Μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε η υπουργός Υγείας της Ισπανίας, Καρολίνα Νταρίας, για τον νόμο που καθιστά υποχρεωτική τη χρήση μάσκας παντού, η υπουργός αναγνώρισε πως θα μπορούσαν να υπάρξουν εξαιρέσεις, τις οποίες επεξεργάζεται η ομάδα των ειδικών. Οι εξαιρέσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ανοιχτούς χώρους χωρίς επαφή με άλλα άτομα. Ο νόμος δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Boletín Oficial del Estado, ΒΟΕ).

«Είναι σημαντικό να εναρμονίσουμε, να ομογενοποιήσουμε και να προσαρμόσουμε τα μέτρα. Γι ‘αυτό πρότεινα να εργαστώ με τεχνικό τρόπο, για την επίτευξη αυτών των τριών στόχων», δήλωσε η Νταρίας την Τετάρτη στη συνέντευξη Τύπου μετά το Διαπεριφερειακό Συμβούλιο Υγείας. Στην ομιλία της από το Βαγιαδολίδ, η υπουργός Υγείας έχει προωθήσει την κοινή πρόθεση του υπουργείου και των Αυτόνομων Κοινοτήτων να αντιμετωπίσουν τον πρόσφατα εγκεκριμένο νόμο περί ομαλότητας που ρυθμίζει τη χρήση μάσκας και που δέχεται μεγάλη κριτική για την απαξίωση ορισμένων μέτρων. Υπό αυτή την έννοια, η υπουργός έχει δηλώσει ότι «γίνεται τεχνική μελέτη για τη διαδικασία για να προσπαθήσει, εντός του περιθωρίου που επιτρέπει ο νόμος, να αναπτύξει κριτήρια για την εφαρμογή αυτού του νόμου για το επόμενο διαπεριφερειακό συμβούλιο. Ελπίζω ότι εντός αυτού του περιθωρίου δράσης μπορούμε να βρούμε ένα χώρο για να εφαρμόσουμε αυτόν τον νόμο με τον πιο εναρμονισμένο και κοινά αποδεκτό τρόπο».

Ορισμένες αυτόνομες κοινότητες έχουν ήδη τοποθετηθεί ενάντια στον κανόνα. Αυτή είναι η περίπτωση των Βαλεαρίδων Νήσων, η οποία δεν θα επιβάλει την υποχρεωτική χρήση μάσκας στις παραλίες, τουλάχιστον προς το παρόν και τουλάχιστον μετά από αυτές τις διακοπές του Πάσχα. Παρόμοιες διαμαρτυρίες έχουν γίνει και από λουόμενους στην Καταλωνία, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ισπανίας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.