Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συνεδριάζουν εκτάκτως μέσω τηλεδιάσκεψης προκειμένου να ζητήσουν την κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.

Όπως έγινε γνωστό από τον επικεφαλής της διπλωματίας της Μάλτας, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα προσφέρει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια και θα προσπαθήσει να επανεκκινήσει την ειρηνευτική διαδικασία.

Στη Λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ ταξίδεψε την Τρίτη 18/5 ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, στo πλαίσιo πρωτοβουλίας της χώρας μας για εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης.

Ο ΥΠΕΞ της Μάλτας, Εβαρίστ Μπαρτόλο, είπε στο πρακτορείο Reuters ότι είναι κρίσιμης σημασίας να είναι ανοιχτός ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην εξεύρεση μιας λύσης για το Μεσανατολικό, επειδή «αν δεν αντιμετωπίσουμε τα αίτια, (η βία) θα ξανασυμβεί».

«Πιστεύω ότι δεν είμαι υπερβολικά αισιόδοξος όταν λέω ότι, αυτό που πιθανότατα θα βγει (από τη σημερινή τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ της ΕΕ) είναι μια έκκληση για κατάπαυση του πυρός, μια προσφορά για ανθρωπιστική βοήθεια και κατόπιν να δούμε πώς θα ξαναρχίσει η πολιτική διαδικασία», πρόσθεσε.

Έκκληση ΕΕ για συνεργασία ΗΠΑ-Ρωσίας

 


Αφού επιτευχθεί η κατάπαυση του πυρός, η ΕΕ θα πρέπει «να εργαστεί με τις ΗΠΑ, να εργαστεί με τη Ρωσία, για να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει την κατάσταση», κατέληξε ο Μπαρτόλο.

Την αποκλιμάκωση της βίας μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς ζήτησε άλλωστε και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον Ισραηλινό ομόλογό του, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

«Ο Όστιν επανέλαβε την αταλάντευτη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και την προστασία των Ισραηλινών πολιτών», ενώ εξέφρασε επίσης τη λύπη του για τον χαμό αθώων Ισραηλινών και Παλαιστινίων, είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι. Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός ζήτησε να υπάρξει αποκλιμάκωση και να επανέλθει η ηρεμία στην περιοχή, πρόσθεσε.