Οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ ευθύνονται για την δολοφονία του συνταγματάρχη της «Δύναμης Αλ-Κοντς» των «Φρουρών της Επανάστασης», Χασάν Σαγιάντ Χονταγιαρί, την περασμένη Κυριακή στο κέντρο της Τεχεράνης, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times. Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα οι Ισραηλινές αρχές έχουν ενημερώσει σχετικά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η «Δύναμη Αλ-Κοντς» δραστηριοποιείται στο Ιράκ και στη Συρία. Η εφημερίδα επικαλείται πηγή των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας, η οποία επεξήγησε ότι η συγκεκριμένη ενέργεια είχε σκοπό να προειδοποιήσει το Ιράν να σταματήσει να στοχεύει εβραϊκούς και ισραηλινούς στόχους που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Χθες οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι οι «Φρουροί της Επανάστασης» παραμένουν καταχωρημένοι στον κατάλογο των διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων. Η χθεσινή οριστική απόφαση έδωσε τέλος στις ισραηλινές ανησυχίες, που είχαν προκληθεί τον περασμένο Μάρτιο από δημοσιογραφικές πληροφορίες που έφεραν τις ΗΠΑ να προτίθενται να διαγράψουν από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων τον συγκεκριμένο ιρανικό στρατιωτικό σχηματισμό, προκειμένου να βρεθεί διέξοδος στις διαπραγματεύσεις για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Την απόφαση της διακυβέρνησης Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε προχθές με δήλωσή του ο ισραηλινός Πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ και χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ.

Ο Χονταγιαρί δολοφονήθηκε με πέντε σφαίρες στο κεφάλι λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι του στην ανατολική Τεχεράνη από δύο άγνωστους επιβαίνοντες σε μοτοσυκλέτα, τους οποίους αναζητούν οι ιρανικές αρχές.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, ο Χονταγιαρί σχετιζόταν με απόπειρες δολοφονίας Ισραηλινών πολιτών σε χώρες του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων και στην Κύπρο.

«Εκδίκηση» θέλει το Ιράν

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσίν προειδοποίησε πριν από λίγες ημέρες, ότι η Τεχεράνη «θα πάρει εκδίκηση» για τη δολοφονία.

«Δεν αμφιβάλω ότι θα πάρουμε εκδίκηση για το αίμα αυτού του μεγάλου μάρτυρα», δήλωσε ο Ραϊσί μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το χέρι της παγκόσμιας αλαζονείας εμπλέκεται σε αυτό το έγκλημα», δήλωσε ο Ραϊσί, χρησιμοποιώντας αυτή την έκφραση για να αναφερθεί στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

«Επιμένω οι αξιωματούχοι ασφαλείας να αναζητήσουν με σοβαρότητα (τον δολοφόνο)», πρόσθεσε ο Ιρανός πρόεδρος.