Ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Eni έκανε γνωστό ότι άνοιξε εναν λογαριασμό σε ρούβλια και έναν σε ευρώ, στη ρωσική Gazprom Bank, σύμφωνα με υπόδειξη της εταιρίας Gazprom Export «η οποία απαίτησε, μονομερώς, την τροποποίηση των ισχυόντων συμβολαίων».

Η ιταλική εταιρεία υποστήριξε ότι η απόφαση ελήφθη με σεβασμό στο διεθνές πλαίσιο κυρώσεων και με τη σύμφωνη γνώμη των ιταλικών Αρχών.

Η Εni κατέστησε σαφές, τέλος, ότι η Ρωσία θα επωμισθεί κάθε τυχόν κόστος που μπορεί να προκύψει από την νέα, αυτή, διαδικασία πληρωμής.

Κομισιόν: Η φόρμουλα για την πληρωμή του ρωσικού αερίου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε διευκρινίσεις για τον τρόπο που οι εταιρείες της Ε.Ε. μπορούν να πληρώσουν για ρωσικό αέριο χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις της κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με επικαιροποιημένη οδηγία για το θέμα.

Σύμφωνα με το Reuters, η Κομισιόν είπε στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον περασμένο μήνα ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες μπορούν να πληρώσουν για το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά μόνο υπό προϋποθέσεις. Η Ρωσία είχε πει στους ξένους αγοραστές να αρχίσουν να πληρώνουν για φυσικό αέριο σε ρούβλια αλλιώς θα έχαναν τις προμήθειες τους.

Πώς δεν θα παραβιάζονται οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Σε επικαιροποιημένη οδηγία, που κοινοποιήθηκε στα κράτη της Ε.Ε. την Παρασκευή, η Επιτροπή επιβεβαίωσε την προηγούμενη οδηγία της. Είπε ότι οι κυρώσεις της Ε.Ε. δεν εμποδίζουν τις εταιρείες να ανοίξουν λογαριασμό σε καθορισμένη τράπεζα και ότι μπορούν να πληρώσουν για το ρωσικό αέριο – αρκεί να το κάνουν στο νόμισμα που έχει συμφωνηθεί στα υπάρχοντα συμβόλαια και να δηλώνουν ότι η συναλλαγή έχει ολοκληρωθεί όταν πληρωθεί σε αυτό το νόμισμα.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε σήμερα ότι το άνοιγμα λογαριασμού σε ρούβλια στη Gazprombank θα παραβίαζε το καθεστώς κυρώσεων της ΕΕ.