Συνεχώς δυσκολεύει η εξόρυξη του χρυσού, υψώνοντας εμπόδια στη βιομηχανία του πολύτιμου μετάλλου, όπως προειδοποίησε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (WGC).
«Είδαμε παραγωγή επιπέδου-ρεκόρ το πρώτο τρίμηνο του 2024, με άνοδο 4% σε ετήσια βάση. Ωστόσο, κοιτώντας τη συνολική εικόνα για τις εξορύξεις, σταθεροποιήθηκαν γύρω στο 2016, 2018 και έκτοτε δεν έχουμε δει ανάπτυξη» δήλωσε ο John Reade, υψηλόβαθμο στέλεχος του WGC.
Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης, η εξόρυξη στα ορυχεία αυξήθηκε μόλις 0,5% το 2023 σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα. Προηγουμένως, η εξόρυξη είχε αυξηθεί 1,35% σε ετησιοποιημένη βάση το 2022, κατά 2,7% το 2021, ενώ το 2020 ήταν η πρώτη μείωση της δεκαετίας, κατά -1%.
«Πιστεύω ότι η δύσκολη αλήθεια στην όλη κατάσταση είναι η εξής: έπειτα από 10 χρόνια ταχείας ανάπτυξης από το 2008 περίπου, η βιομηχανία δυσκολεύεται να καταγράψει βιώσιμη ανάπτυξη», δήλωσε ο Reade. Ο ίδιος εξήγησε ότι είναι συνεχώς δυσκολότερος ο εντοπισμός νέων κοιτασμάτων, διότι πολλά από τα πιθανά σημεία έχουν ήδη διερευνηθεί.
Σύμφωνα, άλλωστε με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, η εξόρυξη του πολύτιμου μετάλλου σε μεγάλη κλίμακα απαιτεί υψηλότατα κονδύλια, διερεύνηση σε τεράστιες περιοχές και δραστηριότητες ανάπτυξης που διαρκούν κατά μέσον όρο από 10 έως 20 χρόνια μέχρι ένα ορυχείο να είναι έτοιμο για παραγωγή.
Ακόμη και κατά τη διάρκεια της διερεύνησης, οι πιθανότητες να εντοπιστεί κοίτασμα αρκετό για τη δημιουργία ορυχείου είναι χαμηλές. Μόλις το 10% περίπου των ανακαλύψεων έχουν αρκετή ποσότητα του πολύτιμου μετάλλου, ώστε να δικαιολογείται το άνοιγμα ορυχείου.
Μέχρι σήμερα, έχουν εξορυχθεί περίπου 187.000 μετρικοί τόνοι χρυσού, με το μεγαλύτερο μερίδιο να προέρχεται από την Κίνα, τη Νότιο Αφρική και την Αυστραλία. Οι διερευνήσεις που μπορεί ακόμα να γίνουν υπολογίζεται πως αφορούν κοιτάσματα περίπου 57.000 τόνων.
Πέρα από τη διαδικασία της ανακάλυψης, είναι πλέον δυσκολότερο και να εξασφαλίσει κανείς άδειες εξόρυξης από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, σύμφωνα με τον Reade, ενώ επρόκειτο ήδη για μία δύσκολη διαδικασία, η οποία είναι αναγκαία πριν τη διερεύνηση και μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια.
Τέλος, οι δραστηριότητες αυτές γίνονται συχνά σε περιοχές μακριά από τον αστικό ιστό και συνεπώς απαιτούν υποδομές, όπως δρόμους, ηλεκτροδότηση και νερό, ανεβάζοντας περαιτέρω το κόστος.
«Είναι δυσκολότερο να βρεις χρυσό, να πάρεις την άδεια, να το χρηματοδοτήσεις και να το διαχειριστείς», τόνισε ο Reade χαρακτηριστικά.