Ραγδαία θα είναι η επιδείνωση του καιρού το Σάββατο και την Κυριακή καθώς η κακοκαιρία Κάρμελ αναμένεται να πλήξει την χώρα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χιονοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), η οποία εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, η κακοκαιρία θα επηρεάσει την νοτιοανατολική Μεσόγειο όπου προβλέπεται να σημειωθούν μεγάλα ύψη βροχής, έντονες καταιγίδες, σφοδροί άνεμοι και σημαντικό ύψος κύματος.

Την ίδια στιγμή, το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών προειδοποιεί για μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας το Σάββατο.

Όπως αναφέρει στην ενημέρωσή του, ψυχρές αέριες μάζες από τη Βόρεια Ευρώπη θα επηρεάσουν την περιοχή μας και η θερμοκρασία προβλέπεται να πέσει σε ένα 24ωρο περίπου 7-8°C το Σάββατο 18/12.

Παράλληλα, χιονοπτώσεις προβλέπονται ακόμη και σε πεδινές περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας, ισχυρές βροχοπτώσεις στην Αν. Στερεά και τα νότια νησιωτικά τμήματα, και θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο.

Ο χάρτης δείχνει με αποχρώσεις του μπλε την πολική αέρια μάζα που θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής Ευρώπης και τα Βαλκάνια το Σάββατο 18/12:

«Προ των πυλών» η κακοκαιρία Κάρμελ με την θερμοκρασία να υποχωρεί ως 8 βαθμούς

Σήμερα, Παρασκευή, ασθενείς τοπικές και αρκετά διάσπαρτες βροχές, προβλέπονται στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στην ηπειρωτική χώρα, τα διαστήματα με ήλιο θα είναι μεγάλα, με γενικά αίθριο καιρό. Μόνο στη βόρεια Ελλάδα το σκηνικό θα είναι πιο συννεφιασμένο, με αυξημένες νεφώσεις.

Όμως, το βράδυ από τη Θράκη θα ξεκινήσει την επέλασή της η κακοκαιρία Κάρμελ, με χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα και καταιγίδες στο βόρειο Αιγαίο.

Ο καιρός σήμερα θα είναι «μαλακός», ωστόσο από το πρωί του Σαββάτου θα ντυθεί στα «λευκά» και η Αθήνα, από τα 400 μέτρα (στο ύψος της Πεντέλης).

Live η πορεία της κακοκαιρίας:

Το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι ακόμα το «τσουχτερό» κρύο και οι ισχυροί άνεμοι.

Κακοκαιρία Κάρμελ: Πού θα χονίσει, πού θα βρέξει

Αναφορικά με τις χιονοπτώσεις η ΕΜΥ επισημαίνει ότι θα εκδηλωθούν αρχικά στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και βαθμιαία και της Κρήτης.

Οι χιονοπτώσεις θα είναι πιο πυκνές στα ορεινά της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της ανατολικής Πελοποννήσου ενώ σταδιακά θα επηρεαστούν και  περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 600-900m).

Σταδιακή εξασθένηση αναμένεται από τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής.

Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν το πρωί του Σαββάτου τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου . Παράλληλα από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής, ισχυρά φαινόμενα θα έχουμε στις Σποράδες, την Εύβοια, τα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας καθώς και στην ανατολική Στερεά.

Από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου μέχρι το πρωί της Κυριακής θα επηρεαστεί η ανατολική Πελοπόννησος και κατά τόπους οι  Κυκλάδες.

Τέλος, από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι και το πρωί της Δευτέρας ισχυρά φαινόμενα θα εκδηλωθούν και στη βόρεια Κρήτη τα οποία βαθμιαία θα εξασθενήσουν.