Πιθανή συμφωνία της Τουρκίας με τη Χαμάς για την ΑΟΖ θα οδηγήσει σε απευθείας στρατιωτική σύγκρουση με το Ισραήλ, προειδοποιεί η Jerusalem Post.
Η εφημερίδα σχολιάζει το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak περί εφαρμογής του «μοντέλου της Λιβύης» από την Τουρκία, με την υπογραφή συμφωνίας για να αποκτήσει πρόσβαση σε δικαιώματα στα ύδατα και στο φυσικό αέριο στα ανοικτά του Ισραήλ.
«Το σενάριο για τη συμφωνία Τουρκίας Χαμάς που προωθείται από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, πιθανώς με την υποστήριξη της κυβέρνησης Ερντογάν, ισχυρίζεται ότι η Τουρκία μπορεί να υπογράψει συμφωνία με τους Παλαιστινίους και να αυξήσει τη στήριξή τους δια θαλάσσης. Μία τέτοια εξέλιξη θα έθετε το Ισραήλ και την Τουρκία σε πορεία στρατιωτικής σύγκρουσης.
Η Τουρκία φιλοξενεί ηγέτες της Χαμάς και υποστηρίζει τη Χαμάς. Το δυνητικό της σχέδιο για τη σύνδεση Τουρκίας και Γάζας δια θαλάσσης θα βλάψει τα σχέδια αγωγών φυσικού αερίου του Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα», τονίζει η Jerusalem Post.
Που στοχεύει ο Ερντογάν
Ο στόχος για την Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν να αγνοήσει τους ισχυρισμούς της Ελλάδας και της Κύπρου σχετικά με τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες και τμήματα υποθαλάσσιων περιοχών για έρευνες και να δημιουργήσει μια τουρκική «γαλάζια πατρίδα», «αρπάζοντας» όλη τη Μεσόγειο γύρω από την Κύπρο, τα ελληνικά νησιά και τώρα κοντά στο Ισραήλ, εξηγεί η εφημερίδα.
Οι επιδιώξεις της Τουρκίας δεν έχουν προηγούμενο σε διεθνείς ή ναυτικούς νόμους και κανόνες. Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε την Τουρκία, η οποία είχε εξουσιοδοτηθεί από την προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση, να στείλει το ναυτικό της με «ερευνητικά σκάφη» για να πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχές που συνήθως διεκδικεί η Ελλάδα, σημειώνει το δημοσίευμα.
Σε μια προσπάθεια να εξηγήσεις τις τουρκικές προθέσεις, η Jerusalem Post εξηγεί ότι η Άγκυρα σκοπεύει τραβήξει μια γραμμή από την τουρκική ακτή απευθείας στη Γάζα, φαινομενικά διαιρώντας τη θάλασσα και δημιουργώντας ένα διάδρομο. Αυτό θα αποκόψει το Ισραήλ από την Ελλάδα και τον αγωγό της Ανατολικής Μεσογείου που θέλουν να χτίσουν το Ισραήλ η Ελλάδα και η Κύπρος.
«Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η Κύπρος δεν υπάρχει και ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν δικαιώματα κυριαρχίας γύρω τους. Η Ελλάδα και η Κύπρος βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά, υποστηρίζοντας ότι μεγάλο μέρος της Μεσογείου γύρω από την Κύπρο και τα ελληνικά νησιά συνδέεται με αυτά.
Η Κύπρος έχει συνάψει συμφωνίες με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, ενώ και η Ελλάδα με την Αίγυπτο έχουν υπογράψει συμφωνίες και διατηρούν καλές σχέσεις», σημειώνεται.