«Έχουμε λιακάδα έξω και συνολικά θετική ψυχολογία. Μην ενθουσιάζεστε πολύ. Τα προβλήματα μπορεί να είναι μπροστά μας και να μην τα έχουμε δει ακόμη. Η αγορά περιμένει μια δικαιολογία για να διορθώσει τον εαυτό της. Ολοι στην οικονομική κοινότητα θεωρούν ότι κάτι κρύβεται πίσω από τις πολιτικές που εφαρμόζονται για τη διόρθωση των προβλημάτων».

Με αυτά τα λόγια ο επικεφαλής του ομίλου Jumbo, Απόστολος Βακάκης, εμφανίστηκε –για μια ακόμη φορά– απαισιόδοξος για το τι μέλλει γενέσθαι, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία του σημείωσε τζίρο κοντά στα 950 εκατ. ευρώ και κέρδη σχεδόν 250 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ και το πρώτο τρίμηνο του 2023 έχει ξεκινήσει με πολύ μεγάλη αύξηση πωλήσεων. Ο ίδιος, ωστόσο, υποστήριξε ότι η ανάπτυξη κατά 33% που κατεγράφη στο πρώτο τρίμηνο είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί, υποστηρίζοντας ότι στην ουσία ακόμη «διανύουμε τον μήνα του μέλιτος».

Ο υψηλός πληθωρισμός, το κόστος του χρήματος, η πολιτική αβεβαιότητα, η αδυναμία πρόσβασης των καταναλωτών στην τραπεζική χρηματοδότηση καθώς και οι ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό αποτελούν για τον κ. Βακάκη τους παράγοντες εκείνους που καθιστούν τη φετινή χρονιά ακόμη πιο δύσκολη και από το 2022.

Ο ίδιος, μάλιστα, ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια του σχολιασμού των οικονομικών αποτελεσμάτων με τους αναλυτές για το εάν η εταιρεία έχει πλάνο επέκτασης σε άλλες χώρες, για παράδειγμα στην Ουγγαρία, επισήμανε ότι «όταν το περιβάλλον είναι εξαιρετικά πληθωριστικό και μη βιώσιμο, τότε έχει νόημα να καθυστερείς τα σχέδιά σου και όχι να τα επιταχύνεις».

Ο σχεδιασμός του ομίλου, πάντως, περιλαμβάνει το άνοιγμα συνολικά πέντε νέων καταστημάτων τη διετία 2023-2024, καθώς και την έναρξη λειτουργίας του ηλεκτρονικού καταστήματος στη Ρουμανία, η οποία είχε αναβληθεί πέρυσι. Τα καταστήματα που σχεδιάζεται να ανοίξουν είναι ένα ακόμη στο Πλόβντιβ της Βουλγαρίας, ένα στο Ιάσιο της Ρουμανίας φέτος και δύο στο Βουκουρέστι και στην Οράντεα το 2024, καθώς και ένα στη Λευκωσία εντός του τελευταίου τριμήνου του 2023 ή κατά το πρώτο τετράμηνο του 2024.

Κληθείς να σχολιάσει το πρόσφατο άνοιγμα του πρώτου καταστήματος Jumbo στο Ισραήλ, κατάστημα που άνοιξε με το καθεστώς της δικαιόχρησης (franchising) με δικαιοδόχο τον όμιλο Fox, ο κ. Βακάκης σχολίασε: «Είχαμε αρκετούς εφιάλτες με το πρώτο κατάστημα. Υπάρχει όρεξη, αλλά όσο πιο αργά ανοίξει το επόμενο τόσο καλύτερα».

Πρόσθεσε δε ότι υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν εκεί από τον τοπικό συνεργάτη. Υπενθυμίζεται ότι ένα από τα βασικά προβλήματα στη λειτουργία του λιανεμπορίου στο Ισραήλ είναι ότι η νομοθεσία υποχρεώνει οι τιμές να επικολλώνται σε κάθε προϊόν ξεχωριστά, όπως γινόταν και εδώ πολλά χρόνια πριν.

Τέλος, ο κ. Βακάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο να λάβει νέο δάνειο η εταιρεία μετά την πρόωρη εξόφληση του κοινού ομολογιακού, ενώ παρέπεμψε στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 τις αποφάσεις για προμέρισμα.

Διαβάστε περισσότερα