Ο κύβος ερρίφθη στην Ιταλία, καθώς η πολιτική κρίση οδηγεί σε πρόωρες εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου.

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα υπέγραψε πριν λίγο την απόφαση για τη διάλυση της Βουλής και της Γερουσίας, κάτι που σημαίνει ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν εντός των επόμενων 70 ημερών.

Ο Ιταλός πρόεδρος εκτιμά ότι «δεν υπάρχουν προοπτικές για τη σύσταση μιας νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας», μέχρι το τέλος της παρούσας νομοθετικής περιόδου.

Παράλληλα, σημείωσε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί μέσα στα καθορισμένα χρονικά πλαίσια το Σχέδιο Ανάκαμψης, να καταπολεμηθεί η πανδημία κορωνοϊού και «να ολοκληρωθεί μια σειρά διαδικασιών προς το συμφέρον της Ιταλίας».

Η παραίτηση 

Την περασμένη Πέμπτη, ο Ντράγκι ανακοίνωσε ότι παραιτείται από τον πρωθυπουργικό θώκο όπου ηγούνταν μιας εύθραυστης κυβέρνησης συνασπισμού. Όμως ο πρόεδρος δεν έκανε αποδεκτή την παραίτησή του και του ζήτησε να προχωρήσει σε νέες διαπραγματεύσεις με τα μέλη του ιταλικού κοινοβουλίου με την ελπίδα να αποφευχθεί η πολιτική κρίση και οι πρόωρες εκλογές.

Την Τετάρτη η κυβέρνηση Ντράγκι εξασφάλισε τελικά την ψήφο εμπιστοσύνης από την Γερουσία της Ρώμης, παραμένοντας ωστόσο υπό κατάρρευση.

Τα τρία κύρια κόμματα του συνασπισμού, Πέντε Αστέρια, Φόρτσα Ιτάλια και Λέγκα, αρνήθηκαν να λάβουν μέρος στην ψηφοφορία, «τορπιλίζοντας» ουσιαστικά τη κυβέρνησή του.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός έλαβε 95 ψήφους υπέρ και 38 κατά στη Γερουσία των 315 μελών, αλλά αυτή η η επικράτηση, ουσιαστικά δεν έχει αντίκτυπο. Υπενθυμίζεται ότι στην ιταλική γερουσία, για την απόλυτη πλειοψηφία, απαιτούνται 158 ψήφοι.

Όπως μεταδίδει η ιταλική δημόσια τηλεόραση της Rai, η κύρια ανησυχία στην φάση αυτή είναι η διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας και η συγκράτηση του «σπρεντ», το οποίο σήμερα ξεπέρασε τις 240 μονάδες.

Ο παραιτηθείς Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός συναντήθηκε πριν από λίγο και με την πρόεδρο της ιταλικής γερουσίας, Ελιζαμπέτα Καζελάτι, και την ώρα αυτή επιστρέφει στη βουλή, για την τυπική ολοκλήρωση της συνεδρίασης του σώματος.