Αν δεν το έχετε ήδη διαβάσει στο radar.gr και την «Αξία» σας το ξαναγράφουμε μια και είναι επίσημο: οι Αμερικανοί στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις τον Κάθετο Διάδρομο (Vertical Corridor) φυσικού αερίου από την Αλεξανδρούπολη ως την Ουκρανία.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Ενεργειακών Πόρων ο γνωστός μας Geoffrey Pyatt που ήταν για χρόνια Πρέσβης στην Αθήνα, έδωσε την πάσα ώστε ο Αμερικανικός Οργανισμός για τη Διεθνή Ανάπτυξη (United States Energy Association, JSET/USAID), να αρχίσει να βάζει χρήματα στην κατασκευή του Κάθετου Διαδρόμου.

Λίγο πριν, το κρατικό αμερικανικό fund DFC, έστειλε επιστολής προθέσεως (Letter Of Intent), στη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ και θέλει επίσημα να συμμετάσχει στο έργο της διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ που είναι η πιο σημαντική συνέχεια του ‘Νότιου Διαδρόμου’.

Πραγματοποιήθηκε μάλιστα και καθοριστική τηλεδιάσκεψη μεταξύ στελεχών του ΑΔΜΗΕ, του DFC και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου συζητήθηκαν οι όροι συμμετοχής στο έργο.

Ο Πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης, καλωσόρισε τους Αμερικανούς στον Great Sea Interconnector και ευχαρίστησε την Πρεσβεία των ΗΠΑ και, ειδικά, τον Πρέσβη κ. Γιώργο Τζ. Τσούνη, για τον οποίο επίσης σας είχαμε γράψει ότι κινήθηκε αθόρυβα στο θέμα.

Ο Vertical Corridor συνδέει την τροφοδοσία της Ανατολικής Ευρώπης (Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Μολδαβία και κυρίως Ουκρανία) από το Νότο και την Αλεξανδρούπολη προς το Βορρά και το Κίεβο. Πάγιος αμερικανικός στόχος είναι φυσικά οι χώρες αυτές να απεξαρτηθούν από το ρωσικό αέριο.

Με την ενθάρρυνση του «φίλου Τζέφρι» όπως τον αποκαλούν στην Αθήνα και με την επιμέλεια του Πρέσβη των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνη, ο ΔΕΣΦΑ διοργάνωσε συνάντηση για τον Vertical Corridor.

Στη συνάντηση εργασίας συμμετείχαν σχεδόν όλοι οι CEOs των εταιρειών που συμμετέχουν στον Κάθετο Διάδρομο με φυσική παρουσία: Μaria Rita Galli (ΔΕΣΦΑ), Κώστας Σιφναίος (Gastrade, εκπροσωπώντας το Χρήστο Κοπελούζο) και από τις εταιρίες ICGB (Κοινοπραξία ΔΕΠΑ, Bulgartransgaz και Edison), τη ρουμανική Transgaz, την ουγγρική FGSZ και την ουκρανική GTSOU, γεγονός που υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα του εγχειρήματος.

Διαβάστε ακόμη