Η JPMorgan Chase σημείωσε ισχυρά κέρδη για το τρίτο τρίμηνο μαζί με μια αυστηρή προειδοποίηση την Παρασκευή από το ανώτατο στέλεχος της σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο κόσμος από πολλαπλές απειλές.

«Αυτή μπορεί να είναι η πιο επικίνδυνη περίοδος που έχει δει ο κόσμος εδώ και δεκαετίες», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Jamie Dimon σε δήλωση που συνόδευε το δελτίο τύπου για τα οικονομικά αποτελέσματα της τράπεζας.

Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας σε περιουσιακά στοιχεία ανέφερε τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία καθώς και τις επιθέσεις που εξαπέλυσε η Χαμάς στο Ισραήλ το περασμένο Σαββατοκύριακο που είπε ότι «μπορεί να έχουν εκτεταμένες επιπτώσεις στις αγορές ενέργειας και τροφίμων, το παγκόσμιο εμπόριο και τις γεωπολιτικές σχέσεις».

Πέρα από τις στρατιωτικές συγκρούσεις, ο Dimon ανέφερε το αυξανόμενο εθνικό χρέος και τα «μεγαλύτερα δημοσιονομικά ελλείμματα σε καιρό ειρήνης» που είπε ότι αυξάνουν τους κινδύνους ο πληθωρισμός και τα επιτόκια να παραμείνουν υψηλά.

Μαζί με τα υψηλά επιτόκια, αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Federal Reserve να μειώσει τα ομόλογά της. Η διαδικασία, γνωστή ως ποσοτική σύσφιξη, «μειώνει τη ρευστότητα στο σύστημα σε μια εποχή που οι δυνατότητες δημιουργίας αγοράς περιορίζονται όλο και περισσότερο από κανονισμούς», είπε.

Ο Dimon είπε πρόσφατα ότι προειδοποιεί τους πελάτες για την πιθανότητα τα επιτόκια όχι μόνο να παραμείνουν υψηλά αλλά και να αυξηθούν σημαντικά από εδώ και πέρα.

«Ενώ ελπίζουμε για το καλύτερο, προετοιμάζουμε την Εταιρεία για ένα ευρύ φάσμα αποτελεσμάτων, ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε με συνέπεια για τους πελάτες ανεξάρτητα από το περιβάλλον», είπε.

Η JPMorgan Chase ανακοίνωσε κέρδη 13,15 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή 4,33 δολάρια ανά μετοχή για την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, άλμα 35% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Ο Dimon τόνισε περαιτέρω ότι η απόδοση προήλθε από οφέλη στα καθαρά έσοδα από τόκους και στο πιστωτικό κόστος που πιθανότατα δεν θα διαρκέσουν.

Διαβάστε ακόμη: