Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, χαρακτήρισε ως «ιστορική μεταρρύθμιση» το νομοσχέδιο για τη λειτουργία στην Ελλάδα μη κερδοσκοπικών – μη κρατικών πανεπιστήμιων τονίζοντας ότι θα λειτουργούν με αυστηρές προϋποθέσεις ενώ ως προς την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας διεμήνυσε ότι «έφτασε ο κόμπος στο χτένι» και η κυβέρνηση δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια.
Ο κ. Μητσοτάκης ανάφερε ότι «αφήνουμε μια χρονιά με σημαντικές κατακτήσεις που σφραγίζει η επίτευξη του στόχου της επενδυτικής βαθμίδας. Κλείνει οριστικά ένας κύκλος κρίσεων και ανοίγει ο κύκλος της σταθερής και διατηρήσιμης ανάπτυξης. Είναι μια πολιτική που εγκρίθηκε εμφατικά από τους πολίτες πριν από 5 μήνες στις εκλογές, εγκρίθηκε και με την υπερψήφιση του προϋπολογισμού».
Και πρόσθεσε ότι έρχεται «η ιστορική μεταρρύθμιση στην παιδεία και ειδικά στην ανώτατη εκπαίδευση. Ενισχύουμε ακόμα περισσότερο το δημόσιο ΑΕΙ και ταυτόχρονα διαμορφώνουμε το πλαίσιο, ώστε να λειτουργήσουν επιτέλους και στην Ελλάδα μη κερδοσκοπικά – μη κρατικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».
«Το νομοσχέδιο δίνει την προοπτική ο τόπος να γίνει φοιτητών από το εξωτερικό αλλά και να μείνουν στην Ελλάδα οι περίπου 40.000 νέοι που κάθε χρόνο αναζητούν σπουδές στο εξωτερικό» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι «οι νέες ρυθμίσεις απευθύνονται στην παγκόσμια ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα που τώρα αποκτά μια ευνοϊκή οδό επιστροφής», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Τα μη κρατικά πανεπιστήμια έρχονται να αποκαταστήστουν μια ιστορική εκπαιδευτική ανορθογραφία κι αυτό γιατί παραμένουμε μια από τις ελάχιστες χώρες του πλανήτη που υψώνουν τέτοια τείχη» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Προτεραιότητα είναι και το τονίζω και πάλι είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο. Θα έχει μεγαλύτερη ευελιξία με ενισχυμένο το αυτοδιοίκητο ενώ με πρόσθετη χρηματοδότηση πολλώ χρηματοδοτικών εργαλείων θα μπορεί να διευρύνει τις συνεργασίες με κορυφαία διεθνή ιδρύματα», συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στις προϋποθέσεις λειτουργίας των μη κρατικών πανεπιστημίων, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «θα μπορούν να λειτουργούν ως παραρτήματα διεθνών πανεπιστημίων ενώ τα προγράμματα σπουδών θα εγκρίνονται με αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια και οι κτηριακές υποδομές τους και αυτές θα πρέπει να τηρούν αυστηρές προϋποθέσεις».
Διαβάστε ακόμη:
- Αποκάλυψη: Κλειδώνει ο Απ. Τζιτζικώστας για Επίτροπος στην ΕΕ, παραμένει στο ΥΠΕΞ ο Γ. Γεραπετρίτης!
- Άρθρο παρέμβαση: Η τροπολογία του Καιρίδη και η αλήθεια!
- Ποια πολύ μεγάλη εταιρία διεμήνυσε στον πρωθυπουργό ότι είναι έτοιμη να εγκαταλείψει τη χώρα;
- Adriana Lima: Ούτε η ίδια αναγνώρισε τον εαυτό της στις φωτογραφίες από το κόκκινο χαλί