Κάρολος Δαρβίνος, ένας τεράστιος επιστήμονας, ένα μοναδικό μυαλό που βοήθησε τον κόσμο να βγει από το σκοτάδι του θρησκευτικού δογματισμού και να ανακαλύψει την πραγματική του ιστορία και ρίζες. Ο βιολόγος που βρίσκεται πίσω από τη θεωρία της φυσικής εξέλιξης και του μηχανισμού της φυσικής επιλογής, που δημιούργησε τα διάφορα είδη στον πλανήτη, με έναν κοινό πρόγονο.

Πολλά από τα δεδομένα του σήμερα, ήταν κολάσιμα λόγια μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, πριν ο Βρετανός επιστήμονας παρουσιάσει τα αποτελέσματα των ερευνών του και αφήνοντας ελάχιστες ευκαιρίες για αντίλογο στο «παλιό καθεστώς». Ή μήπως δεν είναι έτσι ακριβώς;

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που κυκλοφορεί αργότερα μέσα στο μήνα, ο Dr Mike Sutton, βραβευμένος Βρετανός εγκληματολόγος, παρουσιάζει αποδείξεις για κάτι που μέχρι σήμερα υπήρχε σαν φήμη και ψίθυρος μεταξύ των βιολόγων και όχι μόνο. Ο Stutton παρουσιάζει στοιχεία με τα οποία αποδεικνύει πως ο Δαρβίνος «δανείστηκε» για να το θέσουμε ευγενικά, τη θεωρία του από άλλον συνάδελφο, παρουσιάζοντάς τη σαν δική του.

Εκμεταλλευόμενος τις ισχυρές του γνωριμίες που του εξασφάλιζαν μεγαλύτερη κάλυψη από τον τύπο και την επιστημονική κοινότητα, κατάφερε να κάνει διάσημη τη θεωρία της φυσικής εξέλιξης, 28 χρόνια μετά την πρώτη της δημοσίευση, μην αναφέροντας ποτέ τον πραγματικό της εμπνευστή.

Στο ‘’Science Fraud: Darwin’s Plagiarism Of Patrick Matthew’s Theory’’ o Sutton αναφέρεται στον Σκωτσέζο έμπορο σιτηρών και δασολόγο Patrick Matthew και τη θεωρία του περί ‘’Φυσικής διαδικασίας της επιλογής’’ που δημοσιεύτηκε το 1831 στο ‘’On Naval Timber And Agriculture’’. 28 χρόνια αργότερα, ο Δαρβίνος στην «Εξέλιξη των Ειδών» εμφανίζεται να μιλάει για ‘’Διαδικασία Φυσικής Επιλογής’’, αλλάζοντας τη σειρά των λέξεων και παρουσιάζοντας τη θεωρία σαν αποτέλεσμα δικών του σκέψεων και ερευνών.

Σε αρκετές περιπτώσεις, όπως αναφέρει ο Sutton στο βιβλίο του, ο Δαρβίνος, όταν κλήθηκε να αντιμετωπίσει τον Matthew ανέφερε παντελή άγνοια για τον ίδιο και το έργο του. Αποδεικνύεται ότι υπάρχουν περισσότερες από 30 εκδόσεις τις οποίες οι στενοί συνεργάτες του Δαρβίνου αναφέρουν και έχουν αξιολογήσει, οι οποίες στηρίζονται πάνω σε αυτές ακριβώς τις θεωρίες. Ακόμα και ο ίδιος ο Δαρβίνος έχει αναφερθεί μέσα στη δουλειά του σε 5 τουλάχιστον έργα, στα οποία εμπεριέχονται τα ευρήματα του Matthew, γεγονός που αποτελεί ατράνταχτο στοιχείο για τα ψεύδη του.

Αν τα παραπάνω δεν είναι αρκετά, ένα γράμμα της συζύγου του Δαρβίνου προς τον Matthew, εκ μέρους του άρρωστου, όπως λέει, άντρα της, στο οποίο παραδέχεται ότι ο Κάρολος είναι πιο πιστός στην αυθεντική του θεωρία από ότι ήταν ο ίδιος. Και τι πιο τρανταχτό από το να βγαίνουν από την ίδια την οικογένεια του Δαρβίνου λόγια παραδοχής για την καταγωγή της πραγματικής θεωρίας της εξέλιξης;

Σε όποιον τελικά και αν ανήκει, η θεωρία και οι δρόμοι που άνοιξε για την ανθρωπότητα, παραμένουν το ίδιο σημαντικά. Το ζήτημα είναι πάνω από όλα ηθικό και αν και μετά θάνατο, αξίζει να αποδοθούν τα εύσημα εκεί που πραγματικά ανήκουν. Και το βιβλίο του Sutton ίσως να βοηθήσει σε αυτό.