Τα «Καχύποπτα μυαλά» είναι ένα πρίκουελ του Stranger Things, μιας από τις καλύτερες τηλεοπτικές σειρές των τελευταίων αρκετών χρόνων — και ήδη μίας σειράς που έχει σπάσει πολλά ρεκόρ. Δεν κρύβουμε πως την αγαπάμε με μανία, και πως ο τέταρτος κύκλος είναι ο πιο αγαπημένος μας μετά τον πρώτο.

Στο βιβλίο λοιπόν, που είναι το πρώτο επίσημο Stranger Things μυθιστόρημα, η ιστορία επικεντρώνεται στην Τέρι Άιβς, τη μητέρα της Ιλέβεν. Διαδραματίζεται μεταξύ του 1969 και του 1970 (ενώ, θυμίζουμε, ο πρώτος Κύκλος ξεκινά τον Νοέμβριο του 1983), δηλαδή στο κέντρο μιας εξαιρετικά κρίσιμης περιόδου για την Αμερική — και ταραχώδους. Εννοείται πως βρισκόμαστε και πάλι στο Χόκινς της Ιντιάνα, μια πόλη που οι περισσότεροι από εμάς την ξέρουμε πια καλά. Το μεγαλύτερο μέρος όμως του βιβλίου μάς δείχνει το Εθνικό Εργαστήριο του Χόκινς, και όλα εκείνα τα τρομερά που γίνονται πίσω από τις ερμητικά κλειστές πόρτες του — τα καινοτόμα αλλά και επικίνδυνα παραφυσικά πειράματα που διευθύνει ο σατανικός δρ Μάρτιν Μπρένερ.

Η Τέρι, μαζί με τους φίλους και συμφοιτητές της, θα πάρουν μέρος εθελοντικά σε αυτά τα πειράματα, αποδεχόμενοι να ερευνήσουν τα όρια της συνείδησής τους ενώ ο δρ Μπρένερ και οι συνεργάτες τους θα τους χορηγούν LSD υπό πολύ συγκεκριμένες συνθήκες, διαφορετικές για τον καθένα τους. Τα αποτελέσματα θα είναι πράγματι συνταρακτικά για όλους τους, και αναπάντεχα. Θα δουν ότι μπορούν να βρεθούν σε άλλα μέρη, μέρη σκοτεινά και «ανάποδα», που στις σκιές τους σέρνονται κακόβουλες υπάρξεις, τέρατα, ενώ θα αναπτύξουν και ιδιαίτερες «υπερδυνάμεις» που ολοένα και θα μεγαλώνουν.

Ακόμη πιο θεαματικές υπερδυνάμεις, όμως, έχει ήδη αναπτύξει ένα πεντάχρονο κοριτσάκι που βρίσκεται έγκλειστο στο Εργαστήριο: ένα παιδί χωρίς γονείς, χωρίς φίλους, και χωρίς τη δυνατότητα να βγει από εκεί μέσα. Ο μόνος που ξέρει, και ο μόνος στον οποίο υπακούει, είναι ο Μπαμπάς — που βέβαια δεν είναι άλλος από τον δρα Μπρένερ.

Όταν η Τέρι θα ανακαλύψει το κοριτσάκι, θα θελήσει να το βγάλει από εκεί μέσα, πάση θυσία. Να το σώσει. Ειδικά όταν καταλάβει πως και το ίδιο είναι υποκείμενο σκληρών τεστ, πειραμάτων που σκοπό έχουν να το μετατρέψουν σε «υπερόπλο». Άλλωστε, παρόμοια πειράματα, μαθαίνουμε, κάνουν και οι Ρώσοι, από την άλλη μεριά του Παραπετάσματος. Όμως η απόπειρά της αυτή θα σταθεί πάρα πολύ δύσκολη. Πόσο δε μάλλον όταν η ίδια θα μείνει έγκυος, και θα μπει, έτσι, για τα καλά στο στόχαστρο του δρα Μπρένερ, που πια δεν θα θέλει να πειραματιστεί μόνο με την ίδια, αλλά και με το παιδί που θα φέρει σε λίγους μήνες στον κόσμο.

Και όλοι ξέρουμε ποιο θα είναι αυτό το παιδί, και τι δυνάμεις θα έχει…

Τόσο η Τέρι Άιβς όσο και οι φίλοι της είναι πολύ ενδιαφέροντες χαρακτήρες, και θα μπορούσαν εύκολα να πρωταγωνιστήσουν σε μία τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου. Και η ίδια η εποχή όμως, επαναλαμβάνουμε, είναι σημαντική: από τη μία έχουμε τον πόλεμο του Βιετνάμ και τις αντιδράσεις του κόσμου, αλλά και πραγματικά πειράματα της κυβέρνησης με παραισθησιογόνα, και από την άλλη έχουμε μια ποπ κουλτούρα που δεν έχει πάψει έκτοτε να μας επηρεάζει όλους. Οι αναφορές είναι εκτεταμένες αναφορικά με το Βιετνάμ, και πολύ χαρακτηριστικές σχετικά με τη μουσική και τα κόμικς της εποχής, από τους Beatles ώς τους X-Men.