Το Toyota Yaris κατέρριψε ένα ιστορικό ρεκόρ στον τομέα της παραγωγής, αφού κατασκευάσθηκε το αυτοκίνητο που φέρει στο πλαίσιο τον αριθμό 10.000.000, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Πρόκειται για ένα Yaris GR SPORT, που δημιουργήθηκε στο εργοστάσιο της Toyota στη Γαλλία, όπου εδρεύει η παραγωγή Yaris στην Ευρώπη, από το 2001. Το πολυβραβευμένο ιαπωνικό μοντέλο που βρίσκεται στη αγορά εδώ και σχεδόν 25 χρονιά αποτελεί σημείο αναφοράς στην κατηγορία του, για τις καινοτομίες που λάνσαρε.

Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2023, οι συνολικές πωλήσεις του Yaris στην Ευρώπη έφθασαν τις 5.155.506 μονάδες από όταν κυκλοφόρησε η πρώτη γενιά Yaris, το 1999. Το 2022, οι πωλήσεις του αντιπροσώπευαν πάνω από το 1/3 των συνολικών πωλήσεων της Toyota στην Ευρώπη, με 185.781 Yaris, 156.086 Yaris Cross και 5.392 GR Yaris, που αντιπροσωπεύουν το 8% του συνολικού τμήματος.

Το Yaris είναι ένα μοντέλο που κατασκευάζεται σε όλα τα εργοστάσια του κόσμου. Η αρχική παραγωγή άρχισε τον Ιανουάριο του 1999 στο εργοστάσιο Takaoka στο Aichi της Ιαπωνίας. Σήμερα, παράγεται σε δέκα χώρες: Ιαπωνία, Βραζιλία, Κίνα, Ταϊβάν, Ινδονησία, Μαλαισία, Πακιστάν, Ταϊλάνδη, Γαλλία και Τσεχία.

Στην Ευρώπη, η Toyota Motor Manufacturing France παράγει το Yaris από το 2001 και το Yaris Cross από το 2021, την ίδια χρονιά που η Toyota Motor Manufacturing Czech Republic στο Kolin εκκίνησε, επίσης, την παραγωγή ώστε να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για το μοντέλο. στην Ευρώπη. Η συνολική ευρωπαϊκή παραγωγή της οικογένειας Yaris έφθασε τα 4.6 εκατομμύρια, μέχρι το τέλος του περασμένου έτους.

Βασικά εξαρτήματα του Yaris, όπως οι βενζινοκινητήρες και οι υβριδικοί ηλεκτρικοί κινητήρες και τα κιβώτια ταχυτήτων παράγονται τοπικά, στην Toyota Motor Manufacturing Poland, η οποία προμηθεύει τόσο την TMMF, όσο και την TMMCZ.

Διαβάστε ακόμη: