Δεν περιμένουν τις αποφάσεις των Ευρωπαίων οι εταιρείες που αγοράζουν ρωσικό φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα να κάνουν ουρές για να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλι στην Gazprombank.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο αριθμός των εταιρειών διπλασιάστηκε, καθώς άλλες δέκα εταιρείες άνοιξαν λογαριασμούς, ενώ άλλες 14 ζητούν τα σχετικά έγγραφα και βρίσκονται στην αναμονή.

Οι Ευρωπαίοι αγοραστές αγωνίζονται εδώ και εβδομάδες για να καταλάβουν πώς μπορούν να ανταποκριθούν στην εντολή του Πούτιν να πληρώσουν για το ρωσικό αέριο σε ρούβλια από την 1η Απριλίου και να μην έρθουν σε αντίθεση με τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιβλήθηκαν για την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον νέο μηχανισμό, οι πελάτες πρέπει να ανοίξουν δύο λογαριασμούς: έναν σε ξένο νόμισμα και έναν σε ρούβλια στην Gazprombank. Αφού η Πολωνία και η Βουλγαρία απέρριψαν αυτούς τους όρους, η Gazprom PJSC διέκοψε τις ροές φυσικού αερίου προς αυτές στα τέλη Απριλίου.

Σφίγγει ο κλοιός για την Ευρώπη

Καθώς οι προθεσμίες πληρωμής για τις προμήθειες του Απριλίου πλησιάζουν αργότερα αυτό τον μήνα για μεγάλους αγοραστές από τη Δυτική Ευρώπη, η Ρωσία έχει κινηθεί για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της ΕΕ ότι ο μηχανισμός πληρωμών ενδέχεται να παραβιάζει τις κυρώσεις. Πρόσωπο κοντά στην Gazprom είπε ότι οι τρέχοντες όροι σημαίνουν ότι η συναλλαγή ουσιαστικά ολοκληρώνεται μόλις ο αγοραστής πληρώσει ξένο νόμισμα στην Gazprombank, καθώς η μεταγενέστερη μετατροπή σε ρούβλια είναι αυτόματη και δεν αφορά την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, η οποία υπόκειται σε κυρώσεις της ΕΕ.

Το μπλοκ μέχρι στιγμής δεν έχει πει εάν οι ρωσικές αλλαγές κατευνάζουν τις ανησυχίες του, αλλά ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δήλωσε χθες ότι οι εταιρείες θα μπορούν να πληρώνουν για το φυσικό αέριο σε ρούβλια χωρίς να παραβιάζουν τους περιορισμούς.

«Οι περισσότεροι από τους εισαγωγείς αερίου έχουν ήδη ανοίξει τον λογαριασμό τους σε ρούβλια με την Gazprom», είπε σε συνέντευξη Τύπου. Συμπλήρωσε ότι ο κορυφαίος εισαγωγέας αερίου της Γερμανίας είχε ήδη πληρώσει σε ρούβλια. Όπως η Ιταλία, η Γερμανία είναι μεγάλος καταναλωτής ρωσικού φυσικού αερίου.

Πρόσωπο κοντά στην Gazprom ανέφερε ότι ο αριθμός των πελατών που έχουν πληρώσει σε ρούβλια παραμένει στους τέσσερις, ο ίδιος με τα τέλη του περασμένου μήνα. Οι πληρωμές από άλλους αγοραστές αναμένονται αργότερα αυτό τον μήνα, είπε.