Κέρδη ρεκόρ ανακοίνωσε η JPMorgan Chase το 2023 χάρη. Ο τραπεζικό κολοσσός της Wall Street ωφελήθηκε από την άνοδο των επιτοκίων για να καταγράψει κέρδη  αντισταθμίζοντας την υποχώρηση  των καθαρών κερδών κατά 15% τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους.

Η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα ανακοίνωσε καθαρά κέρδη τέταρτου τριμήνου ύψους 9,3 δισ. δολαρίων, από 11 δισ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα.

Παρά την επιβράδυνση, η JPMorgan εξακολουθεί να καταγράφει καθαρά κέρδη ρεκόρ για το σύνολο του έτους ύψους 49,6 δισ. δολαρίων, αυξημένα κατά 32% από το 2022 και υψηλότερα από το προηγούμενο υψηλό των 48,3 δισ. δολαρίων που είχε σημειωθεί το 2021.

Η JPMorgan και αρκετές μεγάλες τράπεζες δέχονται πλήγμα στα τριμηνιαία κέρδη τους, καθώς καλούνται να καταβάλουν το μεγαλύτερο μέρος των 16 δισ. δολαρίων για την αναπλήρωση του ταμείου ασφάλισης καταθέσεων (DIF) της Ομοσπονδιακής Εταιρείας Ασφάλισης Καταθέσεων, το οποίο άδειασε μετά την πτώχευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank πέρυσι.

To «δωράκι» από τη Fed

Οι μεγάλες τράπεζες, όπως αναφέρουν οι Financial  Times, έχουν ωφεληθεί από την επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από την Federal Reserve που οδήγησε τα επιτόκια σε υψηλό 22 ετών. Τα τραπεζικά ιδρύματα ανεβάζουν υψηλότερα τα επιτόκια στα δάνεια ενώ δεν μετακυλήουν  πλήρως την αύξηση στα ε

Η JPMorgan ειδικότερα έχει επωφεληθεί από το μέγεθός της και την αντίληψη των αποταμιευτών ότι είναι έμμεσα εγγυημένη από την κυβέρνηση, λόγω της συστημικής της  σημασίας για την οικονομία. Η αίσθηση της ασφάλειας τη βοήθησε να κερδίσει τον ανταγωνισμό από τα υψηλά επιτόκια που προσφέρουν στις καταθέσεις  μικρότερες τράπεζες για να προσελκύσουν καταθέτες.

Η αξία της συστημικής τράπεζας

Ο μεγαλύτερος πιστωτικός οργανισμός των ΗΠΑ έχει επωφελήθκε από την εξαγορά της χρεοκοπημένης First Republic Bank τον Μάιο, η οποία απέφερε δάνεια δισεκατομμυρίων δολαρίων και ενίσχυσε το καθαρό εισόδημα από τόκους (NII) – τη διαφορά μεταξύ του τι κερδίζουν οι τράπεζες από τα δάνεια και τι πληρώνουν από τις καταθέσεις.

Η τράπεζα δήλωσε ότι αναμένει καθαρά έσοδα από τόκους (NII) ύψους 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το σύνολο του έτους. Αυτό ήταν υψηλότερο από τις εκτιμήσεις για 86,2 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG. Στο τρίμηνο, τα NII αυξήθηκαν κατά 19% στο ρεκόρ των 24,2 δισ. δολαρίων.

Υψηλά βλέπει τα επιτόκια ο Ντίμον

Ο διευθύνων σύμβουλος Τζέιμι Ντίμον δήλωσε ότι η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να είναι ανθεκτική και οι αγορές αναμένουν μια ήπια προσγείωση, αλλά έκρουσε τον κώδωνα της προσοχής για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια.

«Υπάρχει επίσης μια συνεχιζόμενη ανάγκη για αυξημένες δαπάνες λόγω της πράσινης οικονομίας, της αναδιάρθρωσης των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού, των υψηλότερων στρατιωτικών δαπανών και των αυξανόμενων δαπανών υγειονομικής περίθαλψης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει τον πληθωρισμό να είναι πιο επίμονος και τα επιτόκια να είναι υψηλότερα από ό,τι αναμένουν οι αγορές» είπε.

Διαβάστε ακόμη: