Tην περασμένη εβδομάδα, η αγορά και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ φαίνεται πως συμφωνούσαν σχετικά με το ρυθμό της νομισματικής χαλάρωσης. Αυτό, όμως, δεν κράτησε πολύ, με τους επενδυτές των κρατικών ομολόγων να πληρώνουν και πάλι το τίμημα.

Έχοντας ξοδέψει μεγάλο μέρος του τρέχοντος έτους κάνοντας στοιχήματα που ήταν πολύ πιο ήπια από αυτά των αξιωματούχων της Fed, οι επενδυτές έχουν τώρα στραφεί προς την αντίθετη κατεύθυνση. 

Προβλέπουν μείωση των επιτοκίων κατά περίπου 65 μονάδες βάσης το 2024, σε σύγκριση με τις 75 μονάδες βάσης των εκτιμήσεων που δημοσιεύθηκαν μετά τη συνεδρίαση της Fed στις 19-20 Μαρτίου.

Η επανεκτίμηση οδηγεί τους επενδυτές να ζητούν υψηλότερες αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων διάρκειας 5 έως 30 ετών σκαρφάλωσαν την Τρίτη στα υψηλότερα επίπεδα φέτος.

Η απόδοση του 30ετούς ξεπέρασε το 4,5% και το 10ετές ομόλογο αναφοράς κυμαίνεται υψηλότερα κατά περίπου 16 μονάδες βάσης τις τελευταίες δύο ημέρες, καταγράφοντας το μεγαλύτερο άλμα από τις αρχές Φεβρουαρίου.

«Πίστευα ότι θα ήταν δύσκολο για την αγορά να αμφισβητήσει τη Fed αλλά προφανώς είναι πρόθυμη να το κάνει δεδομένων ορισμένων στοιχείων», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων της Natixis, Μπενουά Ζεράρ.

Οι επενδυτές αντιδρούν σε ορισμένα οικονομικά στοιχεία των τελευταίων ημερών τα οποία υποδεικνύουν ότι η αμερικανική οικονομία είναι ισχυρή, μειώνοντας ενδεχομένως την ανάγκη για μείωση των επιτοκίων.

Τα επικαιροποιημένα δεδομένα της περασμένης Τρίτης σχετικά με τις νέες θέσεις εργασίας και τις εργοστασιακές παραγγελίες, αν και ισχυρότερα από τα αναμενόμενα, είχαν περιορισμένη επίδραση στα ήδη αυξημένα επίπεδα των αποδόσεων.

Οι υψηλότερες αποδόσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή, όταν οι αμερικανικές αγορές ήταν κλειστές. Τα στοιχεία για τα εισοδήματα και τις δαπάνες του Φεβρουαρίου έδειξαν ότι η κατανάλωση παραμένει ισχυρή.

Στη συνέχεια, ένας δείκτης της μεταποιητικής δραστηριότητας των ΗΠΑ επεκτάθηκε για πρώτη φορά από το 2022, ξεπερνώντας όλες τις εκτιμήσεις πρόσφατης έρευνας του Bloomberg.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε ότι τα στοιχεία ήταν «λίγο-πολύ σύμφωνα με τις προσδοκίες μας» και επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν βιάζεται να μειώσει τα επιτόκια.

Το μήνυμα αυτό επανέλαβαν την Τρίτη η πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο και η πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ, οι οποίες αν και δήλωσαν ότι εξακολουθούν να αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τα επιτόκια τρεις φορές το 2024, υπογράμμισαν πως δεν βιάζονται να ξεκινήσουν.

Δεν είναι η πρώτη φορά τις τελευταίες εβδομάδες που οι επενδυτές αμφισβητούν τις προοπτικές χαλάρωσης της Fed. Στοιχημάτιζαν σε λιγότερες από 75 μονάδες βάσης νομισματικής χαλάρωσης πριν τη συνεδρίαση του Μαρτίου, αν και αυτή τη φορά, η εκτίμησή τους είναι ακόμα πιο απαισιόδοξη.

Η αλλαγή αυτή θέτει επίσης υπό αμφισβήτηση τα στοιχήματα ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα γίνει τον Ιούνιο. Η πιθανότητα μείωσης κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούνιο κατέγραψε μείωση λίγο κάτω από το 50% τη Δευτέρα.

«Αν και η πιθανότητα μείωσης τον Ιούνιο δεν έχει εξαφανιστεί εντελώς, η πεποίθηση της αγοράς για μια πρώτη μείωση της Fed μέχρι τότε εξασθενεί», έγραψαν σε σημείωμά τους οι στρατηγικοί αναλυτές της ING, προσθέτοντας πως «τις επόμενες εβδομάδες μπορούμε να περιμένουμε ότι ορισμένοι εκπρόσωποι της Fed θα παραμείνουν φλύαροι όσον αφορά τις περικοπές του Ιουνίου, αλλά στο τέλος τα δεδομένα θα είναι αυτά τα οποία θα αποτελέσουν τον αποφασιστικό παράγοντα».

Διαβάστε ακόμη: