Από την Τετάρτη ο καύσωνας κάνει αισθητή την παρουσία του, με τους ειδικούς να σημειώνουν ότι θα δούμε θερμοκρασίες ρεκόρ. Δεν είναι όμως αυτό που τους προβληματίζει. Πρόκειται για το τρίτο κύμα καύσωνα μέσα στο καλοκαίρι το οποίο θα ταλαιπωρήσει πολύ κόσμο λόγω της μεγάλης διάρκειάς του

Για τουλάχιστον 7-8 ημέρες ίσως και λίγο παραπάνω θα ταλαιπωρήσει ο καύσωνας την χώρα μας δείχνοντας τα δόντια του από αύριο Τετάρτη με θερμοκρασίες ακόμη και 43 βαθμών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους στη Θεσσαλία το μεσημέρι της Τετάρτης θα έχουμε θερμοκρασίες ακόμη και 43 βαθμών ενώ στην ηπειρωτική Ελλάδα και όσες είναι μακριά από την θάλασσα ο υδράργυρος θα κινηθεί στους 40 με 42 βαθμούς.

Από την Πέμπτη θα κυριαρχήσουν υψηλές θερμοκρασίες (42-43) στη Δυτική Ελλάδα, και 40-42 στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, ενώ θα πνέουν ισχυροί βοριάδες (5-6 Μποφόρ).

Την Παρασκευή η θερμοκρασία στα πεδινά ηπειρωτικά θα σκαρφαλώσει στους 44 βαθμούς Κελσίου, στην Αττική θα φτάσουμε στους 42 βαθμούς.

Αυτές οι θερμοκρασίες θα διαρκέσουν έως τις 5 Αυγούστου, ενώ η μεγάλη ανησυχία των ειδικών είναι ότι ακόμη και τις βραδινές ώρες η θερμοκρασία στα μεγάλα αστικά κέντρα δεν θα πέφτει κάτω από τους 30-31 βαθμούς κάνοντας ακόμη πιο αποπνικτική την ατμόσφαιρα.

Οι δηλώσεις του Διευθυντή Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Θα έχουμε έντονη δυσφορία, καθώς ακόμη και το βράδυ θα επικρατήσουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες είπε από την πλευρά του ο Κώστας Λαγουβάρδος.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 σημείωσε ότι το κύριο χαρακτηριστικό του καύσωνα θα είναι η μεγάλη διάρκεια, αφού θα επηρεάσει την Ελλάδα μέχρι Τρίτη-Τετάρτη.

Ειδικότερα, από Παρασκευή μέχρι και Δευτέρα, ο υδράργυρος θα φτάσει στους 43-44 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές.

Και πρόσθεσε: «Θα είναι ένας καύσωνας που θα τον θυμόμαστε»

Μέρες του 1987

Για μια ανησυχητική κατάσταση έκανε, νωρίτερα, λόγο ο καθηγητής και Πρόεδρος της Εθνικής Ειδικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, Κωνσταντίνος Συνολάκης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ τόνισε συγκεκριμένα ότι φαινόμενα σαν κι αυτά, «με 10 μέρες συνεχόμενου καύσωνα, για τα οποία υπήρχε η πρόβλεψη πως θα συμβούν το 2040, ξαφνικά τα βλέπουμε να συντελούνται ήδη από το 2021».

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για υψηλές θερμοκρασίες που θα κρατήσουν μέχρι και τις 7 με 8 Αυγούστου, ενώ από την ερχόμενη Παρασκευή οι μέρες αναμένεται να θυμίσουν εκείνες του φονικού καύσωνα του 1987, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους πάνω από 1300 άνθρωποι.