Οι πιθανότητες ύφεσης μπορεί να αυξάνονται καθώς η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) παλεύει με τον πληθωρισμό, αλλά είναι απίθανο να είναι μια βαθιά ύφεση ανέφερε ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της Μorgan Stanley, James Gorman.
«Προφανώς υπάρχει η πιθανότητα να πάμε σε ύφεση σε ποσοστό 50%-50% στην παρούσα φάση», είπε εχθες σε ένα οικονομικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε από την τράπεζά του με έδρα τη Νέα Υόρκη. Αυτό είναι υψηλότερο από την προηγούμενη εκτίμησή του για τον κίνδυνο ύφεσης 30%, όμως τώρα πρόσθεσε ότι «είναι απίθανο σε αυτό το στάδιο να πάμε σε βαθιά ή μακρά ύφεση».

Συναγερμός στις αγορές

Ο Gorman μιλούσε καθώς οι αγορές ήταν σε ελεύθερη πτώση εν μέσω προσδοκιών ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να καταπολεμήσουν επιθετικά τον πληθωρισμό. Τραπεζικά στελέχη έχουν σημάνει συναγερμό για την οικονομία πρόσφατα, καθώς η Fed αυξάνει τα επιτόκια και αναστρέφει τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Rival, Τζέιμι Ντάιμον, προέβλεψε «τυφώνα» στην οικονομία και τις αγορές εξαιτίας των κεντρικών τραπεζών και της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Ωστόσο, ο CEO της Morgan Stanley εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Fed θα μπορέσει τελικά να μειώσει τον πληθωρισμό από τα υψηλά πολλών δεκαετιών στα οποία βρίσκεται σήμερα.
Αξίζει, πάντως, να υπενθυμιστεί ότι ο Μάιος αποδείχτηκε μήνας έντονων διακυμάνσεων για τις αμερικανικές μετοχές, λόγω της έντονης ανησυχίας πως η οικονομία μπορεί να υποχωρήσει σε επίπεδα ύφεσης καθώς η Fed επιτάχυνε τον ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. Ενώ οι αγορές καταρρέουν, τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των καταναλωτικών και εταιρικών ισολογισμών, είναι σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι πιστεύουν οι αγορές, κάτι που δίνει άνεση στον Gorman, είπε.