Johnny Depp vs Amber Heard: Αυτή τη στιγμή, όλα τα μάτια όσων παρακολουθούν τόσο τα celebrity news όσο και το κίνημα του MeToo είναι στραμμένα σε μία δίκη, που ξεκίνησε στις 11 Απριλίου και αναμένεται να διαρκέσει για πολύ καιρό ακόμα. Αντίδικοι είναι ο Johnny Depp και η Amber Heard, ενώ ανάμεσα στους μάρτυρες που έχουν κληθεί να καταθέσουν βρίσκονται ο Jason Momoa, ο James Franco και ο Elon Musk.

Για να καταλάβουμε πώς φτάσαμε μέχρι εκεί θα πρέπει να δούμε την εξέλιξη της μεταξύ τους σχέσης από τη γνωριμία μέχρι το διαζύγιο και -κυρίως- μετά από όλα όσα ακολούθησαν τη δημοσίευση του περίφημου άρθρου της Heard στη Washington Post.

Johnny Depp Vs Amber Heard: Το διαζύγιο

Οι δύο ηθοποιοί γνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας Μεθυσμένο Ημερολόγιο και έγιναν ζευγάρι το 2012. Παντρεύτηκαν το 2015. Τον Μάιο του 2016 η Heard κατέθεσε αίτηση διαζυγίου μαζί με περιοριστικά μέτρα εναντίον του Depp, τον οποίο κατηγόρησε για σωματική, λεκτική και συναισθηματική βία.

Ο Depp αρνήθηκε τα πάντα. Στη συνέχεια, η Heard απέσυρε την αίτηση για περιοριστικά μέτρα, αφού εξασφάλισε μία συμφωνία εκατομμυρίων για να ξεκινήσει η διαδικασία του διαζυγίου συναινετικά.

Ακολούθησε κοινή δήλωσή τους στα ΜΜΕ, στην οποία ανέφεραν ότι η σχέση τους υπήρξε έντονα παθιασμένη και κάποιες φορές εκρηκτική, αλλά πάντοτε υπήρχε αγάπη μεταξύ τους. Επίσης, ότι δεν κατατέθηκαν από καμία πλευρά κατηγορίες με σκοπό το ίδιον οικονομικό όφελος, αλλά και ότι κανείς τους δεν είχε ως σκοπό τη σωματική ή συναισθηματική βλάβη του άλλου.

Το διαζύγιο εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2017.

Johnny Depp Vs Amber Heard: Το άρθρο στη Washington Post και η απόλυση του Depp από την Disney

Όλα ίσως να είχαν τελειώσει με αυτή την κοινή δήλωση. Έλα όμως που μετά έσκασε το κίνημα του MeToo. Τον Δεκέμβριο του 2018, λοιπόν, η Amber Heard έγραψε ένα άρθρο γνώμης στη Washington Post, στο οποίο αναφερόταν στον εαυτό της ως ‘ένα δημόσιο πρόσωπο που εκπροσωπεί την ενδοοικογενειακή βία’. Επίσης ανέφερε ότι, αφού προέβη σε καταγγελία, έχασε έναν ρόλο και ένα συμβόλαιο με μία εταιρεία μόδας.

Στο επίμαχο άρθρο δεν κατονόμαζε τον Depp αλλά όλοι μπορούσαν να καταλάβουν για ποιον χτυπούσε η καμπάνα. Τέλος, σημείωνε ότι υπέφερε μετά την απόσυρση των κατηγοριών αλλά και ότι είχε το ‘προνόμιο’ να δει στην πράξη πώς οι θεσμοί προστατεύουν τους άντρες που κατηγορούνται για κακοποίηση.

Έναν χρόνο μετά από αυτό το άρθρο, ενώ επικρατούσε αβεβαιότητα σχετικά με την τύχη των Πειρατών της Καραϊβικήςκαι παράλληλα το κίνημα του MeToo γινόταν όλο και πιο δυνατό- η Disney αποφάσισε να σταματήσει να είναι ‘ένας από αυτούς τους θεσμούς’ και απέλυσε τον Johnny Depp, που απ’ ό,τι φαίνεται δεν θα γίνει ποτέ ξανά ο Jack Sparrow της.

Johnny Depp Vs Amber Heard: Οι αγωγές για δυσφήμιση

Τον Μάρτιο του 2020 ο Depp πέρασε στην αντεπίθεση καταθέτοντας αγωγή κατά της Heard για συκοφαντική δυσφήμιση, απαιτώντας από εκείνη ως αποζημίωση 50 εκατομμύρια δολάρια.

Για τις κατηγορίες που εκείνη είχε καταθέσει εναντίον του και στη συνέχεια τις πήρε πίσω (με το αζημίωτο), ανέφερε ότι ήταν ‘ευαπόδεικτα ψευδείς’. Δεν σταμάτησε, όμως, εκεί. Την κατηγόρησε, στην ίδια αγωγή, ότι το έκανε για να δώσει ώθηση στην καριέρα της μέσω της αυτοθυματοποίησής της.

Η Heard κατέθεσε νέα αγωγή-απάντηση στην αγωγή του Depp, στις 2 Σεπτεμβρίου του 2020, ζητώντας του 100 εκατομμύρια δολάρια, καθώς και εκείνη έχασε δουλειές και χρήματα, θεωρώντας ότι ο πρώην σύζυγός της ασκούσε πίεση μέσα από τα δίκτυά του για να απολυθεί, μεταξύ άλλων, από το Aquaman.

Johnny Depp Vs Amber Heard: Το άρθρο της Sun και η απόλυση από τα Fantastic Beasts

Μέχρι να ξεκινήσει η δίκη για αυτές τις αγωγές, το ζευγάρι ενεπλάκη σε μία ακόμα, αυτή τη φορά εξαιτίας ενός άρθρου στη Sun. Τον ίδιο Σεπτέμβριο, λοιπόν, βρέθηκαν ο ένας ενώπιον του άλλου σε ένα δικαστήριο του Λονδίνου, με αφορμή ένα άρθρο της βρετανικής εφημερίδας που χαρακτήριζε τον Depp ‘βίαιο σύζυγό’ (για την ακρίβεια, wife beater).

Ο Depp έχασε το δικαστήριο καθώς κρίθηκε ότι το περιεχόμενο του δημοσιεύματος ήταν, στην ουσία του, αληθές. Προσοχή, όμως. Το δικαστήριο δεν έκρινε το αν ο Depp όντως κακοποιούσε τη Heard. Απλώς ότι ήταν λογικό μια εφημερίδα να βασιστεί για ένα άρθρο της στις κατηγορίες εναντίον του.

Η απόφαση έγινε δεκτή από τον Depp και τους δικηγόρους του, παρότι κρίθηκε ‘ακαταλαβίστικη’.

Στον απόηχο της δίκης, ο Depp χάνει τη δουλειά του και από τη Warner. Αποφασίζεται η saga των Fantastic Beasts να συνεχιστεί χωρίς εκείνον.

Johnny Depp Vs Amber Heard: Η αληθινή δίκη

Έπρεπε, λοιπόν, να φτάσουμε στις 11 Απριλίου του 2022 για την ‘αληθινή δίκη’ που, πλέον, έχει να κάνει με τις εκατέρωθεν αγωγές περί συκοφαντικής δυσφήμισης. Το αν όντως υπήρξε κακοποίηση, οποιασδήποτε μορφής, εντός του γάμου τους, θα ληφθεί υπόψη μόνο ως ένα ‘συμπληρωματικό στοιχείο’ για το τι επιπτώσεις μπορεί να είχε στη δημόσια εικόνα και το εισόδημα καθενός εξ αυτών. Επίσης, σε περίπτωση που το δικαστήριο θεωρήσει ότι όντως υπήρξε κακοποίηση, δεν θα επιβάλλει ποινές γι’ αυτή, καθώς δεν εκδικάζει τίποτα άλλο παρά τα περί συκοφαντικής δυσφήμισης.

Πριν ξεκινήσει η δίκη, η Amber Heard, για να ρίξει τους τόνους, αποφάσισε να απέχει για ένα διάστημα από το Instagram, αφού πόσταρε ένα κείμενο με ‘συμφιλιωτικό’ μήνυμα.

Υπολογίζεται ότι η δίκη θα διαρκέσει για τουλάχιστον 6 εβδομάδες