Η κεντρική τράπεζα της Κίνας έπληξε την Alibaba θυγατρική Ant Group με πρόστιμο 7,12 δισεκατομμυρίων γιουάν (985 εκατομμύρια δολάρια) την Παρασκευή.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, η οποία εξέδωσε το πρόστιμο, είπε ότι η ποινή ήρθε σε απάντηση παραβιάσεων διαφόρων νόμων και κανονισμών, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων για την εταιρική διακυβέρνηση, την προστασία των καταναλωτών και την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Το πρόστιμο είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε βάρος μιας κινεζικής εταιρείας Διαδικτύου

Το πρόστιμο είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε βάρος μιας κινεζικής εταιρείας Διαδικτύου και αναμένεται να ολοκληρώσει τον πολύχρονο έλεγχο και την αναδιάρθρωση της Ant Group, μετά την κατάργηση της αρχικής δημόσιας προσφοράς της υπερπαραγωγής 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα τέλη του 2020.

Από εκείνη τη στιγμή, η οποία πυροδότησε μια έντονη διετή καταστολή από το Πεκίνο στον εγχώριο τεχνολογικό τομέα της Κίνας, η Ant αναγκάστηκε να αναθεωρήσει τις δραστηριότητές της. Αυτό περιελάμβανε τη μετατροπή της σε χρηματοοικονομική εταιρεία χαρτοφυλακίου υπό την αρμοδιότητα της PBOC.

Η Alibaba κατέχει περίπου το 33% των μετοχών της Ant Group και ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος Jack Ma είναι ο ιδρυτής και των δύο εταιρειών.

Οι αρχές ακύρωσαν την εισαγωγή στο χρηματιστήριο της Ant λόγω ρυθμιστικών ανησυχιών το 2020.

Πρόσφατα σημάδια έχουν προκύψει ότι η Ant ήταν στην εύνοια των ρυθμιστικών αρχών. Τον Ιανουάριο, η εταιρεία έλαβε έγκριση να επεκτείνει τη χρηματοδότηση καταναλωτών.

Η καλή και πιθανή επίλυση των ρυθμιστικών προβλημάτων του Ant έρχεται καθώς η Κίνα προσπαθεί να δώσει ζωή στην ιδιωτική βιομηχανία εν μέσω μιας δύσκολης εγχώριας οικονομικής εικόνας.

Στη δήλωσή της την Παρασκευή, η PBOC ανέφερε ότι τα περισσότερα από τα εκκρεμή προβλήματα στις χρηματοοικονομικές δραστηριότητες των λεγόμενων εταιρειών πλατφόρμας, όπως η Ant Group, έχουν διορθωθεί. Η δουλειά της κεντρικής τράπεζας είναι τώρα «κανονικοποιημένη εποπτεία», υποδηλώνοντας ότι τα αυστηρά μέτρα όπως τα πρόστιμα μπορεί να ηρεμούν.

Η Ant Group ανέφερε σε δήλωση την Παρασκευή ότι «θα συμμορφωθεί με τους όρους της ποινής με κάθε σοβαρότητα και ειλικρίνεια και θα συνεχίσει να ενισχύει περαιτέρω τη διακυβέρνηση συμμόρφωσής μας».

Μια πιθανή χρηματιστηριακή εισαγωγή για την Ant Group είναι πιθανότατα τώρα στο επίκεντρο, αν και η αποτίμηση της εταιρείας έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία δυόμισι χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα