Σε κλείσιμο των long θέσεών της για τα ελληνικά ομόλογα προχωρά η JP Morgan, μετά το sell -off.
Ειδικότερα, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα προχωρά σε stop-out των long θέσεων που κατείχε στα ελληνικά 10ετή ομόλογα έναντι των πορτογαλικών καθώς, τα ελληνικά ομόλογα δέχθηκαν ένα απότομο sell-off την προηγουμένη εβδομάδα και ειδικά τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου.
Το sell off δύσκολα δικαιολογείται από τα θεμελιώδη μεγέθη και την προσφορά και πιθανότατα οφείλεται στο ότι ορισμένες εκτιμήσεις ροών έγιναν υπερβολικές λόγω της χαμηλής ρευστότητας της αγοράς, εξηγούν οι αναλυτές.
Η JP Morgan εξακολουθεί ωστόσο να διατηρεί μια μεσοπρόθεσμη εποικοδομητική στάση για τα ελληνικά ομόλογα, καθώς εκτιμά ότι η αγορά ήδη κινείται με ένα pricing στις υπερβολικές προσδοκίες για το tapering της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στις τρέχουσες αποτιμήσεις, και με discount στη βάση της ισχυρής οικονομικής δραστηριότητας και του πολιτικού και χρηματοδοτικού σκηνικού της χώρας. Επίσης, η JP Morgan εξακολουθεί να θεωρεί πως το πρόγραμμα επανεπενδύσεων στις λήξεις του έκτακτου προγράμματος πανδημίας (PEPP) αποτελεί ένα αξιόπιστο εργαλείο για την υποστήριξη των ελληνικών ομολόγων μετά τον Μάρτιο του 2022.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της JP Morgan, το spread του ελληνικού 10ετούς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου θα κινηθεί στις 180 μονάδες βάσης τον Μάρτιο του 2022 και στις 170 μονάδες βάσης τον Ιούνιο του 2022, παραμένοντας σε αυτό το εύρος τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2022.
Ανάπτυξη 5,2% το 2022
Η ανάπτυξη αναμένεται το 2022 στο 5,2%, με τον πληθωρισμό να παραμένει στο 1%, κάτω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (2%). Τα ελλείμματα επίσης θα παραμείνουν τόσο στο δημοσιονομικό μέτωπο όσο και στο εξωτερικό ισοζύγιο.
Το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 197% και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο 4%. Η ανεργία θα κυμανθεί στο 15,8%.
JP Morgan: Ελκυστικές οι ελληνικές τράπεζες – Διαχειρίσιμη η επιδείνωση στα ομόλογα