Σημειώνεται ότι ένα χιλιοστό βροχής αντιστοιχεί σε ένα λίτρο νερό ανά τετραγωνικό μέτρο ή έναν τόνο νερό ανά στρέμμα. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά έπεσαν 84 τόνοι νερό σε ένα στρέμμα μέσα σε επτά ώρες.

Διαβάστε περισσότερα