Βρέθηκε η «χρυσή τομή» και τις επόμενες 8 ημέρες, ως τις 25 Μαΐου οι ελληνικές εταιρείες που έχουν συναλλαγές με τη Gazprom θα καταβάλλουν κανονικά τα ποσά για τις ποσότητες φυσικού αερίου που αγοράζουν.

«Η Κομισιόν άλλαξε με διπλωματικό τρόπο τις κατευθυντήριες οδηγίες προς τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. και έτσι ανοίγει ο δρόμος για πληρωμές σύμφωνα με όσα ορίζει το διάταγμα Πούτιν» μας έλεγε έλληνας τεχνοκράτης των Βρυξελλών που γνωρίζει πολύ καλά το παρασκήνιο στην ΕΕ.

Πηγή του ΥΠΕΝ σχολίασε σχετικά: «όντως το θέμα διευθετήθηκε αλλά η ζήτηση σε φυσικό αέριο είναι χαμηλή αυτήν την περίοδο.

Συνεπώς το ενδεχόμενο πρόκλησης διακοπής της ροής του καυσίμου από τη Ρωσίας δεν θα έφερνε τις ανάγκες της χώρας σε οριακό σημείο.

Ήδη και οι ελληνικές εταιρείες εισαγωγής ρωσικού αερίου, ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ και Μυτιληναίος εκτιμούν ότι το θέμα θα λήξει σύντομα.

Περιμένουν και τις σχετικές οδηγίες της Κομισιόν και σε συνεννόηση με την κυβέρνηση να πληρώσουν τα οφειλόμενα».

Άλλο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ σχολιάζει: «εμείς ως κυβέρνηση αλλά και η αγορά συνεχίζουν να διατηρούν σε ισχύ τα σχέδια έκτακτης ανάγκης καθώς οι αβεβαιότητες ως προς την επάρκεια και την ασφάλεια εφοδιασμού παραμένουν όσο διαρκεί και ο πόλεμος στην Ουκρανία».

Παράλληλα η Gazprom ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να προμηθεύει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, μέσω του σημείου εισόδου Σούτζα, με τις ποσότητες την Τρίτη να διαμορφώνονται σε 50 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm), από 46,8 mcm τη Δευτέρα, όπως μετέδωσε το Reuters.

Μια αίτηση για την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του κύριου σημείου εισόδου Σοχρανόφκα απορρίφθηκε από την Ουκρανία, δήλωσε η εταιρεία.

Επίσης, η μεγάλη γαλλική ενεργειακή εταιρεία Engie βρίσκεται σε συζητήσεις με τη ρωσική Gazprom για πληρωμές του φυσικού αερίου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Engie όπου γνωστοποιήθηκαν μεγαλύτερα του αναμενόμενου κέρδη για το α’ τρίμηνο του 2022.

«Η Engie είναι σε συζητήσεις με την Gazprom σχετικά με τους τρόπους πληρωμής για το ρωσικό αέριο. Η εταιρεία έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις πληρωμών της, από τη στιγμή που αυτές συμμορφώνονται με το πλαίσιο κυρώσεων της ΕΕ και δεδομένου πως θα αλλάζει την ισορροπία κινδύνων για την Engie» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η έκθεση της Engie στην Gazprom ανέρχεται σε 15 TWh, έχοντας μειώσει το «άνοιγμα» της κατά 5 TWh από τα τέλη του Μαρτίου.

Παράλληλα, η διοίκηση του γαλλικού ομίλου εξετάζει την αύξηση προμηθειών αερίου και από άλλους προμηθευτές.

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα η ιταλική Eni ανακοίνωσε πως συμφώνησε με την Gazprom για πληρωμή των προμηθειών φυσικού αερίου σε ρούβλια.

Τα έσοδα της Engie για το α’ τρίμηνο του 2022 διαμορφώθηκαν σε 25,6% δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 85% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2021.

Τα κέρδη προ φόρων EBIT ανήλθαν σε 3,5 δισ. ευρώ, αυξημένα 74% σε ετήσιο επίπεδο.