Θετικές εντυπώσεις αναφέρει ότι αποκόμισε μια μικρή ιταλική εφημερίδα που δημοσίευε για ένα μήνα ένα καθημερινό τετρασέλιδο γραμμένο από τεχνητή νοημοσύνη.
Η νέα τεχνολογία δεν απειλεί τις δουλειές των δημοσιογράφων, διαβεβαίωσε μιλώντας στο Reuters ο Κλαούντιο Τσεράζα, διευθυντής της συντηρητικής εφημερίδας Il Foglio.
Όπως είπε, η δοκιμή ήταν επιτυχημένη και αύξησε τις πωλήσεις, οπότε η εφημερίδα αποφάσισε να δημοσιεύει στο εξής ένα εβδομαδιαίο ένθετο γραμμένο από ΑΙ.
Η Il Foglio, με προσωπικό μόλις 22 ατόμων, θα χρησιμοποιεί επίσης τεχνητή νοημοσύνη για να γράφει θέματα στα οποία οι δημοσιογράφοι της δεν έχουν εξειδίκευση, όπως ένα άρθρο αστρονομίας που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.
Το σύστημα χρειάζεται λίγα λεπτά για να χτενίσει ένα βιβλίο των 700 σελίδων και να γράψει μια κριτική.
«Ορισμένοι εκδότες βλέπουν την ΑΙ ως μέσο για να μειώσουν τους δημοσιογράφους και να αυξήσουν τις μηχανές. Αυτό είναι λάθος και καταστροφικό» δήλωσε ο Τσεράζα.
«Το ουσιώδες είναι να κατανοήσεις τι μπορείς να κάνεις περισσότερο, όχι λιγότερο» είπε σε μια μικρή ομάδα ξένων δημοσιογράφων.
Ταλέντο στην ειρωνία
Η νέα τεχνολογία, συνέχισε, δημιουργεί επαγγελματικές ερωτήσεις για όσους «γνωρίζουν πώς να κάνουν τα σωστά ερωτήματα». Η ΑΙ μπορεί να ενισχύσει την ποιοτική δημοσιογραφία αναγκάζοντας τους δημοσιογράφους να κάνουν καλύτερα και πιο πρωτότυπα ρεπορτάζ, εκτίμησε.
«Οι συντάκτες θα αναγκαστούν να βρουν νέα στοιχεία ώστε να γίνουν πιο δημιουργικοί» είπε ο Τσεράζα.
Δήλωσε μάλιστα εντυπωσιασμένος από τις επιδόσεις της τεχνητής νοημοσύνης.
«Το πιο μυστήριο πράγμα, το πιο απίστευτο, ήταν ότι η αίσθηση ειρωνείας της ΑΙ ήταν εξαρχής αυθεντική» είπε ο Τσεράζα. «Αν της ζητήσεις να γράψει ένα ειρωνικό άρθρο για οποιοδήποτε θέμα, ξέρει πώς να το κάνει».
Το σύστημα χρειάζεται λίγα λεπτά για να χτενίσει ένα βιβλίο των 700 σελίδων και να γράψει μια κριτική. Πρώτα όμως πρέπει κάποιος να της πει αν η κριτική πρέπει να είναι θετική ή αρνητική.
Αυτή η έλλειψη κριτικής σκέψης αποτελεί μειονέκτημα, αναγνώρισε ο Τσεράζα. «Αν δώσεις σε έναν δημοσιογράφο κατευθύνσεις για ένα άρθρο, είναι καλό για μένα να τους ακούω να λένε ‘όχι’» είπε ο διευθυντής της Il Foglio.
«Η συζήτηση αυτή είναι θεμελιώδης αλλά δεν υπάρχει με την ΑΙ».
Ο Τσεράζα αναγνώρισε ακόμα ότι το σύστημα κάνει ενίοτε πραγματολογικά λάθη και δεν επικαιροποιεί τις γνώσεις του αρκετά τακτικά. Ως αποτέλεσμα, επιμένει να αγνοεί το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ επανεξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ.
Διαβάστε ακόμη:
- Ο Σωκράτης Κόκκαλης ξαναχτυπά: Μετασχηματισμός – κίνηση ματ μέσω Ευρώπη Holdings
- Ανάγκη ρύθμισης της παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
- Ελεγχόμενο χάος από τον Ντόναλντ Τραμπ – Στήνει παγίδες στις αγορές
- Άδεια η Αθήνα μετά τη μεγάλη έξοδο για το Πάσχα – ΕΙΚΟΝΕΣ