Θετική για τις ελληνικές τράπεζες παραμένει η Jefferies και διατηρεί τις συστάσεις αγοράς.

Οι τιμές στόχοι των μετοχών παραμένουν αμετάβλητες με 2,70 ευρώ για τη μετοχή της Eurobank, 2,60 ευρώ για τη μετοχή της Alpha Bank, 10,35 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας και 5,25 ευρώ για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς. Τα περιθώρια ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα είναι από 28% έως 65%.

Οι ελληνικές τράπεζες φαίνεται να ποντάρουν στην αύξηση των υπό διαχείριση κεφαλαίων προκειμένου να αυξήσουν τα έσοδα τους μέσω των εταιρειών αμοιβαίων κεφαλαίων. Παρά την αύξηση του Μαΐου στο 3% και του πρώτου τριμήνου τους έτους στο 8% σε τριμηνιαία βάση, οι ελληνικές τράπεζες έχουν δρόμο να διανύσουν για να φτάσουν τους μέσους όρους της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Jefferies, η Ελλάδα εμφανίζει τη μικρότερη διείσδυση σε σχέση με τις αντίστοιχες χώρες της ΕΕ. Οι αμοιβές των τραπεζών ως ποσοστό του συνόλου ενεργητικού τους είναι χαμηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ και τις χώρες της Νότιας Ευρώπης. Οι εγχώριες τράπεζες εμφανίζουν κατά μέσο όρο απόδοση περίπου 0,55% ως ποσοστό του συνολικού τους ενεργητικού, με την Τράπεζα Πειραιώς να σημειώνει την υψηλότερη επίδοση με 0,74% και την Εθνική Τράπεζα τη χαμηλότερη με 0,50% για το προηγούμενο έτος. Σε σχέση με τις χώρες της ΕΕ, η Ελλάδα βρίσκεται σημαντικά χαμηλότερα, με τα κεφάλαια υπό διαχείριση ως ποσοστό του ΑΕΠ να ανέρχονται στο 10% περίπου έναντι 35% περίπου για την ΕΕ.

Συγκρίνοντας τα κεφάλαια υπό διαχείριση με τις καταθέσεις των νοικοκυριών, η Ελλάδα βρίσκεται επίσης κάτω από τις αντίστοιχες χώρες με ποσοστό 10% περίπου έναντι 46% του μέσου όρου της ΕΕ, επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα Jefferies.

Η αγορά του asset management

Τα μερίδια αγοράς τον προηγούμενο μήνα του έτους διατηρήθηκαν αμετάβλητα με τις Eurobank και Alpha Bank στις πρώτες θέσεις. H Alpha Bank έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη θετική μεταβολή μεριδίου σε ετήσια βάση με +1,80%. Οι καθαρές ροές ήταν χαμηλότερες τον Μάιο έναντι του Απριλίου, στα 389 εκατ. ευρώ έναντι 722 εκατ. ευρώ ή 3% των συνολικών κεφαλαίων υπό διαχείριση το Μάιο από 5% τον Απρίλιο.

Από τις  τέσσερις τράπεζες, η Eurobank κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς με 26% και η Εθνική Τράπεζα το μικρότερο με 11%. Σε όλη τη διάρκεια του Μαΐου, η Τράπεζα Πειραιώς σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση του μεριδίου αγοράς (+0,20%), ενώ η Alpha Bank είδε τη μεγαλύτερη μείωση του μεριδίου αγοράς (-0,19%). Οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες διατήρησαν 81% μερίδιο αγοράς στην  αγορά διαχείρισης κεφαλαίων τον Μάιο, όσο και τον προηγούμενο μήνα.

Το φετινό α’ τρίμηνο σημείωσε σημαντική άνοδο στις επενδυτικές αμοιβές, δηλαδή τα έσοδα που καταγράφουν οι τράπεζες από τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και τοbancassurance, με μέσο όρο 36% σε ετήσια βάση. Η Alpha Bank πρωταγωνιστεί σε αυτόν τον τομέα, έχοντας παράξει το μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων της από αμοιβές και προμήθειες από τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, ενώ η Εθνική Τράπεζα έχει το χαμηλότερο ποσοστό.

Από την άλλη, η Εθνική Τράπεζα είδε την ισχυρότερη βελτίωση σε σχέση με τους ανταγωνιστές της. Η Τράπεζα Πειραιώς πέτυχε συνολικά κεφάλαια ύψους 10 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο (περιλαμβάνει επίσης τα ιδιωτικά αλλά και θεσμικά χαρτοφυλάκια, όπως και τα περιουσιακά στοιχεία υπό θεματοφυλακή), το οποίο ήταν αυξημένο κατά 8%, επιτυγχάνοντας ήδη τον στόχο της για φέτος. Η Alpha Bank είδε μετατροπή των καταθέσεων νοικοκυριών σε κεφάλαια υπό διαχείριση, γεγονός που αντιστάθμισε τις εκροές κατά τη διάρκεια του τριμήνου. Η Eurobank είδε το σύνολο των διαχειριζόμενων κεφαλαίων να ανέρχεται σε 5,9 δισ. ευρώ, ή αύξηση 11% (συμπεριλαμβανομένων και των αμοιβαίων κεφαλαίων τρίτων), έναντι στόχου για φέτος στα 6,5 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: