Σάλο έχουν προκαλέσει στο Twitter οι καταγγελίες του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας για συνθήκες εργασιακής γαλέρας στα Jumbo και εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας.

Ήδη το hashtag #cancel_jumbο βρίσκεται στις κορυφαίες τάσεις, με τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να καλούν σε μποϊκοτάζ των προϊόντων.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η διοίκηση Βακάκη επιχειρεί με εσωτερικό κανονισμό να μετακινεί και να αποσπά οποιονδήποτε εργαζόμενο από το τμήμα ή το κατάστημα ή την εγκατάσταση στο οποίο εργάζεται, «σε άλλο τμήμα ή κατάστημα ή εν γένει θέση της ίδιας ή σχετικής ειδικότητας στα όρια της Ελληνικής Επικράτειας! Δηλαδή αυτό το μήνα Αθήνα, τον άλλο Θεσσαλονίκη».

Εργασιακή γαλέρα στα Jumbo

Με βάση τον ίδιο κανονισμό, η εταιρεία μπορεί εκτός από παρατηρήσεις και επιπλήξεις να επιβάλει πρόστιμο «στον παραβάτη – εργαζόμενο» αφαιρώντας του μέχρι και το 1/4 του μηνιαίου μισθού του».

Επίσης έχει τη δυνατότητα να ορίζει τη διάρκεια της ημερήσιας και εβδομαδιαίας εργασίας, τις ώρες έναρξης και λήξεως της εργάσιμης ημέρας, τις διακοπές εργασίας του προσωπικού της και το σύστημα εργασίας. Μάλιστα σε συγκεκριμένη παράγραφο αναφέρεται ότι ως χρόνος εργασίας θεωρείται αποκλειστικά και μόνο εκείνος, κατά τον οποίο οι εργαζόμενοι παρέχουν πραγματική υπηρεσία που τους έχει ανατεθεί.

Λάστιχο το ωράριο εργασίας

«Δηλαδή το ωράριο εργασίας θα γίνεται λάστιχο κατά το πώς βολεύει την εργοδοσία, μέσα σε αυτόν δεν χωράει το διάλειμμα, η προετοιμασία (αλλαγή ενδυμασίας κ.α)», σχολιάζει ο ΣΕΑ, προσθέτοντας πως θα επανέλθει για το 8ωρο που μοιάζει με 5ωρο.

Επιπρόσθετα, «με βάση το άρθρο 18, παρ.1 ο χρόνος και η σειρά χορηγούμενης τμηματικά αδείας (καλοκαίρι και χειμώνα) καθορίζεται από την εταιρεία. Με βάση το άρθρο 33 η εταιρεία φέρει την ιδιότητα του «Υπεύθυνου Επεξεργασίας Προσωπικών Δεδομένων» και μπορεί να φακελώνει με όποιον τρόπο θέλει εργαζόμενους, καταναλωτές και προμηθευτές.

Σε σοβαρές καταγγελίες κατά της Jumbo για εργασιακό μεσαίωνα προχώρησε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, με τις αποκαλύψεις για τον εσωτερικό κανονισμό να προκαλούν σφοδρές αντιδράσεις.

Όπως καταγγέλεται, η διοίκηση των Jumbo επιχειρεί με εσωτερικό κανονισμό να μετακινεί και να αποσπά οποιονδήποτε εργαζόμενο από το τμήμα ή το κατάστημα ή την εγκατάσταση στο οποίο εργάζεται, «σε άλλο τμήμα ή κατάστημα ή εν γένει θέση της ίδιας ή σχετικής ειδικότητας στα όρια της Ελληνικής Επικράτειας! Δηλαδή αυτό το μήνα Αθήνα, τον άλλο Θεσσαλονίκη».

Οι αποκαλύψεις έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το hashtag #cancel_jumbo να βρίσκεται στα κορυφαία trends, καθώς οι χρήστες καλούν σε μποϊκοτάζ.

Jumbo: Καταγγελίες για γαλέρα και εσωτερικό κανονισμό - Σάλος στο Twitter με το #cancel_jumbo

Πρόστιμο στους εργαζόμενους και αφαίρεση μισθού

Με βάση τον ίδιο κανονισμό, η εταιρεία μπορεί εκτός από παρατηρήσεις και επιπλήξεις να επιβάλει πρόστιμο «στον παραβάτη – εργαζόμενο» αφαιρώντας του μέχρι και το 1/4 του μηνιαίου μισθού του».

Επίσης έχει τη δυνατότητα να ορίζει τη διάρκεια της ημερήσιας και εβδομαδιαίας εργασίας, τις ώρες έναρξης και λήξεως της εργάσιμης ημέρας, τις διακοπές εργασίας του προσωπικού της και το σύστημα εργασίας. Μάλιστα σε συγκεκριμένη παράγραφο αναφέρεται ότι ως χρόνος εργασίας θεωρείται αποκλειστικά και μόνο εκείνος, κατά τον οποίο οι εργαζόμενοι παρέχουν πραγματική υπηρεσία που τους έχει ανατεθεί.

«Δηλαδή το ωράριο εργασίας θα γίνεται λάστιχο κατά το πώς βολεύει την εργοδοσία, μέσα σε αυτόν δεν χωράει το διάλειμμα, η προετοιμασία (αλλαγή ενδυμασίας κ.α)», σχολιάζει ο ΣΕΑ, προσθέτοντας πως θα επανέλθει για το 8ωρο που μοιάζει με 5ωρο.

Επιπρόσθετα, «με βάση το άρθρο 18, παρ.1 ο χρόνος και η σειρά χορηγούμενης τμηματικά αδείας (καλοκαίρι και χειμώνα) καθορίζεται από την εταιρεία. Με βάση το άρθρο 33 η εταιρεία φέρει την ιδιότητα του «Υπεύθυνου Επεξεργασίας Προσωπικών Δεδομένων» και μπορεί να φακελώνει με όποιον τρόπο θέλει εργαζόμενους, καταναλωτές και προμηθευτές.