Στα λευκά έχουν ντυθεί πολλές ορεινές περιοχές τις χώρας από το βράδυ της Παρασκευής καθώς η κακοκαιρία Κάρμελ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη δημιουργώντας χειμωνιάτικο σκηνικό καιρού. Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν ακόμα και στα ορεινά της Αττικής ενώ τα φαινόμενα που φέρνει μαζί της η κακοκαιρία (χιόνια και βροχές) καταγράφονται βορειοανατολική Ελλάδα με τους ανέμους να ενισχύονται συνεχώς και να δημιουργού ένα χειμερινό σκηνικό του καιρού.

Οι κάτοικοι των βορείων προαστίων της Αττικής και συγκεκριμένα σε Διόνυσο και Ιπποκράτειο Πολιτεία ξύπνησαν μέσα σε να χιονισμένο τοπίο. Σύμφωνα με την σελίδα Forecast Weather Greece, χιονοθύελλα σημειώθηκε νωρίτερα σε Αγόριανη, Σέττα Ευβοίας, Βίλια και Στενή Ευβοίας. Στα λευκά έχει ντυθεί και ο Ελικώνας Βοιωτίας.

«Στα λευκά» το πρωί του Σαββάτου ντύθηκε η Λάρισα

«Στα λευκά» βρίσκονται το πρωί του Σαββάτου ορεινές περιοχές της Π.Ε. Λάρισας. Σύμφωνα με το Larissanet, στο Λιβάδι Ελασσόνας καταγράφηκε χιονόπτωση τη νύχτα. Η θερμοκρασία νωρίτερα το πρωί ήταν στους -2 βαθμούς, ενώ οι δρόμοι παραμένουν καθαροί.

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Πελοποννήσου

Προβλήματα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Πελοποννήσου έχει προκαλέσει η συνεχής χιονόπτωση. Στην Αρκαδία, με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων διεξάγεται η κυκλοφορία από το 20ο έως το 35ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Λεωνιδίου – Κοσμά. Επίσης από το 25ο έως το 42ο χιλιόμετρο της οδού Λεωνιδίου – Πελετών-Μαρίου. Στην Κορινθία στην επαρχιακή οδό Κιάτου – Γκούρα-Καδτάνης (από το 16ο χιλιόμετρο) και από το 4ο έως το 14ο χιλιόμετρο στην οδό Γκουρας-Γρεβενίου. Στη Μεσσηνία με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία, από το 32ο έως το 42ο χιλιόμετρο Καλαμάτας-Σπάρτης, μέσω Ταΰγέτου.

Υποχωρούν τα προβλήματα από τις χιονοπτώσεις στη Στερεά Ελλάδα

Υποχωρούν τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί σε ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα από τις σημερινές χιονοπτώσεις. Ήδη έχει αποκατασταθεί πλήρως η συγκοινωνία από Λαμία προς Δομοκό και από Λαμία προς Καρπενήσι καθώς χρειάστηκαν εκχιονιστικά μηχανήματα για να ρίξουν αλάτι και να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία η οποία το πρωί χρειάζονταν τη χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων. Ωστόσο, τα μηχανήματα παραμένουν σε επιφυλακή ιδιαίτερα σε χωριά της Ευρυτανίας αλλά και της Δυτικής Φθιώτιδας παρά την ύφεση των καιρικών φαινομένων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Αστυνομίας συνολικά 8 σημεία θεωρούνται κρίσιμα ακόμη καθώς χρειάζεται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Πιο συγκεκριμένα τα σημεία είναι:

Στη Βοιωτία:

Στην Επαρχιακή Οδό Αράχοβας – Επταλόφου, από την 1η χ/θ έως την 16η χ/θ, καθώς και από τη Διασταύρωση Σκαμνού (14η χ/θ Επαρχιακής Οδού Αράχοβας – Επταλόφου) έως το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού (θέση Κελάρια).
Στην Επαρχιακή Οδό Κυριακίου – Αναλήψεως.
Στην Εύβοια:

Στην Επαρχιακή Οδό Στενής – Στροπώνων, του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων.
Στην Επαρχιακή Οδό Κοντοδεσποτίου – Αγίας Σοφίας, του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων.
Στην Επαρχιακή Οδό Κοκκινομηλιάς – Παπάδων, του Δήμου Ιστιαίας -Αιδηψού.
Στην Ευρυτανία:

Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου – Φουρνάς – Καρδίτσας, από την 12η χ/θ (θέση Βράχος) μέχρι τα όρια με Νομό Καρδίτσας (θέση Ζαχαράκι).
Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου – Κρικέλλου – Δομνίστας, από την 12η χ/θ έως την 25η χ/θ.
Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου – Προυσού – Αγρινίου, από την 35η χ/θ έως την 45η χ/θ (θέση Αραποκέφαλα).

Διακοπή της κυκλοφορίας σε τμήματα της λεωφόρου Πάρνηθος και της οδού Φυλής

Διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, λόγω της χιονόπτωσης, σε τμήματα της λεωφόρου Πάρνηθος και της οδού Φυλής. Ειδικότερα, έκλεισε το ρεύμα της λεωφόρου Πάρνηθος προς το καζίνο, από το ύψος του τελεφερίκ και η οδός Φυλής, στο ύψος της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο ρεύμα προς Δερβενοχώρια.

Εγκλωβίστηκε άτομο στην Εύβοια

Χιονοπτώσεις σημειώνονται και στα ορεινά της Εύβοιας, ενώ όπως μετέδωσε το OPEN ένας 32χρονος άνδρας εγκλωβίστηκε στα χιόνια στην Στενή, ενώ επιχείρησε να φτάσει στην κορυφή. Συγκεκριμένα εγκλωβίστηκε σε σημείο με πολύ πάγο και δεν μπορούσε να συνεχίσει την πορεία του, αλλά ούτε και να γυρίσει πίσω. Ο ίδιος ειδοποίησε την Πυροσβεστική και ευτυχώς εντοπίστηκε άμεσα. Οι πυροσβέστες τον απεγκλώβισαν και τον μετέφεραν σε ασφαλές σημείο.

Χιόνια σε Δομοκό, Μπράλο, Καρπενήσι

Παράλληλα, όπως αναφέρει το Lamia Report, τα πρώτα χιόνια έπεσαν και στην περιοχή του Δομοκού όταν λίγο μετά τα μεσάνυχτα πυκνή χιονόπτωση άρχισε να καλύπτει το οδόστρωμα από τα δίδυμα πρατήρια και πάνω. Μέχρι τις 4:00΄τα ξημερώματα τα χιόνια έφτασαν πιο χαμηλά, λίγο πιο πάνω από το νοσοκομείο της Λαμίας.

Στις 7:00 το πρωί του Σαββάτου ξεκίνησε να χιονίζει ξανά και πιο έντονα τόσο στο δρόμο προς Δομοκό, όσο και προς Μπράλο. Πιο ελαφριά χιονόπτωση έχουμε από τον Τυμφρηστό και πάνω στο δρόμο προς Καρπενήσι.

Βόλος: Χιονίζει στο Πήλιο

Στα λευκά έχει ντυθεί ένα μεγάλο μέρος της ορεινής Μαγνησίας και του ορεινού όγκου του Πηλίου, αφού το κύμα κακοκαιρίας πλήττει την περιοχή με κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις, τις χαμηλές θερμοκρασίες και τις έντονες ριπές ανέμου στα ορεινά και τις βροχές και καταιγίδες στα πεδινά και τα παραθαλάσσια της περιοχής.

Στα Χάνια του Πηλίου η χιονόπτωση συνεχίζεται από χθες το βράδυ αδιάκοπα, αλλά το πολύ δυνατό κρύο, αφού τα θερμόμετρα δείχνουν -6 βαθμούς, δεν επιτρέπει την παχιά χιονόστρωση και το ύψος του χιονιού δεν ξεπερνά τα 10 εκατοστά. Κατά διαστήματα πολύ έντονοι είναι οι άνεμοι.

Η χιονόπτωση ξεκινά πάνω από την Πορταριά, αλλά η χιονόστρωση αρχίζει από την Αλυκόπετρα και πάνω μέχρι και το Καράβωμα, στον δρόμο Βόλου – Ζαγοράς μέσω Χανίων,ενώ παράλληλα καθ’ όλο το 24ωρο, αποχιονιστικά μηχανήματα καθαρίζουν το οδόστρωμα και αλατιέρες ριχνουν συνεχώς αλάτι για να κρατήσουν το οδικό δίκτυο ανοιχτό.

Στο χιονοδρομικό κέντρο Πηλίου, στις Αγριόλευκες η χιονόπτωση είναι εντονότερη, το χιόνι πλούσιο, αλλά οι εγκαταστάσεις παραμένουν κλειστές για λόγους ασφαλείας,αφού οι άνεμοι είναι θυελλώδεις.

Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία

Οι χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια το Σάββατο θα είναι κατά βάση ασθενείς, αν και θα σημειώνονται ακόμη και σε πεδινές περιοχές, αλλά στην Στερεά Ελλάδα και στα ορεινά της Πελοποννήσου θα είναι κατά διαστήματα πυκνές. Μεγάλα ύψη βροχής και χιονιού αναμένονται στην Εύβοια, στην Αν. Βοιωτία, στα βόρεια τμήματα της Αττικής και στην Κρήτη. Καταιγίδες θα σημειωθούν στις παράκτιες περιοχές του Κεντρικού και Νότιου Αιγαίου και τοπικά θα παράγουν ψιλό χαλάζι.

Ειδικότερα για την Αττική, οι χιονοπτώσεις θα περιορίζονται πάνω από τα 300 μέτρα υψόμετρο περίπου στα δυτικά και βόρεια τμήματα του νομού, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα σημειωθεί βροχόπτωση. Μετά το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως περιμετρικά των ορεινών όγκων και στις υπόλοιπες περιοχές ο καιρός θα βελτιωθεί. Στα Βόρεια Προάστια θα σημειώνεται χιονόπτωση ή χιονόνερο έως τα 300 μέτρα υψόμετρο, με χιονόστρωση πάνω από τα 400-500 μέτρα υψόμετρο.

Live χάρτης με την κακοκαιρία Carmel