Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παραχωρώντας συνέντευξη στον ρ/σ «Παραπολιτικά 90,1», αναφέρθηκε στον χθεσινό θρίαμβο του Ολυμπιακού, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί ο ΦΠΑ στον καφέ, εξηγώντας τις πρώτες σκέψεις για τη νέα παρέμβαση στο AirBnb. Παράλληλα, άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Στέφανο Κασσελάκη για τη ρητορική και τις προτάσεις τους με τα λεφτόδεντρα.

Αναφερόμενος αρχικά στον χθεσινό θρίαμβο του Ολυμπιακού, ο κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά ότι «Έχω μεγάλη χαρά για τρεις λόγους: ως Ολυμπιακός για τη μεγάλη επιτυχία της ομάδας,ως φίλαθλος για τη μεγάλη επιτυχία του ελληνικού ποδοσφαίρου 20 χρόνια μετά το 2004, ως πρωθυπουργός γιατί διοργανώσαμε άρτια μια κορυφαία γιορτή του ποδοσφαίρου χωρίς κανένα παρατράγουδο και αυτή είναι η εικόνα που πρέπει να κυριαρχήσει και στο ελληνικό πρωτάθλημα».

«Στα πλέι οφ βάλαμε τις βάσεις για να γίνει το ελληνικό ποδόσφαιρο σε όλα τα επίπεδα και όχι μόνο ποδοσφαιρικά το πραγματικό πρόσωπο της Ελλάδας το δείξαμε χθες και με τον Ολυμπιακό και με τη διοργάνωση», πρόσθεσε.

Για την ακρίβεια

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός μίλησε για το κρίσιμο ζήτημα της ακρίβειας, λέγοντας ότι «θα κάνουμε τα δέοντα με το ζήτημα του ΦΠΑ στον καφέ αφού λάβουμε υπόψη την αυξημένη τιμή της πρώτης ύλης».

«Μειώσαμε τον ΦΠΑ στον καφέ αλλά δεν είδαμε καμία φοβερή μείωση στις τιμές αλλά αν μειώσουμε τον ΦΠΑ θα έχουμε αύξηση τιμών και απώλεια εσόδων», συμπλήρωσε.

«Στο σπίτι συζητάμε για την ακρίβεια. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε έναν επίμονο πληθωρισμό τροφίμων και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Πιστεύω ότι έχουμε στηρίξει από την εποχή της πανδημίας την ελληνική οικογένεια. Επιμένω στο να υπάρχει ευρωπαϊκή απάντηση στην τιμολόγηση από τις πολυεθνικές», ανάφερε.

Μάλιστα, άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση, σημειώνοντας ότι «είναι παράταιρο να μην στηρίζει η αριστερά την μάχη με τα μονοπώλια. Όταν κάτι είναι αντικειμενικά σωστό πρέπει να μπορούμε να χτίζουμε ένα εθνικό μέτωπο».

«Δεν μπορεί μονίμως η αντιπολίτευση να είναι απέναντι σε ό,τι προτείνει η κυβέρνηση. Δεν είναι η εικόνα της Ελλάδας ότι πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και η κριτική αυτή αδικεί την προσπάθεια που κάνουμε όλοι μας», σημείωσε.

Για το AirBnb και την Golden Visa

Σχετικά με το θέμα της στέγασης και το AirBnB, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι «είναι ένα ζήτημα που μελετάμε γιατί μας απασχολεί η αύξηση της τιμής των ενοικίων. Έχουμε κάνει παρεμβάσεις, ώστε όσοι το έχουν μετατρέψει σε επιχειρηματική διαδικασία να φορολογούνται. Δεν θα είναι σε όλη τη χώρα οι περιορισμοί αλλά σε πόλεις όπου υπάρχει πίεση στις τιμές των ενοικίων».

«Είναι σύνθετο πρόβλημα, καθώς αυτό που μπορεί να είναι επιβάρυνση γι’ αυτόν που νοικιάζει, είναι όφελος για τον ιδιοκτήτη», πρόσθεσε.

Αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ για τα «λεφτόδεντρα»

Ακόμη, ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε κατά του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θα γυρίσει η Ελλάδα ποτέ πίσω στις εποχές των λεφτόδεντρων και των ανέξοδων υποσχέσεων που μας οδήγησαν στην χρεοκοπία. Γιατί το λέω αυτό. Αν είχα απέναντί μου κόμματα τα οποία ήταν διατεθειμένα πραγματικά να συζητήσουμε για την Ευρώπη, να κάνουμε έναν ουσιαστικό – ποιοτικό διάλογο, δεν θα επέμενα τόσο πολύ σε αυτό. Αλλά έχουμε δυστυχώς μια αντιπολίτευση και ειδικά μια αξιωματική αντιπολίτευση η οποία δεν έχει μάθει τίποτα από τα λάθη της. Μπορεί να έχει ένα πιο σύγχρονο περιτύλιγμα αλλά λέει ακριβώς τα ίδια που έλεγε τόσα χρόνια. Και θα έλεγα ότι στον πολιτικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ αυτή την στιγμή τέμνονται οι χειρότερες εποχές του προγράμματος της Θεσσαλονίκης και το ‘’Λεφτά υπάρχουν’’ του Γ.Παπανδρέου. Δηλαδή έρχονται και λένε ‘’ναι θα δώσουμε λεφτά και θα τα βρούμε, γιατί κάπου υπάρχουν αυτά τα λεφτά κάπου και πρέπει να τα φορολογήσουμε για να τα πάρουμε’’. Τα έχουμε ακούσει αυτά ξανά και χρεοκοπήσαμε. Δεν θα γυρίσουμε ξανά εκεί».

«Όχι» σε ευρωπαϊκό αξίωμα

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ευρωπαϊκού αξιώματος ή προεδρίας της Δημοκρατίας για να αποστρατευτεί από την ενεργό πολιτική, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Συμπάσχω με το ενδιαφέρον κάποιων ‘’φίλων’’ να απαλλαγούν μέσα από μια κλωτσιά προς τα έξω ή προς τα πάνω. Είμαι εκλεγμένος πρωθυπουργός για μια τετραετία. Είναι η μεγαλύτερη τιμή να υπηρετώ τους Έλληνες πολίτες μέσα από αυτό το αξίωμα. Δεν πάω πουθενά. Σας το έχω πει ήδη από τον Σεπτέμβριο. Αυτό είναι ένα ζήτημα αρχής για εμένα. Είναι τιμητικό για εμένα να ακούγεται το ονομά μου, ως Έλληνα, για μια κορυφαία ευρωπαϊκή θέση. Δεν συμβαίνει από την μια στιγμή στην άλλη. Είναι και μια ένδειξη ότι η φωνή της Ελλάδας μετράει στην Ευρώπη. Πάντως εγώ είμαι εδώ και θα παραμείνω εδώ και θα τιμήσω την εμπιστοσύνη με την οποία με περιέβαλλαν οι Έλληνες πολίτες».

Διαβάστε ακόμη: