Ιός με εποχιακά χαρακτηριστικά, ο οποίος πλήττει το αναπνευστικό σύστημα (πρόκειται για τον Rsv, Αναπνευστικό συγκυτιακό ιό) τις τελευταίες ημέρες διαδίδεται με αυξανόμενο ρυθμό στην Ιταλία.

Σύμφωνα με τον Τύπο, ο Rsv, ο οποίος είναι γνωστός στους επιστήμονες, φέτος διαδόθηκε δυο μήνες νωρίτερα απ΄ότι συνέβαινε στο παρελθόν. Μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα κυρίως σε νεογέννητα και παιδιά πολύ μικρής ηλικίας, με πνευμονία και βρογχιολίτιδα.

Στη Ρώμη και στην Πάδοβα, γράφει η εφημερίδα La Repubblica, είκοσι έξι νεογέννητα έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Εξ αυτών, έξι έχουν μεταφερθεί στην μονάδα εντατικής θεραπείας.

Που οφείλεται

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η “πρόωρη”, φετινή κυκλοφορία του συγκεκριμένου ιού, οφείλεται και στη χαλάρωση των μέτρων προστασίας που είχαν υιοθετηθεί για την Covid 19. Κυρίως, στο ότι έχει μειωθεί η χρήση της προστατευτικής μάσκας.

Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν τα μωρά που γεννήθηκαν πρόωρα, πάσχουν από νόσους του αναπνευστικού συστήματος ή από συγγενή καρδιοπάθεια. Προς το παρόν δεν έχει εγκριθεί κάποιο εμβόλιο και οι ειδικοί τονίζουν ότι το μόνο αποτελεσματικό όπλο είναι η πρόληψη, με συχνό πλύσιμο των χεριών, χρήση μάσκας, αλλά και χάρτινων μαντιλιών μιας χρήσεως.