Ψήφο εμπιστοσύνης στο χρηματιστήριο Αθηνών δίνει η JP Morgan, αναβαθμίζοντας σε overweight τις μετοχές, με την Alpha Bank να φιγουράρει στις δέκα κορυφαίες επιλογές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας για την περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA).

«Βλέπουμε περαιτέρω άνοδο χάρη στη μετεκλογική επαναξιολόγηση και αναβαθμίζουμε τη σύσταση των ελληνικών μετοχών σε οverweight από neutral  στη ζώνη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA), με τον τίτλο της Alpha Bank ήδη να βρίσκεται στις κορυφαίες επιλογές της συγκεκριμένης ζώνης.

Η Ελλάδα διαθέτει μεγάλο discount 49% σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές με βάση τον δείκτη 12m fwd P/E, μετά και από το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα και με τη χώρα να έχει μεγαλύτερο ποσοστό ανάπτυξης σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών διαπραγματεύονται ήδη 40 μ.β. χαμηλότερα από της Ιταλίας και οι δείκτες αποδοτικότητας ROE των ελληνικων τραπεζών είναι πάνω από τις αντίστοιχες του δείκτη Eurostoxx Banks», σημειώνουν οι αναλυτές της JP Morgan.

Θα συνεχιστεί το ράλι

Όπως εξηγούν, παρά την άνοδο της ελληνικής αγοράς, το ράλι έχει δρόμο, δεδομένου των προεξοφλημένων αποτιμήσεων, των ισχυρών κερδών, του προφίλ ανάπτυξης και της ευνοϊκής πορείας ανάπτυξης λόγω της εκτέλεσης των μεταρρυθμίσεων. Ο MSCI Greece έχει την καλύτερη απόδοση στην αγορά των χωρών της περιοχής CEEMEA, με τις ελληνικές τράπεζες να παρέχουν την πρώτη θέση. Ο συνδυασμός ενός καλύτερου μακροοικονομικού περιβάλλοντος, της δυναμικής των πωλήσεων στον τομέα των τυχερών παιχνιδιών και της μείωσης στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχει συμβάλει στη στήριξη του ράλι.

«Κλειδί» του ράλι η υποεπένδυση των funds

«Τα στοιχεία σχετικά με τις θέσεις των funds στις ελληνικές μετοχές δείχνουν ότι παρά την ισχυρή άνοδο φέτος, οι επενδυτές είναι έντονα υποεπενδυμένοι στην Ελλάδα. Το 61% των κεφαλαίων που επενδύουν στις αναδυόμενες αγορές κατέχουν μηδενική συμμετοχή και κανένας επενδυτής δεν έχει θέση πάνω από 2% έναντι του 0,4% που είναι η στάθμιση του δείκτη αναφοράς MSCI, σύμφωνα με τα στοιχεία του EPFR. Τα ευρωπαϊκά αμοιβαία κεφάλαια απέχουν επίσης αλλά αυξάνονται. Η πιθανή αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης θα αποτελέσει ένα είδος «ευλογίας», αναφέρει η JP Morgan.