Δεν πάμε με τη λογική να δώσουμε δώρα και δωράκια, πάμε με τη λογική της επικαιροποίησης της πολιτικής μας και αυτό σημαίνει τρία πράγματα, και υπό το φως αυτής της αντίληψης θα πρέπει να ερμηνευτεί και ότι πει ο Πρωθυπουργός, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 fm. «Το ένα έχει να κάνει με το ότι υπάρχουν κάποια θέματα που έχουν γίνει περισσότερο πιεστικά όπως το δημογραφικό, το στεγαστικό, η κλιματική αλλαγή. Είναι θέματα τα οποία αλίμονο αν δεν μας απασχολούσαν.

Το δεύτερο είναι ότι υπάρχουν πιεστικά προβλήματα στην κοινωνία, ιδιαίτερα στους φτωχότερους και αλίμονο στην κυβερνηση που κλείνει τα μάτια σε αυτά τα προβλήματα με αλαζονεία. Και το τρίτο είναι οι δημοσιονομικές μας δυνατότητες. Τι μπορούμε να κάνουμε στο πλαίσιο των καινούργιων ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων και τι μπορούμε να κάνουμε καθώς έχουμε τους οίκους αξιολόγησης που συνέχεια μας κρίνουν, και δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να διακυβεύσουμε την πρόοδο που επετεύχθη τα τελευταία χρόνια γιατί μόνο από το γεγονός ότι πήραμε την επενδυτική βαθμίδα μπορούμε να γλιτώσουμε για τους Έλληνες φορολογουμένους 800 εκατομμύρια μόνο για τα δανεικά που πήραμε το 2024».

Αναφερόμενος για το στεγαστικό πρόβλημα, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι είναι ένα από τα πιο σοβαρά θέματα, οι τιμές των ακινήτων και των ενοικίων την περασμένη δεκαετία είχαν πέσει, τώρα έχουν ανέβει. «Έχουν ανέβει πάνω από τον πληθωρισμό και τα ακίνητα και τα ενοίκια, είναι φυσικά κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο 30% αλλά για την Ελλάδα αυτό είναι ψηλά γιατί το διαθέσιμο εισόδημα δεν είναι στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και για αυτό το λόγο είναι ζήτημα προτεραιότητας για την κυβέρνηση. Θα δούμε το θέμα σε διάφορα επίπεδα ήδη έχουμε ξεκινήσει από το 2022 με την επανυιοθέτηση μιας εθνικής στεγαστικής πολιτικής».

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα Σπίτι Μου 2, είπε «μεταξύ των άλλων για αυτό αλλά εκεί εκτός από την πρωτοβουλία σπίτι μου υπάρχει το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» και υπάρχουν και πρωτοβουλίες που θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση για την κοινωνική κατοικία, την κοινωνική αντιπαροχή. Εργάζονται πολλά συναρμόδια υπουργεία προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης διαφόρων ακινήτων του δημοσίου προκειμένου να γίνει σταδιακά και στην Ελλάδα αυτό που έχει γίνει σε πόλεις όπως το Παρίσι, το Άμστερνταμ, τη Βιέννη κλπ. Επίσης θέλουμε να δούμε και το θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων και της επίδρασης που έχουν στην αγορά. Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να ενοχοποιήσω για τα πάντα τις βραχυχρόνιες μισθώσεις αντίθετα θέλω να πω ότι πάνω από 100 χιλιάδες συμπολίτες μας βγάζουν ένα σημαντικό πρόσθετο εισόδημα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και επίσης βοηθάνε και τον τουρισμό μας με την έννοια ότι αυξάνουν τις διαθέσιμες κλίνες. Από την άλλη δημιουργούν ορισμένες διαταραχές στην αγορά. Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα συνεκτικό πλαίσιο πολιτικής που θα αφορά και στις βραχυχρόνιες μισθώσεις πέραν των μέτρων που ήδη πέρυσι ανακοινώσαμε».

Ερωτηθείς αν έχει προχωρήσει ο σχεδιασμός για την κοινωνική αντιπαροχή ανέφερε ότι αρκετούς μήνες γίνεται μια συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα, υπάρχει πρόοδος. Στη ΔΕΘ, και ακόμη περισσότερο μετά τη ΔΕΘ θα κάνουμε πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

«Το δημογραφικό είναι πολύ πιεστικό πρόβλημα για την Ελλάδα. Έχουμε το δεύτερο οξύτερο δημογραφικό σε ολόκληρη την ΕΕ με πρώτη την Ιταλία και δυστυχώς οι προβολές δείχνουν ότι μετά από μερικά χρόνια θα έχουμε το χειρότερο δημογραφικό σε ολόκληρη την ΕΕ. Αυτό έχει προφανείς συνέπειες και στις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και στο ασφαλιστικό σύστημα. Χαρακτηριστικό είναι ότι φέτος θα συνταξιοδοτηθούν περισσότεροι από 220 χιλιάδες συμπολίτες μας ενώ θα γεννηθούν λιγότερο από 80 χιλιάδες. Δεν αντέχεται στο πέρασμα των ετών επομένως θα πρέπει να είμαστε όσο πιο τολμηροί γίνεται. Δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε το δημογραφικό, το επίδομα γέννησης το οποίο ενισχύθηκε στις αρχές της χρονιάς ήταν ένα ενδεικτικό μέτρο αλλά υπάρχει μια δέσμη παραπάνω από δέκα σημαντικών μέτρων που έχουν ήδη υιοθετηθεί από την κυβέρνηση από το 2019 και μετά τώρα θα υπάρχει επίσης μια δέσμη αρκετών μέτρων γύρω από το δημογραφικό. Δεν είναι μόνο θέμα επιδομάτων, το δημογραφικό έχει να κάνει με την συμφιλίωση της προσωπικής και της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή. Τα μέτρα, οι πρωτοβουλίες που θα ανακοινωθούν θα λαμβάνουν υπόψη τους και αυτό» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν θα γίνει η εξίσωση των τρίτεκνων με τους πολύτεκνους ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι δεν είναι το ίδιο οι τρίτεκνοι με τους πολύτεκνους, οι πολύτεκνοι έχουν πολύ μεγαλύτερη πίεση και πολύ μεγαλύτερα προβλήματα στην οικογένεια τους ωστόσο υπάρχουν μια σειρά από πρωτοβουλίες που μπορεί να πάρει κανείς για τους τριτέκνους που δεν αδικούν τους πολύτεκνους. Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες θα πάρουμε. Όταν θα δείτε τα μέτρα θα δείτε ότι στο πλαίσιο των αντοχών μας είμαστε αρκετά θαρραλέοι.

Αναφορικά με την ακρίβεια και το ύψος των εισοδημάτων ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε «Η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά δεν ισχυριστήκαμε ποτέ ότι η Ελλάδα έχει γίνει Σουηδία. Η αλαζονεία σε αυτά είναι πολύ κακός σύμβουλος αλλά την ίδια στιγμή και η προσπάθεια ισοπέδωσης μιας προόδου που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια είναι πολύ άδική προσπάθεια. Και εδώ έρχονται τα στοιχεία που διαψεύδουν όλη αυτή την προσπάθεια ισοπέδωσης. Αυτή την ώρα σχεδόν μισό εκατομμύριο Έλληνες που δεν δούλευαν το 2019 έχουν πια μεροκάματο στο σπίτι τους, αυτό δεν μπορεί να διαψευσθεί. Με εμάς τους «ανάλγητους» 400 χιλιάδες Έλληνες αυτή την ώρα έχουν δουλειά. Ο κατώτατος μισθός που ήταν 650€ είναι αυτή την ώρα 830€. Η αύξηση αυτή είναι 27,5%, είναι 10 μονάδες πάνω από την αύξηση του πληθωρισμού ο κατώτατος μισθός αλλά έχουμε και άλλα πράγματα τα οποία μπορούμε να δούμε.

Η Ελλάδα είναι η χώρα στην ΕΕ από το ’19 και μετά με την ταχύτερη ή από τις ταχύτερες συγκλίσεις. Θέλω να πω ότι δεν είμαστε μια πλούσια χώρα αλλά είμαστε σίγουρα η χώρα που έχει πολύ γρηγορότερη ανάπτυξη σχεδόν απ’ όλους. Αυτή την ώρα έχουμε την ταχύτερη μείωση χρέους διεθνώς, έχουμε αύξηση των επενδύσεων 40%, τη μεγαλύτερη στην ΕΕ από το 2019 και μετά. Έχουμε την μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών, ήμασταν από τους τελευταίους και έχουμε πάει κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο. Από τα στοιχεία της Eurostat προκύπτει ότι μεταξύ ’19-’23 το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά 7,7% ποσοστό που είναι υπερδιπλάσιο του μέσου όρου της ΕΕ και σχεδόν τριπλάσιο της ευρωζώνης. Πέρυσι η Ελλάδα ήταν η χώρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν εισοδήματος στην ΕΕ με ποσοστό 2,5%, δεύτεροι σε ολόκληρη την ΕΕ στην αύξηση του εισοδήματος. Εμείς δεν εκλεγήκαμε ως θαυματοποιοί για να εξαφανίσουμε όλα τα τεράστια προβλήματα δια μίας, εκλεγήκαμε για να αυξήσουμε τις ταχύτητες και είμαστε δεύτεροι στις ταχύτητες στο ΑΕΠ σε ολόκληρη την ΕΕ».

«Προφανώς υπάρχει ακρίβεια στην Ελλάδα. Υπάρχει ακρίβεια σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα διεθνές πρόβλημα, το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν όλες οι κυβερνήσεις. Εκείνο που θέλω να πω στον κόσμο πέρα από τα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει είναι πως από εδώ και πέρα επειδή υπάρχει αποκλιμάκωση σε όλη την Ευρώπη και σε όλες τις προηγμένες χώρες του προβλήματος του πληθωρισμού από εδώ και πέρα τα πράγματα θα είναι πολύ πιο ομαλά. Ήδη αυτό φαίνεται τους τελευταίους μήνες που έχουμε αποκλιμάκωση, κατεβήκαμε από το 9% πληθωρισμό στο 4%, τώρα είμαστε κοντά στο 2%. Αυτή είναι και η πορεία της ΕΕ και το πράγμα θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα που σημαίνει ότι θα παραμείνει σε μια κατάσταση πολύ καλύτερη απ’ ότι ήταν πριν από μερικούς μήνες και προφανώς πριν από δύο χρόνια».

Ερωτηθείς αν έχουμε πάρει «πράσινο φως» από τους εταίρους για μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο το 2025 το οποίο θα πηγαίνει σε κοινωνική πολιτική, είπε πως οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη και όσα θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός θα λαμβάνουν υπόψη την περαίωση αυτών των συζητήσεων.

«Δεν παίρνουν το πράσινο φως τα επιμέρους μέτρα, το συνολικό κόστος. Με βάση τους δημοσιονομικούς κανόνες μας δίνουν τη δυνατότητα να δαπανήσουμε επιπλέον μέχρι 3 δις, διαπραγματευόμαστε για παραπάνω».

Πρόσθεσε επίσης «στις συντάξεις δίνουμε 400 εκατομμύρια για τις καινούργιες αυξήσεις και 600 εκατομμύρια για νέες συντάξεις. Άρα έχουμε 1 δις για συντάξεις, έχουμε 1 δις ούτως ή άλλως για τακτικές δαπάνες που σημαίνει έξοδα λειτουργίας του δημόσιου τομέα με έμφαση προφανώς στην παιδεία και κυρίως στην υγεία και έχουμε και 850 εκατομμύρια επιπλέον στην άμυνα. «Φυσικές παραλαβές» όπως λέγονται, μιλάμε βασικά για φρεγάτες Belharra. Και από εκεί και πέρα το ποσό το υπερβάλλον θα πάει σε πρωτοβουλίες που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός».

Ερωτώμενος εάν μπορεί να είναι 1 δισ. το παραπάνω απάντησε πως σίγουρα κάτω από 1 δις. Και να θέλω να σας πω το ποσό δεν είναι μόνο θέμα δεοντολογίας είναι και θέμα συζητήσεων, αφού δεν έχουν κλείσει οι συζητήσεις…

«Έχω βαρεθεί στην Ελλάδα να βλέπω Αι Βασίληδες στο χώρο της πολιτικής. Όλοι μοιράζουν, είναι καλόκαρδοι και στοχοποιούν πάντοτε, αυτοί οι περιβόητοι Αι Βασίληδες της πολιτικής, τους υπόλοιπους τους οποίους τους παρουσιάζουν ως Δρακουμέλ, ως ανάλγητους, κακούς ανθρώπους σάμπως εγώ δεν έχω ψηφοφόρους στο κάτω-κάτω και δεν μ’ ενδιαφέρει να επανεκλεγώ. Το θέμα είναι θέλουμε να ξαναβάλουμε την Ελλάδα σε περιπέτειές; Θέλουμε να πάει στράφι όλη η πρόοδος και όλες οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών; Εγώ λεω όχι και αυτο λεει και ο πρωθυπουργός και για αυτό το λόγο πρέπει να ισορροπούμε πάντοτε μεταξύ δημοσιονομικής υπευθυνότητας και κοινωνικής ευαισθησίας».

Για τις συντάξεις μητέρων με ανήλικα παιδιά ο υπουργός είπε πως υπάρχουν κάποια ανοιχτά θέματα τα οποία τα χειρίζεται το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο θα δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις στην ώρα τους. Αλλά πάντως οι συντάξεις γενικά μιλώντας ήταν παγωμένες επί 13 χρόνια με εμάς ξεπάγωσαν και συνεχίζουν να αυξάνονται κάθε χρόνο πέραν του ότι για την προσωπική διαφορά δίδεται σταθερά ένα επίδομα με βάση ότι είχε πει ο Πρωθυπουργός και θα δοθεί και το Δεκέμβριο.

Ερωτηθείς ποιες αδικίες θα διορθωθούν στα θέματα τους ελεύθερων επαγγελματιών τόνισε ότι η βασική αδικία που γίνεται επί χρόνια στην Ελλάδα είναι εις βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων. Ο μέσος μισθωτός πλήρωνε μέχρι πέρυσι πολύ μεγαλύτερο φόρο από τον μέσο ελεύθερο επαγγελματία, εμείς είπαμε να το αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα και για αυτό το λόγο θεσπίσαμε το καινούργιο σύστημα το οποίο την εισφορά του καθενός στην ατομική του επιχείρημα την εξισώνει με την εισφορά με το εισόδημα του μισθωτού με τον κατώτατο μισθό. Αυτό είναι το τεκμήριο και επειδή είναι τεκμήριο για πήγαμε στον κατώτατο μισθό και όχι στον μέσο για να μην είναι η παρέμβαση εκτός ορίων, με κάποιες προσαυξήσεις αν έχεις πολλούς εργαζομένους, αν έχεις μεγάλο τζίρο κλπ. Με βάση τα στοιχεία τα οποία δηλώθηκαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που εμπίπτουν στο τεκμήριο κατά μέσο όρο δήλωσαν εισόδημα 268€ το μήνα. Ας μπει κάποιος στα παπούτσια μου αυτό θα έπρεπε να το κάνω αποδεκτό; Θα έπρεπε να κλείσω τα μάτια και να πω «μισθωτέ, συνταξιούχε πλήρωνε εσύ»;

«Αυτοί που υπάγονται στο τεκμήριο είναι 412 χιλιάδες. Αυτό που επετεύχθη με την παρέμβαση αυτή είναι ότι ο μέσος ελεύθερος επαγγελματίας που υπάγεται στο τεκμήριο πήγε ίσα-ίσα πάνω από το φόρο που δίνει ο μέσος μισθωτός. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι άδικο. Πολύ περισσότερο δεν είναι άδικο καθώς τους δώσαμε τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν το τεκμήριο. Το αμφισβήτησαν 263 άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα. Αυτό κάτι λεει. Αυτοί πλήρωσαν 1.800€ μαζί με το τέλος επιτηδεύματος το οποίο όμως θα καταργηθεί πλήρως, έχει καταργηθεί το ήμισυ. Να το πω διαφορετικά, η μεσοσταθμική επιβάρυνσή είναι 810€ το χρόνο και από του χρόνου που θα καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος καταλαβαίνετε ότι θα πάει γύρω στα 500 και κάτι το χρόνο. Δεν ενοχοποιώ κανέναν, ούτε στοχοποιώ κανέναν είναι μια παράδοση πολλών δεκαετιών στη χώρα, είπαμε να το αντιμετωπίσουμε με κάποιο τρόπο στο πλαίσιο ενός πνεύματος κοινωνικής δικαιοσύνης. Από την πρώτη στιγμή όταν παρουσιάσαμε το νόμο στη Βουλή είπα ότι ξέρω ότι θα αντιμετωπίσουμε κριτική, δεν είμαι αφελής. Δεν είμαι χθεσινός αλλά ακριβώς επειδή δεν ειμαι χθεσινός ξέρω ότι τα κόμματα που κυβερνάνε με την λογική του πολικαντισμού και των δημοσίων σχέσεων παθαίνουν τα ίδια τελικά πολύ μεγάλες ζημιές γιατί δεν έχουμε κανένα αφήγημα, δεν έχουν τι να πουν στον κόσμο στις εκλογές, δεν έχουν να πουν τίποτα».

«Έχουμε πει ότι θα προχωρήσουμε σε σημειακές αλλαγές, μια σημειακή αλλαγή, η πιο βασική, είναι η πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που είναι μια ελάφρυνση για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Μια δεύτερη αλλαγή έχει να κάνει με την περίμετρο της εφαρμογής του μέτρου στα χωριά. Δηλαδή σε χωριά μέχρι 500 κατοίκους υπάρχει μια έκπτωση 50% θα διευρύνουμε αυτή την περίμετρο και θα καλύψει αρκετά περισσότερα χωριά» πρόσθεσε.

Για το σύστημα IRIS είπε πως στα εστιατόρια θα θεσπιστεί μέχρι το τέλος Μαρτίου οπότε θα γίνει καθολικά υποχρεωτικό σε όλη την Ελλάδα και σε όλες τις επιχειρήσεις. Έχουμε ξεκινήσει με την υποχρεωτικότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, το IRIS θα είναι προς όφελός τους και των πολιτών και των ελεύθερων επαγγελματιών.

«Το IRIS είναι μια απάντηση στη δίκαια κριτική για τις χρεώσεις των τραπεζών διότι εδώ είναι χωρίς καμία χρέωση για τον μέσο πολίτη. Θα μπούνε όλοι, είναι δωρεάν απολύτως για τον πολίτη και για τον επαγγελματία και μετά για τις επιχειρήσεις έχει πολύ χαμηλότερες χρεώσεις, το μισό και κάτω σε σχέση με τις χρεώσεις που έχεις με τα POS. Άρα και να μην υπήρχε θα έπρεπε να το εφεύρουμε και για αυτό το καθιστούμε υποχρεωτικό, είναι κέρδος για όλους».

Διαβάστε ακόμη: